30-07-2017, 08:43
Witam,
Zamierzam zrobić wino bananowe przepis 10L
5 kg. bananów (posiekanych razem ze skórką)
2,80 kg. cukru
0,44 kg. rodzynek
30g. kwasu cytrynowego
4g. pożywki
4g. enzymu pektynowego
1g. taniny
drożdże winne
dopełnić wodą do 10 litrów
Banany kroimy razem ze skórkami, kładziemy na plastikowym sitku. Gotujemy około 4 litrów wody i wkładamy banany na sitku do wrzącej wody i gotujemy je około 30 minut. Następnie wyjmujemy sitko z bananami z wody, dodajemy cukru do wywaru bananowego, mieszamy go. Do ostudzonego wywaru dodajemy resztę składników, dopełniamy wodą do objętości około 10 litrów. Wino ściągamy znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawiamy do dojrzewania, jeśli nie, czekamy, aż się wyklaruje i butelkujemy. Zamiast kwasu cytrynowego możemy użyć soku z cytryny i pomarańczy.
Moje pytanie dotyczy czy mogę wrzucic banany bez skórki pokrojone ?? wiele się naczytałem na internecie, że skórki są pryskane środkami chemicznymi i szczerze trochę się przestraszyłem nie chciałbym zrobić trucizny ;d czy wyjdzie mi wino bez tych skórek ?
Zamierzam zrobić wino bananowe przepis 10L
5 kg. bananów (posiekanych razem ze skórką)
2,80 kg. cukru
0,44 kg. rodzynek
30g. kwasu cytrynowego
4g. pożywki
4g. enzymu pektynowego
1g. taniny
drożdże winne
dopełnić wodą do 10 litrów
Banany kroimy razem ze skórkami, kładziemy na plastikowym sitku. Gotujemy około 4 litrów wody i wkładamy banany na sitku do wrzącej wody i gotujemy je około 30 minut. Następnie wyjmujemy sitko z bananami z wody, dodajemy cukru do wywaru bananowego, mieszamy go. Do ostudzonego wywaru dodajemy resztę składników, dopełniamy wodą do objętości około 10 litrów. Wino ściągamy znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawiamy do dojrzewania, jeśli nie, czekamy, aż się wyklaruje i butelkujemy. Zamiast kwasu cytrynowego możemy użyć soku z cytryny i pomarańczy.
Moje pytanie dotyczy czy mogę wrzucic banany bez skórki pokrojone ?? wiele się naczytałem na internecie, że skórki są pryskane środkami chemicznymi i szczerze trochę się przestraszyłem nie chciałbym zrobić trucizny ;d czy wyjdzie mi wino bez tych skórek ?