Witam.
Jak w temacie mam 2.7 kg aronii i chciałbym zrobić zrobić 5 l wina i dać 1 l soku jabłkowego do aronii,
ale z przepisu na 16 % wynika 3,5 kg owoców (
http://wino.org.pl/old/frames/aronia.html ).
Czy da radę tak ?
Poczytaj o obliczeniach i rób. Dodatek jabłka jest strzałem w 10.
2,7 kg, ile to litrów? Pewnie 4-5? Przy fermentacji w miazdze pełny balon 5 litrowy.
A czy w tym przepisie na 17 % to jest podany cukier na osiągniecie tego alkoholu tak ?czyli wino wyjdzie wytrawne ?
Jeżeli w przepisie nie ma wymienionego poziomu słodkości to zakładasz, że otrzymujesz wytrawne. Przynajmniej ja to tak rozumie.
Mam pytanie:
Po jakim czasie zlewacie aronie po 4 tygodniach ??
Z owocami fermentowałem 2 dni.
A do ilu blg dosładzacie ? bo myślę o 5
Zlewamy gdy wytrąci się osad. Dwudniowa fermentacja pozwoliła tylko części garbnikom i taninom przejść z aronii do wina. Kwestia końcowego Bllg uzależnione jest od Twoich preferencji, kwasowości, % itp.
Winko na 17 % robie i to pierwsze dlatego pytam
Hm...poszedłeś z % po bandzie. Alkohol jak dla mnie zdecydowanie za duży. Ale to Twoje pierwsze wino
Na przyszłość poczytaj
tutaj.
Cukru dodałem narazie na 16 % i staneło na 5 blg
Plus cukier z soku jabłkowego to mam 14.5 %
I w smaku fajnie słodkie.
Jak "stanęło" i jesteś zadowolony z wyników to zlej z nad osadu i daj pirosiarczyn potasu w dawce 1 g/10 litrów wina.
Dałem pirosiarczyn ale dosypałem go do wina bez rozcieńczania.
Czy będzie ok ??
I czy póżniej też dodawać przed butelkowaniem ??
Czy będzie ok nie wiem. Daje się rozcieńczony w niewielkiej ilości wody. Przed butelkowanie też daj. Ale z tym się nie śpiesz.