Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Aroniowo-Jabłkowe
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,

W tym roku udało mi się zebrać jedynie 7.5kg aroni - wydaje mi się, że trochę mało na czysto aroniowe wino ( chyba, że źle myślę) więc postanowiłem zrobić nastaw aroniowo- jabłkowy. Chciałbym aby na dojrzewanie zalać gąsior 15L . Oczekuję , że z 7,5kg uda mi się wycisnąć ok 3L soku. Po przeczytaniu kilku postów zauważyłem, że wiele osób traktuje sok z aroni jako 20% nastawu przy takim winie,więc do tego ok 15L soku jabłkowego pozyskanego sokowirówką z odmiany raczej idared. Winko ustawie na ok 13-14%.  Co sądzicie o takich proporcjach? Może warto dodać coś jeszcze?

Pozdrawiam
Kuba
Tak na oko, 7.5 kilo aronii
3.5 l soku jabłkowego
7l wody
2,5 kilo cukru

Ale oczywiście rób jak chcesz :)
Po co tyle wody?
Wino jabłkowe można robić praktycznie bez wody albo z niewielką ilością. Uwzględniając sok z aronii, który spokojnie można rozcieńczyć ja w sumie dał bym 3 l wody i 8 l soku z jabłek a aronii dał bym tylko 3 l soku. Aronię fermentował bym cztery/pięć dni w miazdze, odcisną a sok użył jako MD.
Cukier według obliczeń uwzględniając Bllg soków.

Ja robiłem wino jabłkowo-aroniowe w proporcji 80/20.
OK To w sumie podobnie jak planowałem tylko część soku jabłkowego jest zastąpiona częścią wody. Chyba to pomine.. zależy ile uzyskam soku.
Wyszło 11L soku z Jabłek bez piany. 4L soku z aronii. Do tego 2L wody+2kg cukru. Jeszcze 2kg planuje dodać. Mam nadzieję , że będzie ok. BLG startowe 19. Dzięki za pomoc

Znajomy posiada 4kg suszonej aronii. Nadaje się w takiej formie na nastaw?
Witam

NIe chcąć zakaldać nowego wątku o takim samym tytulę chcę się podpiąć pod istniejeący - mam nadzieję bez obrazy.

Koledzy i koleżanki prosiłbym o dalsze wskazówki. Robię pierwszy raz aronie. I tak:

20kg aronii przemroziłem i delikatnie zmiażdżyłem
dolałem do powstałej pulpy (chociaż ciężko mi ocenić ile litrów jej wyszło) - 5 litrów soku jabłkowego

Z otrzymanego soku (moszcz aronii + sok jabłkowy) wykazało mi 10 Blg

dolałem do tego 1,5l wody i 2 kg cukru. Blg po tym zabiegu wskazało mi 13. Teraz ładnie to pracuje i powinienem lada dzień odcisnąć owoce.

I teraz mam problem i pytanie do was. ile jeszcze powinienem dodać wody i cukru żeby otrzymać z tego 25l wina (czysty płyn bez owoców), oraz żeby na koniec fermentacji ustrzelić 15% mocy. Oczywiście to ma być na razie wytrawne wino. Dosłodzę sobie potem później. NA razie chcę otrzymać 25l wina o mocy 15%.

Za okazaną pomoc bardzo dziękuje :)
Hejka.

Na część Twojego pytania na obecną chwile ciężko odpowiedzieć. Pisze z telefonu więc mogę coś pominąć gdyż nie widzę Twojego postu.

Żeby otrzymać wino o mocy 15% potrzebujesz w przybliżeniu 6.4kg cukru ogółem (łącznie z tym zawartym w owocach).

W Jabłkach miałeś 0.5kg (5l soku).

W aroni (to tylko założenie, dane z internetu) jest 96g/1l węglowodanów. Wydajność aroni przyjmijmy na poziomie 60% więc uzyskasz około 12l soku, w którym będzie mniej wiecej 1.1kg.

W sumie owoce dały Ci 1.6kg darmowego cukru. Wartość przybliżona. Do kupienia zostało 4.8kg. Objętość jaką zajmie ten cukier to 2.9l.

Zatem soku masz łącznie 17l, wody możesz dolać 5.1l(+2.9l to cukier) łącznie 8l.

12l sok z aroni : 13l innych płynów. 1:1.08 powinno być ok.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
@niktobcy - obawiam się że trochę się z odpowiedzią spóźniłeś, kolega pytanie zadał rok temu :diabelek: .
Zauważyłem to po dodaniu posta [WHITE SMILING FACE] ale już nie chciałem usuwać. Czasami w takim poście może znajdować się coś co komuś pomoże [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Witam !

Nastawiłem wino aroniowo- jabłkowe.

Proporcje:

5.4 kg aronii przemroziłem i zgniotłem w wiadrze, do tego dodałem 3ltr soku jabłkowego ,
1ltr wody i 0.9 ltr miodu. NIe wiem ile soku wyjdzie z tej aronii, może z 2,5 ltr?
Jest to dosyć gęste w tym momencie, ciężko będzie sprawdzić blg teraz.
Docelowo chcę zrobić gotowego wina z 15 ltr o mocy 14%,
więc nastaw będzie na 17 ltr na różne ubytki.

I moje pytanie, czy dodawać jeszcze teraz przed drożdżami wody z cukrem lub drugie 3 ltr soku jabłkowego?
Czy zalac drożdże w tą pulpe?
Bo wychodzi z moich obliczen ze do dodania 3ltr soku, 7 ltr wody i reszta cukru jakieś 2.2 kg.
Jak to ogarnąć?

pozdrawiam, Michal