Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witaj Magda!
Witam. Nazywam się Tomasz Kłujszo jestem muzykiem i aktorem prowadzę firmę artystyczną TOTALART. Ostatnio wpadłem na pomysł założenia winnicy w Gródku Starym. Robię amatorsko wina. Chciałbym się nauczyć czegoś od mądrzejszych kolegów i koleżanek z forum. Za poleceniem Piotra Zajączkowskiego z którym współpracujemy przy organizacji letnich półkolonii artystycznych zgłaszam swój udział w zlocie Gostomia 2019. Wpłaciłem kwotę za pobyt przez wszystkie dni. Pozdrawiam i mam nadzieję na ciekawe, nowe znajomości i pouczające rozmowy.
Witaj.
Co do zlotu to poniżej masz link do wątku gdzie powinieneś się zapisać.
http://wino.org.pl/forum/Thread-IX-Potyc...tomia-2019
Witam wszystkich nowych:)
Adamus wita szanowne grono ;)
Witam wszystkich.
Zaczynam zabawę.
Pozdrawiam
Witajcie Adamus i adiplo!
Witam, Arek ze Słupska. Pierwsze ryżowce już zrobione :)- teraz kolej na owocowe
Witaj i powodzenia!!

Jak coś, to śmiało pytaj.
Witam wszystkich. Jestem fanatykiem wina. Póki co kupnego. Poniewaz pare lat tenu mialem dostęp do białego winogrona spróbowałem zrobić swoje pierwsze wino i o dziwo wyszlo.. Mocne bez smaku ale i tak smakowało "bo swoje". Potem czytajac to forum zrobiłem już kolejne wina według przepisów z forum i były lepsze jak kupne. Postanowiłem się dołączyć. Pozdrawiam.
Witaj. Akurat nadchodzi owocowe eldorado więc szykuj butle i dorobotyyyyyyy. Na okres zimowy zaplanuj ryżowca wg ŚP. Skrzycha i/lub jakiś miodzik*, który jest zwykle doskonałą inwestycją**
*)-geograficznie to masz "pod ręką" mistrza nad mistrze w miodach a więc potraktuj to jak ważny handicap (zanim zapytasz o kim mowa to sam poszukaj ;););) )
**)-zrobić, zostawić i wrócić min. po 6 latach i pochwalić samego siebie za mądrość i cierpliwość a od degustatorów zbierać należne laurki - warto czekać.
Cześć. Mam na imię Aron i jestem z Wrocławia. Pracuję w Utrzymaniu Ruchu (dbam o sprawność maszyn przemysłowych). Wiele lat temu marzyło mi się robienie własnych win, być może nawet regał na nie :D Kilka początkowych prób różnie się skończyło, pomysł umarł. Wrócił, kiedy dowiedziałem się, że zostanę ojcem :D Wino wstawione, liczę, że będzie na chrzciny, roczek i osiemnastkę :D Aby niczego nie zepsuć z pewnością będę tutaj zadawał duuużo pytań ;)
Witam wszystkich, dotychczas przeglądałem tylko forum, ale że nasunęły się pytania stąd rejestracja :) ja generalnie prosty człowiek jestem z małym zapasem materiału do zalewania i raczej bez eksperymentow:) czyli wiśnia, malina i pigwa w technologii zalewania owo ów alkoholem a nie cukrem :) na eksperymenty to chyba za cienki jeszcze jestem, pozdrawiam wszystkich:)
Witam z tej strony Henryk, w tamtym roku nastawilem pierwsze winko gronowe i wyszlo całkiem całkiem od tego czasu zrobilem juz ok 100L wina owocowego, chciałbym sie skupić na gronowym i dlatego sie tutaj zarejestrowałem aby dowiedziec sie czegos wiecej niz : bayanusy woda cukier :)
Witamy serdecznie nowych użytkowników.
Witam wszystkich ?✋
dzien dobry zaczynam zabawe w produkcje wina mam nadzieje ze podpowiecie co nieco w potrzebie :pijemy:
Japitole...witam Was ;)
Może i nie jestem winiarzem, lecz nalewkowiczem, którego urzekł Wasz rozbudowany dział nalewek, to i tak zamierzam tutaj długo zabawić, a że spirytu u mnie dostatek, to chcę czerpać wiedzę z waszego forum pełnymi garściami, a i od siebie pewnie co nieco dodam.
Cześć, tu Grzegorz. Nie za bardzo znam się na robieniu wina, ale postanowiłem się poznać i pierwsze nastawione mam już od 4 dni, 5l, żeby w razie wu nie było szkoda. Mam nadzieję, że zgłębię tu tajniki domowego winiarstwa i za parę lat będę cenionym w rodzinie i wśród znajomych wyrobnikiem tego zacnego trunku :). Jeśli przy okazji nauczę się tego i owego nt. nalewek, to tym cudowniej. Pozdrawiam bardziej i mniej (jeśli to możliwe) obeznanych od siebie.
Witam wszystkich
Jestem laikiem w kwestii robienia i spożywania wina. Nie przepadam, za winem że sklepów natomiast bardzo mi smakuje wino półskodkie/słodkie które są robione w domach między innymi na Węgrzech. Mam nadzieję, że dzięki waszej pomocy uda mi się osiągnąć podobny smak.
Witaj. Dobra pora na nastawianie win ponieważ akurat teraz owoców wszelakich dostatek.
Ave! Rok temu w okolicy gdzie mieszkam znalazłem dużo DR, głogu, czadnegk bzu i jeżyn ale dopiero w tym roku zacząłem działać ze swoim winem :) na razie zrobiłem dwa nastawy a w bardzo niedługim czasie kolejne 4.
Czytam forum ale też czasami chciałbym się odezwać :)
Witam szanowne grono!

Tomasz - aktualnie jestem na etapie obserwacji dwóch pierwszych, własnych balonów z winami winogronowymi. Zajęcie porównywalne do obserwacji rybek w akwarium ;-) 

Zarejestrowałem się w celu naprawy błędów :-)
Witamy serdecznie nowych forumowiczów.
Witam wszystkich

Winko ryżowe już zabutelkowane (https://wino.org.pl/forum/Thread-Temat-d...#pid392250), czas wykonać własny miód pitny :)