Chef Paul jesteś świerzonką , ale jakże ze względamy 6-ścio gwiazdkowymi.
Od jakiegos czasu dane mi było przeglądanie Waszego- już Naszego forum, gdyż potrzebowałem pomocy przy wyrobie wina. I tak się złożyło, że od tamtego czasu udało mi się nastawić 2 winka: z czerwonej porzeczki i malin (10:1) oraz ryżowiec. W końcu postanowiłem ujawnic się...wyjść z mroku

Robieniem winka "zaraziłem" się od taty. Z tego miejsca serdecznie mu dziekuję! Ale się rozpisałem....
Jeszcze raz serdecznie Was witam i licze na Waszą pomoc.
Choć jeśli będzie mi dane pomóc to uczynię to bez zastanowienia.
Witajcie Bracia Winni!
Winorobek dzięki za przywitanie!
Jeśli chodzi o wiek to nie mogę się równać z tymi co w wieku 10 lat robili winko a czasem (kosztowali naparstek). Ja tak naprawde od niedawna zacząłem przygodę winną a to forum tak mnie wciągnęło, że nie ma dnia bez niego.
Pozdrawiam
Nightmarek
Edit:
Witaj Gardener!
Masz w 100% rację. W moim przypadku nauczyło mnie cierpliwości....a to wydaje mi się podstawą suckesu. Pzdr
Witaj Nightmarek!
Tak jak piszesz to Forum wciąga jak narkotyk. A dobre efekty winotwórczości są pozytywne dla każdego także w innych dziedzinach życia. Prace z winem gdy jest nas tak wielu i możemy się kontaktować na bieżąco to coś o czym mogliśmy my i nasi ojcowie tylko marzyć. Wiwat NET

Witam wszystkich
Jestem obserwatorem forum od ponad półtora roku. Jednak dopiero teraz odważyłem się na rejestrację.
Nie jestem gadułą ,zresztą ilość informacji na forum jest ogromna więc zapewne nie będę często zabierał głosu chociaż kto wie

Pozdrawiam
zbyszek
Witam serecznie
Na forum trafiłem czas jakiś temu poszukując wiedzy i informacji czemu nie wyszedł wermut ryżany, któy nastawiłem. Jak sie okazalo potem nie wyszedł z powodu padłych drożdzy z biowinu. Wda nastawy później z biowinu wyrosłem całkowicie. Teraz jestem kolejnym zagożałym zwolennikiem japońskich(jak coś jest tak pracowite to musi być z japonii innej rady nie widze

) bayanusow.
pozdrawiam
Robert
Witam Was,
Forum obserwuję od jakiegoś czasu, a teraz nastała chwila prawdy - dołączam do grona miłośników rajskiego napoju. Mimo uczelnianej wiedzy, chętnie czytam Wasze posty i w wielu przypadkach są mi one pomocne - za co dziękuję.
Pozdrawiam
Łukasz
Życzymy zadowolenia z uczestnictwa w naszym Szanownym Zgromadzeniu

Witaj, ucz sie i moze nas cos nauczysz.

Cytat:Wysłane przez Pigwa
Witaj, ucz sie i moze nas cos nauczysz.
Pigwa... ja to bym chętnie nauczył Cię obiecywanego odwiedzana Krakowa

Coś czuję, że prędzej ktoś z forumowiczów krakowskich zawita to miasta słonego jeziora niż Ty do Krakowa

Witam zacne grono domowych winiarzy!
Aniusia
Witaj Aniusia w naszym gronie
Chciałabym przekazać pozdrowienia dla Braci Winiarsko-Miodziarsko-Nalewkarskiej od
hexe, sławnej producentki nalewek wszelakich

Prawdopodobnie w końcu niektórzy będą mieli przyjemność poznać ją osobiście na Zlocie Mazowieckim

coś tam pisała w wątku...
Obiecywala rowniez wpasc do Ameryki. Dalbym jej tour po kalifornijskich winnicach.
Witam!
Mam na imię Rafał i mam 19 lat, jako że jestem Polakiem uznałem że trzeba mieć alkohol własnej produkcji (ach ten patriotyzm

) Kupiłem więc książki Małgorzaty Caprari, potem poszukałem informacji w Internecie i trafiłem na to forum. Dziś się zarejestrowałem ale forum przeglądam od dłuższego czasu. Zacznę od miodu pitnego ponieważ napaliłem się na ten trunek i mam zaprzyjaźnionego pszczelarza. Czekam jedynie do wakacji kiedy pójdę do pracy i zarobię na odpowiedni sprzęt

Póki co pozostaje mi czytać posty a wraz z nimi mieć coraz więcej wątpliwości, które mam nadzieję rozwiejecie

Pozdrawiam!
Avatar będzie później, muszę się jeszcze zastanowić

Witaj, Rafale..
Wszelkie wątpliwości rozstrzygną OiM.
Dodaj miejsce pobytu i avatarek.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, witam, kolejny młodzik- zaczynając w tym wieku, masz szanse daleko zajść w robieniu dobrych win i miodów pitnych

Cytat:Wysłane przez El_Polaco
Póki co pozostaje mi czytać posty a wraz z nimi mieć coraz więcej wątpliwości, które mam nadzieję rozwiejecie
Bardzo trafna uwaga. Po czytaniu forum pojawiają się kolejne wątpliwości. Ale kto nie czyta ... czy jakoś tak albo odwrotnie.
Gorąco witamy.
Witam wszystkich po przerwie!
Obserwuję forum od 2005 roku ale przedstawić sie nie miałam dotąd okazji, z tym większą przyjemnością czynię to teraz.
Mieszkam na pięknej zamojszczyźnie i produkcję win rozpoczęłam już dwa lata temu. Jak dotąd mogę się poszczycić winami z żyta, kwiatu czarnego bzu ( dzięki Waszym przepisom

) oraz z tarniny, wiśni i borówki amerykańskiej.
Poza tym w tak zwanym międzyczasie założyłam małą winniczkę z odmianami szlachetnymi ( Riesling, Kerling, Savignon Blanc itp) - 50 krzaczków na południowym stoku gdyż taki posiadam

Winka oraz nalewki mają u mnie jak u Pana Boga za piecem gdyż mój ukochany małżonek oraz dwójka dzieci nie przejawiają zbytniego zainteresowania moimi wyrobami ( nie to, żeby były niestrawne ale raczej piwo i inne).
Pozdrawiam wszystkich !
wowowooo
ładnie, ładnie

większa aktywność na forum oraz dzielenie się swoim doświadczeniem wskazane

Witaj apiech,
na pewno zagrzejesz na dłużej miejsce wśród braci winiarskiej. Powodzenia