(13-01-2006, 18:20)rocker napisał(a): [ -> ]Witamy nowych użytkowników na Forum Dyskusyjnym Domowych Winiarzy! 
Wątek ten przeznaczony jest specjalnie dla Was. Możecie się tu z nami przywitać oraz napisać parę słów o sobie.
Nie jestem tutaj nowy, ale witam po ponad 5 letniej nieobecności.
Wszystkim zdrowia, szczęścia i sukcesów życzę w Nowym Roku.
Cześć, od niedawna zacząłem robić własne widna. Jako że nie chciałem robić małymi kroczkami od razu zrobiłem 6 różnych nastawów. Jabłkowe, pomarańczowe, bananowe, dziki bez, winogronowy oraz mieszanka owocowa. Wyszło niby znajomi mówią że genialne choć winogronowe moim zdaniem byle jakie. Poczytam forum zobaczę co mówicie na ten temat.
Witam.
Dziękuję za przyjęcie. Szukam pomysłów inspiracji do nowych eksperymentów winnych jak i innych nastawów. Moje ryżowe każdego zadziwia bo nie wie z czego jest robione, a smakuje.
Pozdrawiam
Witam ponownie po dłuugiej przerwie

To moje drugie konto /do 1. Turtle straciłem dostęp /brak @ na które było zarejestrowane

Witam. Mam na imię Rysiek. Jestem nowy na forum i początkujący w sztuce wyrobu win. Mieszkam w małej miejscowości pod Kielcami. Od dawna planowałem robić wina, ale jakoś nie mogłem się zebrać. Teraz zrobiłem swoje pierwsze dwa nastawy. Jeden z jabłek w balonie 54l drugi z ryży z dodatkiem soku z pomarańczy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum.
Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie
W ostatnich latach nie było mnie tutaj, ponieważ skupiłem się na komercyjnych winach i alkoholach mocnych. Ostatnio jednak postanowiłem "odkurzyć " moją piwnicę i miodki, które od lat czekały na to, aby się nimi zaopiekować...
Mimo kilkuletniego zaniedbania, miody smakują znakomicie i w tym roku na pewno nastawię po 5 - letniej przerwie jakiś miodek
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Forumowiczów

Witam wszystkich

Cześć, miło mi Was wszystkich przywitać! Dziękuję za wiedzę, która już tutaj pozyskałem. Dzieki niej dwa eksperymenty się tworzą, jedno z kartoników, drugie zaś z ryżu.
Witajcie Nowi Forumowicze!
Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam.
Witam winiarzy!
Damian z okolic Alwerni.
2-jka dzieci, żona, 2 prace.
39 lat i zamiłowanie do robienia wina.
Moje początki z "winoróbstwem"
miały miejsce ok 7 lat temu czego ślad widać na tym forum.
Potem dłuuugo się TU nie udzielałem,
dlatego postanowiłem się znów przywitać.
Nie robię win profesjonalnie (blg i obliczanie%) ale staram się co roku nastawić jakiś balonik, czasem więcej w zależności co mi wpadło w ręce.
No i właśnie o to chodzi że chciałem się w tym temacie uniezależnić od innych.
Postanowiłem kupić kawałek pola i założyć małą amatorską winniczkę.
W tym celu wracam tu i będę prosił o wsparcie.
Jest już jakiś gotowy temat o szukaniu działki i zakładaniu winnicy?
Witaj jeszcze raz.
Zapraszamy do otwarcia tematu autorskiego o Twojej planowanej winnicy w dziale Uprawa. Tam też znajdziesz interesujące Cię zagadnienia.
Dzień dobry wszystkim amatorom winiarstwa!
Nazywam się Piotrek, mam 30 lat i mieszkam na środkowym Mazowszu. Winem interesuję się (od razu mówię, że do fanatyka i eksperta mi zdecydowanie daleko) od ok. 3 lat. W tym roku na działce sadzę pierwsze 40 roślin odmian przerobowych i tak chciałbym swoją przygodę z winiarstwem rozpocząć.
Mam nadzieję, że na forum uda mi się pozyskać niezbędne informacje, nawiązać kontakty z osobami o podobnych zainteresowaniach a w przyszłości także pomóc innym chętnym do zajęcia się tym hobby/profesją.

Witam wszystkich.
Jestem z Gdańska, lat 38.
Moja przygoda z nalewkami zaczęła się w zeszłym roku (wytwórstwo a nie spożycie

. Moim mentorem (i nie tylko) jest Iuglans, więc pewne spaczenia mogą być podobne
Pozdrawiam!
(25-05-2020, 20:17)IuglansJr napisał(a): [ -> ].........Moim mentorem (i nie tylko) jest Iuglans,.................
Witaj, witaj!
Z takim wsparciem każda nalewka wyjdzie Ci wspaniale!
Cześć. Jestem Tomek, i od 2 lat zabieram się za robienie wina. Raz nawet byłem w sklepie kupić sprzęt, ale sprzedawca, który mnie obsługiwał zniechęcił mnie do robinia winka. Jutro mam dzień wolny i jadę po sprzęt.
Oglądałem kilka filmów Malinowego Nosa i to dzięki niemu temat powrócił.
Na Waszym (teraz już naszym

) forum znalazłem się przez przypadek. Szukałem przepisu na wino z... cebuli. Jednak nie zaryzykuje robienia go

za dużo osób zniknęło po nastawieniu cebuli

Co polecacie na początek?
Chce kupić zestaw i nastaw zrobić w zbiorniku a za jakiś miesiąc przelać do balonu.
który zestaw lepiej wybrać?
https://browin.pl/sklep/produkt/400030/z...iarski-25l
czy
https://browin.pl/sklep/produkt/400000/z...arski-15-l
Jakie owoce najlepsze są dla początkującego?
Czego nie ma w zestawie a warto zakupić?
Pozdrawiam

Zrób z sezonowych owoców, które masz dostępne. Każdy owoc daje inne wino ale nie znaczy to, że jedne są lepsze od innych.
Pierwsze wino zawsze najlepsze. Jeśli tylko nie popełnisz błędów przy produkcji będzie super. Poczytaj forum a jak będziesz miał pytania to śmiało pisz.
Najważniejsze to nie przesłodzić wina. Cukru zawsze możesz dodać ale już ująć się nie da.
Powodzenia w produkcji wina.
Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie

Nowy nie jestem, ale tyle lat mnie nie było na forum że chciałem się ponownie przywitać ! Więc witajcie

Damian

Siema Azbest kupę lat
Cześć,
Ola, nominalnie z Krakowa, ale mnóstwo czasu spędzam u rodziny na małopolskiej wsi, gdzie mamy ogród i łąki, dostarczające surowca.
Jestem nowa i przyszłam się douczyć od mistrzów - cydr i nalewki robię od paru lat, ale przyszła pora poszerzyć repertuar i powiększyć umiejętności, a kilka dni przeglądania tego forum przekonało mnie, że jak nie tu, to gdzie?
Obok nalewek robię, od lat i zamiłowaniem, dżemy, konfitury i tym podobne, interesuje mnie także kulinarne wykorzystywanie dzikich roślin, a także historia kuchni (prowadziłam nawet dla moich studentów warsztaty o kuchni starożytnego Rzymu i Grecji).
Witaj. Wiedzy nigdy za dużo.