Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Płatki/kostki wiśniowe DIY
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak w temacie - czy ktoś próbował samodzielnie robić płatki do "uszlachetniania" wina z wiśni? Mam trochę świeżo ściętego drzewa i zastanawiam się, czy czas leżakowania i sposób opiekania jest taki sam jak dla dębu, czy trzeba wziąć poprawkę na inne drewno...
Jeśli dobrze pamiętam, to płatki można przygotować w piekarniku. Stopień przypieczenia można samemu dostosować.
Podobno trzeba wcześniej wymoczyć trochę czasu w zimnej wodzie, żeby wyługować te pierwsze ostre aromaty. Tylko czy z wiśnią też tak się robi, to nie wiem...
Ja leżakuje od roku kawałek drewna z czereśni i powiem szczerze że myślałem nad moczeniem delikatnym, a następnie połow
ę podpiec a resztę zostawić. Podpiekac planuje oczywiście tak delikatnie z 10-15 minut w 210 stopniach