17-09-2017, 13:02
Dzień dobry wszystkim!
Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł na ciekawe wino na bazie ryżu i ziół, ale mam pewnie wątpliwości dlatego wolę zapytać, co by nie wylać 20L wina. Dodaję to tutaj, a nie w "Winach ryżowych", bo problem dotyczy bardziej ziół.
Już parę razy robiłem wino ryżowe z rodzynkami i karmelem i wychodziło świetne. Wiem oczywiście, że można zamiast karmelu dodawać przyprawy/zioła, ale jak czytałem o przepisach z ziół prowansalskich albo "wszystkiego co macie w domu" to mnie nie przekonywało. Mam jednak pomysł na własne wino, nie wiem czy ktoś tego próbował. Znajomy poczęstował mnie ostatnio herbatką "Złoty bukiet ziół" (opakowanie na zdj.), bardzo mi posmakowała i pomyślałem, że ma idealny aromat na wino. Oto co planuję:
- Standardowe wino ryżowe z rodzynkami:
- 20L wody
- 2kg ryżu
- 300g rodzynek
- 100 saszetek w/w herbaty,
- tak do 6kg cukru.
- 20L wody
Chcę zrobić napar z tych ziół i zalać nim ryż. Dodać 1/3 cukru,a resztę partiami w postaci syropu. Wszystko byłoby okej, ale martwi mnie jedna rzecz. W tej herbacie jest mnóstwo ziół, boję się, że któreś z nich może zawierać substancje przeciwgrzybicze które zabiją lub bardzo upośledzą drożdże (większość z nich zawiera ich odrobinę w teorii, ale nie wiem jak będą działać w praktyce). Dlatego wrzucam zdjęcie z opakowania herbaty. Może ktoś z Was już próbował zrobić wino z którym z tych ziół i mu nie wystartowało? Byłbym bardzo wdzięczy na pomoc, jest ich aż 18, a ciężko znaleźć tak szczegółowe opisy. Ponadto sądzę, że co doświadczenie to doświadczenie 

![[Obrazek: 97_1.jpg]](http://www.bastek.com.pl/zdjecia/97_1.jpg)
![[Obrazek: ec2960c86a6e9.jpg]](https://zapodaj.net/images/ec2960c86a6e9.jpg)