12-09-2017, 18:37
Hej, robię wino z ryżu wg przepisu Skrzycha i boję się że mogło troszkę ostatnio zmarznąć bo temp. wina była ok 16-18st C. Moje obawy są spowodowane rzadkim bulkaniem (ok 1 x co 5 min).
Wino jest zrobione z ryżu i rodzynek, nastaw był zrobiony 13.08.17 r. czyli ma ok 30 dni.
a.) Pierwszy nastaw to;
-18.75 L wody
-5 kg ryżu (płukany kilka krotnie w letniej wodzie)
-3,75 kg cukru
-150 g kwasku cytrynowego
-10 g pożywki
-5 g drożdży Tokay 22 z firmy Zamoyscy( MD zrobione wg przepisu na opakowaniu drożdży)
b.) 19.08 dodałem;
-3 L wody
-3.6 kg cukru
Nastaw był obliczany na 25 L wina w balonie 54 L pojemności.
Jeszcze nie robiłem żadnego odciągu ale dziś przyszedł mi cukromierz i wyszło 9 g/l (jak na zdj.) cukru co daje ok 1% alc. Temp była ok. 17 st C, teraz jest pod 20 st C, przeniosłem balon do cieplejszego pomieszczenia.
Dla uzupełnienia opisu dodam że wszystko było wygotowane i zdezynfekowane, codziennie rano i wieczorem kilka potrząśnięć balonem aby ryż nie pleśniał, zapach jest całkiem przyjemny i nie wskazuje na psucie się nastawu, wszystko jest jeszcze mętne. Wino do pomiaru zawartości cukru było przelane przez filtr papierowy do kawy ale nadal było mętne i czy odczyt może być przez to nieprawidłowy?
Co do źródeł wiedzy na temat robienia wina, to wszystko co wiem(wiem tyle że jeszcze dużo muszę się nauczyć :< ) to wiedza moja opiera się na poradnikach z tego forum oraz na kilku tematach z tego forum które zdążyłem przeczytać.
Jeśli możecie mi powiedzieć czy coś będzie z tego wina i czy oprócz ogrzania go, powinienem jeszcze wykonać jakieś kroki? (drożdże aktywne, dodać cukru, pożywki czy jakieś inne pomysły)
Post napisałem wg wzoru z tematu moonjava
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post prócz tego na przywitanie
[attachment=26720][attachment=26721][attachment=26722]
Wino jest zrobione z ryżu i rodzynek, nastaw był zrobiony 13.08.17 r. czyli ma ok 30 dni.
a.) Pierwszy nastaw to;
-18.75 L wody
-5 kg ryżu (płukany kilka krotnie w letniej wodzie)
-3,75 kg cukru
-150 g kwasku cytrynowego
-10 g pożywki
-5 g drożdży Tokay 22 z firmy Zamoyscy( MD zrobione wg przepisu na opakowaniu drożdży)
b.) 19.08 dodałem;
-3 L wody
-3.6 kg cukru
Nastaw był obliczany na 25 L wina w balonie 54 L pojemności.
Jeszcze nie robiłem żadnego odciągu ale dziś przyszedł mi cukromierz i wyszło 9 g/l (jak na zdj.) cukru co daje ok 1% alc. Temp była ok. 17 st C, teraz jest pod 20 st C, przeniosłem balon do cieplejszego pomieszczenia.
Dla uzupełnienia opisu dodam że wszystko było wygotowane i zdezynfekowane, codziennie rano i wieczorem kilka potrząśnięć balonem aby ryż nie pleśniał, zapach jest całkiem przyjemny i nie wskazuje na psucie się nastawu, wszystko jest jeszcze mętne. Wino do pomiaru zawartości cukru było przelane przez filtr papierowy do kawy ale nadal było mętne i czy odczyt może być przez to nieprawidłowy?
Co do źródeł wiedzy na temat robienia wina, to wszystko co wiem(wiem tyle że jeszcze dużo muszę się nauczyć :< ) to wiedza moja opiera się na poradnikach z tego forum oraz na kilku tematach z tego forum które zdążyłem przeczytać.
Jeśli możecie mi powiedzieć czy coś będzie z tego wina i czy oprócz ogrzania go, powinienem jeszcze wykonać jakieś kroki? (drożdże aktywne, dodać cukru, pożywki czy jakieś inne pomysły)
Post napisałem wg wzoru z tematu moonjava
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post prócz tego na przywitanie

[attachment=26720][attachment=26721][attachment=26722]