Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak - czas cichej fermentacji się wydłuża
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Cicha fermentacja trójniaka trwa już 8 tygodni - czy to jest naturalne?

(Widać jeszcze że bąbelki wypływają na wierzch, w rurce fermentacyjnej co 4 min, na wierzchu miodu utrzymują się jeszcze elementy z drożdży)
Tak, to jak najbardziej normalne w miodach.
(11-04-2017, 09:29)Karol4511 napisał(a): [ -> ]Tak, to jak najbardziej normalne w miodach.

Dzięki.
To teraz spokojnie czekam cierpliwie.
Witam tak to normalne w miodach  mój jeden trójniak ma już 8 miesięcy jeszcze pracuje więc go jeszcze nie czyściłem z nad osadu może to błąd jeszcze poczekam miesiąc Confused
Osiem miesięcy bez pierwszego zlewania, moim zdaniem to już lekka przesada, obawiam się że padłe drożdże mogą mieć wpływ na smak.
Jakie jest obecne blg, przy okazji sprawdzeniaq poziomu cukru możesz sprawdzić smak.
Dzisiaj sprawdzałem smak miodziku jest bardzo pyszny   blg 9 w tym tygodniu zlewam he Sick