Witam, przejrzałem kilka postów (pewnie nie dosc dokładnie - wybaczcie) i nadal nie mam pewnosci czy winogrona gniesc czy od razu władowac do sokowirówki, na stronie jest wzmianka o sokowirówce ale też o tym zeby owoce zgniesc na miazgę i nie wiem co lepsze.
Nie słyszałem, żeby Francuzi używali sokowirówek przy produkcji wina
Negatywne skutki moim zdaniem to przede wszystkim rozwalenie pestek i przedostanie się goryczy w nich zawartej do wina.
Także MIAZGA RULEZ!!!
bardzo dziękuje, o to mi chodziło
Białe:
- rozgniesc + prasa
Czerwone:
- rozgniesc,
- fermenatcja w miazdze
- prasa
Witam
Robiłem sokowirówka lekko przystosowaną tak aby pestki odchodziły z miazgą do pojemnika i nie zauważyłem goryczki w winie. Jesli nie masz prasy i opanowanej fermentacji w miazdze to sokowirówka wystarczy.
Wacek
a czemu białych nie fermentowac w miazdze ?
Cytat:Originally posted by Wacek
Witam
Robiłem sokowirówka lekko przystosowaną tak aby pestki odchodziły z miazgą do pojemnika i nie zauważyłem goryczki w winie. Jesli nie masz prasy i opanowanej fermentacji w miazdze to sokowirówka wystarczy.
Wacek
hmmm, no to teraz już nic nie wiem
, ale chyba zrobię miazgę, tylko co z tą fermentacją białych
bez wstępnej
Bo chyba nie warto. Ja miażdżyłem i dadawałem pektopol. Po kilku godzinach wyciskanie - bezproblemowo.
Pozdrawiam
Fermentacja w miazdze służy wydobyciu garbników i barwników ze skórek owoców, co w przpadku win białych nie jest potrzebne.
Jesli chcesz zrobic przyzwoite białe wino, to owoce należy odszypułkowac, rozgniesc, ewentulnie dodac pektopol i po kilku godzinach na prasę.
Wszystkie czynnosci powinny odbywac się z jak najmniejszym dostępem powietrza.
Fermentacja w temp 17-18*C lub niżej.
... i uzyskanie większej ilosci soku z kg owoców.
Wacek