Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Przepis na wino czerwona porzeczka z domieszką czarnej
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Winiarze proszę o radę doświadczonych. Mam gąsior 54 l i w nim chce zrobić dużo wina  z czerwonej porzeczki głównie i czarnej dla koloru i smaku . Ile potrzebuję owoców na taką pojemność? Ma ktoś z Was sprawdzony przepis z takiego połączenia porzeczek? Czy trzeba rozdrabniać owoce i wtedy wykorzystać ten sok z nich a może lepiej "puścić" przez sokownik owoce i czysty sok wtedy wlac do gąsiora i robić wino?? Bardzo proszę o odpowiedź :) weselisko za rok, to może się uda zrobić dobre winko PÓŁSŁODKIE :)
Ile owoców? Sam nie wiem. Porzeczki rozcieńcza się maks. w stosunku 1:2 (sok:woda). Rozdrabniać możesz tłuczkiem do ziemniaków. Całkiem wygodnie. Możesz też przemrozić. To powinno ułatwić sprawę z sokiem.
Fermentuj w miazdze. Dodatek pekto pomaga.
Jeśli masz, to możesz dodać też agrest.
Myślę, że 2-4 wiadra (10 l) owoców będzie dobrze.
Czerwona porzeczka sama w sobie jest smaczna. Czarna wg mnie już gorzej. Ale przetwory z niej pierwsza klasa.
@grzechu a robiłeś kiedyś takie wino ;).
@mariolka - proponuję żebyś się zapoznała z tym przepisem , na starej stronie jest cała masa przepisów, które można zastosować szczególnie jeżeli się zaczyna zabawę z winami, warto :).
Robiłem tylko z czarnej porzeczki. Czerwonej nie miałem.
To z wiadrami, to założenie, że nie posiada się wagi, żeby zważyć owoce. Tak trochę na oko byłoby. W każdym razie chyba tyle dawał owoców mój wujek. Wino było dobre. Ja w 2015 dałem chyba z 25 kg.
Dziękuję Panowie ! :)
(12-07-2017, 17:49)mariolka napisał(a): [ -> ]Dziękuję Panowie ! :)

Najważniejsze Mariolka :) fermentuj takie ilości w np 5-6 plastikowych wiadrach fermentacyjnych ( wiadro 20 l z piekarni z free ) Do swojego wielkiego balonu przelej sobie sam płyn, już po fermentacji, zrób zapas winka w damie 5 l, jak zasiarkujesz takie winko po przelaniu do wielkiego balonu to na dnie będziesz miała z 5=10 cm mułu ::) Dolewka z damy pozwoli dodać winka 3-4 cm od korka przy tak wielkim balonie. Jakby te wspomniane 4 wiadra porzeczek wsypać do balonu to ile tego winka wyjdzie.... 15 l ??? ::) A tak wyjdzie z 54 ::) Licząc z dosładzaniem po piro :)
(13-07-2017, 21:18)TomSki napisał(a): [ -> ]
(12-07-2017, 17:49)mariolka napisał(a): [ -> ]Dziękuję Panowie ! :)

Najważniejsze Mariolka :)  fermentuj takie ilości w np 5-6 plastikowych wiadrach fermentacyjnych ( wiadro 20 l z piekarni z free ) Do swojego wielkiego balonu przelej sobie sam płyn, już po fermentacji, zrób zapas winka w damie 5 l, jak zasiarkujesz takie winko po przelaniu do wielkiego balonu to na dnie będziesz miała z 5=10 cm mułu ::) Dolewka z damy pozwoli dodać winka 3-4 cm od korka przy tak wielkim balonie. Jakby te wspomniane 4 wiadra porzeczek wsypać do balonu to ile tego winka wyjdzie.... 15 l ??? ::) A tak wyjdzie z 54 ::) Licząc z dosładzaniem po piro :)

Cześć@TomSki dzięki za udzielenie się w temacie: ) a jak z cukrem na takie ilości? Ciekawe czy ktoś robił wino na mniejsze proporcje z takiego połączenia to już by ułatwiło sprawę: )
Pamiętam, że Cieślak podał proporcje na czerwone i czarne porzeczki. Książkę znajdziesz w pfdie na chomikuj.
Dużo zależy od tego, ile % chcesz mieć.
Wybierz drożdże, które nie są bayanusami.
(13-07-2017, 22:03)grzechu napisał(a): [ -> ]Pamiętam, że Cieślak podał proporcje na czerwone i czarne porzeczki. Książkę znajdziesz w pfdie na chomikuj.
Dużo zależy od tego, ile % chcesz mieć.
Wybierz drożdże, które nie są bayanusami.

Poszukam, dzięki: ) przeglądam też forum także pewnie znajdę dobre rozwiązanie: )
(13-07-2017, 21:54)mariolka napisał(a): [ -> ]Cześć@TomSki dzięki za udzielenie się w temacie: ) a jak z cukrem na takie ilości? Ciekawe czy ktoś robił wino na mniejsze proporcje z takiego połączenia to już by ułatwiło sprawę: )

Tu masz przepisy i proporcje: http://wino.org.pl/old/frames/przep_szczeg.html
Ja jak robiłem to na start na każde wiadro dodawałem 0.5 kilo cukru, potem po odcedzeniu i wyciśnięciu owoców po kilku dniach po zmierzeniu blg gdzie schodziło do 0, robiłem kolejne dolewki z syropem. Dzielisz cukier i wodę na start a to co zostanie na kolejne dolewki. Przy tej ilości nie spiesz się, zrób 4 dolewki co tydzień np. Sporo pracy ale efekt wart zachodu. Do wesela winko obciągniesz ze 3 razy, cały czas trzymaj w szkle. 2 dni przed weselem do butelek lub jak kiedyś sam widziałem, młode winko było lane przez kranik ze szklanego pojemnika, każdy podchodził i sobie polewał ile chciał :)
Próbował ktoś z Was zamiast owoców porzeczek dać bezpośrednio sok z sokownika z porzeczek i postępować w ten sam sposób jak z owocami??
Myślę że wynik będzie jednakowy, tylko mniej osadu nad dnie. :)
(27-07-2017, 18:50)Karol4511 napisał(a): [ -> ]Myślę że wynik będzie jednakowy, tylko mniej osadu nad dnie. :)

I o to chodzi, oby tak było.
W tamtym roku robiłem wino z czerwonej porzeczki, niestety to dosyć kwaśny owoc i trzeba umiejętnie sterować wodą i cukrem aby coś uzyskać dobrego.
Wyszło wino dosyć fajne, moim zdaniem nieco za kwaśne ale to tylko moje zdanie, użytkownicy sobie chwalą:D.
Na 10 kg cz.porzeczki dałem sumarycznie 4,5 l wody i 2,5 kg cukru, koniec fermentacji po licznych zlewaniach - blg 4*.
Witam
Każdego roku robię wino z czarnej porzeczki, ale na 1/litr soku daję 1,5 litra wody. Na 1% wina potrzeba 17/ gram cukru. Cukier daję na raty 3-4.. Z jednego kg. miazgi, wyciskając rękami wychodzi 0,6 litra soku. Ale nigdy nie wyciskam soku przez sokownik bo traci aromat, i wodę daję z kranu do gąsiora.Fermentuje w miazdze 6-8 dni. Wszystkie owoce przeznaczone na wino mrożę i, po odmrożeniu parzę . Jak dasz z agrestu sok do wina porzeczkowego, wtedy w gąsiorze może fermentować do 2 lat, a może i więcej. 1 kg. cukru zawiera 0,6/litra objętości.

Pozdr?Gliwice

Eugen
(27-07-2017, 22:38)gynek63 napisał(a): [ -> ]Jak dasz z agrestu sok do wina porzeczkowego, wtedy w gąsiorze może fermentować do 2 lat, a może i więcej.

.......z cyklu ......bajania ludowe....lub ............"złote myśli domowego winiarza"

:)