Witam Wszystkich .
Mam na imię Janusz, jestem młody duchem (ponoć - lepiej późno, niż wcale), i zaczynam przygodę z produkcją wina.
Pozdrawiam.
Witaj Januszu i powodzenia
Cześć. Jestem nowy na forum, mam na imię Marcin. Zaczynam przygodę z winem
Pozdrawiam wszystkich!
Witam. Mam na imię Paweł,34 lata. Zainteresowało mnie tworzenie wina. Bo wina się nie produkuje . Tylko tworzy. Takie jest moje zdanie. Bo każde wino jest inne. Nawet jak zrobisz te same proporcje za rok to i tak smak będzie inny. Jestem tu nowy. Ale od 2 miesięcy chyba cały internet przeczytałem nt. Win. I zacząłem od nastawu z białych winogron jako pierwsze wino. Powiem szczerze że to forum mi pomoże mam nadzieje bo założyłem też konto na innym konkurującym forum i tam cisza. Nikt nie odpowiada. Mam nadzieję że tutaj są dobrzy ludzie i pomogą jak trzeba.
Pozdrawiam
(21-09-2024, 23:05)Paul900621 napisał(a): [ -> ]założyłem też konto na innym konkurującym forum i tam cisza. Nikt nie odpowiada. Mam nadzieję że tutaj są dobrzy ludzie i pomogą jak trzeba.
Pozdrawiam
Dobrzy ludzie są wszędzie. Nie znaczy, że mają Cię witać fanfarami. Jak zgłosisz konkretny problem to prędzej czy później dostaniesz odpowiedź. Nikt na forum nie przesiaduje całymi dniami. Nieraz trzeba trochę poczekać.
Cześć! Właśnie zawitałem na forum. Jestem piwowarem domowym (ponad 60 warek), a w tym roku po raz pierwszy spróbowałem zrobić wino. Doświadczenia w winie nie mam zupełnie zerowe, bazowałem na wiedzy z piwowarstwa plus trochę YT, zobaczymy za parę miesięcy co wyjdzie. W planach jest jeszcze miód pitny, czwórniak, trójniak, także sporo pracy i nauki przede mną ?
Witam.
Jestem początkującym winiarzem HAHA jak tak można mnie nazwać,kiedyś tam raz robiłem wino ale to był niewypał po całości(wyszedł ocet).Teraz nastawiłem 15 litrów wina jabłkowego,zaopatrzony już jestem w cały niezbędny sprzęt.Tylko kurde kupiłem takie drożdże
https://allegro.pl/oferta/drozdze-do-win...0599330575 i chyba pomyliłem jedno z drugim.Nie zrobiłem MD,ale wino od początku pracuje,lecz nie aż tak intensywnie jak to pokazują.Nie wiem chyba poleci pirosiarczan i na nowo drożdże,tylko sok już ma tydzień,boję się żeby nie skisł.
Witaj
Wszystko jet ok. Te drożdże to drożdże aktywne nie trzeba robić matki. Nie napisałeś czy mierzyłeś cukier. To są bayanusy ich mało co ubije. wyfermentują ci do końca a jak dodałeś cukru to mogą dofermentować do 18%. Tak, że będzie mózgotrzep.
Jeśli nie dodałeś to dodaj odżywkę.
Dodałem odżywkę,ale napisane było że drożdże trzeba uwodnić,mam cukromierz ale nie mierzyłem.Po 5 dniach chodzenia alkoholomierz nawet nie zanurzył się do 0 i to mnie niepokoi.
Przy winie alkoholomierz jest nieprzydatny. można nim określić % tylko w czystym alkoholu.
Rozumiem, ze drożdże wsypałeś bezpośrednio? Bayanusy nawet tak dadzą radę.
Tak drożdże wsypałem bezpośrednio a dokładniej to nabrałem do naczynia moszczu i w nim rozpuściłem a potem wlałem.Czy spirytus salicylowy nadaje się do odkażania narzędzi?Kwas salicylowy nie zaszkodzi winku?I czy piro ubije je potem?Bo nie chcę mieć 18 woltów,chciałbym je zatrzymać na 14.Zmierzyłem właśnie stężenie cukru i wyszło 5 BLG,czas dodać cukru.Dobrze że mi powiedziałeś o tym że nie zmierzę stężenia alkoholu,bo myślałem że coś jest nie tak.
Alkohol we winie wyznacza się na podstawie ilości przetworzonego przez drożdże cukru, a ten określasz na podstawie zmierzonego Blg.
Nie jest łatwo, ale masz przed sobą kopalnię wiedzy
(01-10-2024, 13:17)alskarus napisał(a): [ -> ]Alkohol we winie wyznacza się na podstawie ilości przetworzonego przez drożdże cukru, a ten określasz na podstawie zmierzonego Blg.
Nie jest łatwo, ale masz przed sobą kopalnię wiedzy
Potrafię już wyliczać,zakupiłem wcześniej książkę Jana Cieślaka i oglądałem jak to się robi
.Tylko po tym jak tu jeden forumowicz napisał że te drożdże ciężko zabić,boję się czy 1g/l piro zabije drożdże i zatrzyma fermentację.
Witam forumowiczów, nazywam się Waldemar Kowalski dla nowych kolegów, a starzy forumowicze mogą mnie pamiętać, bo tak naprawdę to nie byłem tutaj z 15 lat
. Wielka szkoda, ale życie to nie bajka i nie zawsze biegnie tak jakbyśmy tego chcieli. Waldi
Waldi. Najbliższy zlot to Gostomia w okresie tzw. Bożego Ciała. Najbardziej kultowym zlotem jest rykowisko w Wysowej. Bądż czujny. Zlot odbywa się zwykle w pierwszej dekadzie września ale musisz być czujny bo.....zmiany. Czujny bądź.
Która Gostomia, bo jedna jest niedaleko Głogówka, a druga jest za Tomaszowem Mazowieckim
. Niestety obie są bardzo daleko od mojego obecnego domu - 1200km w jedną stronę a dojazd do Wysowej to 1400km. Co nie oznacza , że odpuszczam spotkanie z kolegami, ale będzie to duże wyzwanie dla mnie( logistycznie i urlopowo). Pozdrawiam Waldek
Witam wszystkich serdecznie,
Jestem nową fanką robienia wina. Zrobiłam cydr z jabłek i wyszedł spoko. Wino z jabłek nastawione jakieś 2 tygodnie temu wygląda nieźle . Kilka dni temu zrobiłam nastaw z jarzębiny i ma pomarańczowy kolor. Wyczytałam, że się utlenił. Nie wiem za bardzo co to oznacza. Proszę o pomoc.
Witaj @Szafira, miło że się przedstawiłaś i postanowiłaś dołączyć do grona fanów i fanek wina.
Jesteśmy w dziale gdzie się przedstawiamy i witamy, wszelkie zapytania proponuję kierować w działach tematycznych.
Twoje pytanie pasuje do działu; Wina owocowe, tam pytania i dyskusje.
Jeszcze raz miło Cię powitać.
Dzień Dobry.
Nazywam się Marek.
Ptaszki przyniosły pestki winogron do ogrodu parę lat temu (taka jest rodzinna teroria). Och jakie słodkie - rzekła żona osobista, moży byś ....?
Pierwszy start fatalny, rozbity gąsior z nastawem i... - nie chcę tego pamiętać.
Ze 4- lata się zbierałem starając się powyższe wymazać z pamięci, a winograna były co roku słodzsze.
I rok temu się zebrałem. Mało (niestety) poczytałam, zrobiłem raczej "na pałę" na dzikusach , ale... DA SIE PIĆ!
W tym roku już nastowiane kolejne na Bayanusach i jest różnica (WE WSZYSTKIM) ale o to zamiarzam dopytać już w wątkach szczegółówych szanownego gremium.
Witaj na forum.
Dlaczego na bayanusach? Gustujesz w mózgotrzepach?