Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydr jabłkowo- truskawkowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam dylemat i może ktoś już robił i może podpowiedzieć.
Robię cydr jabłkowy ale mieszam rownież jabłko z porzeczka, wiśnią, gruszką...
Mam ochotę zrobić z dodatkiem truskawki ale teraz problem bo soku z truskawki nie dostanę raczej samej jako 100% sok.
Wpadłem na pomysł, że odmrożę część truskawek,potraktuję rohapectem i wycisnę sok na prasie. 
Druga opcja to fermentacja z całymi owocami przez kilka dni i pozniej odciśnięcie ich na prasie. Potraktuję to mocniejszymi drożdżami i zobaczymy co wyjdzie.
Kombinował ktoś coś w ten deseń ? :)
Zabutelkowane, zobaczymy co wyjdzie ale zapach obiecujący :)

Proporcje
24 litry soku jabłkowego i 4 kg truskawek.
Po 5 dniach wyciągnąłem truskawki. Następnym razem jednak będę fermentowal z samym sokiem bo z truskawek zrobiła się ciapka i było trochę roboty :)


Teraz cierpliwie poczekam jaki bedzie efekt końcowy
Możesz dać znać jak Ci wyszło? Czy podane przez Ciebie proporcje były ok? Zależy mi na uzyskaniu wyraźnego truskawkowego posmaku więc będę wdzięczny za info :).

To będzie moje pierwsze podejście do cydru własnej produkcji. Mam nadzieje, że wyjdzie dobrze. 







Zakaz reklamy - Mod