Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich winoproducentów. Jestem tu nowy.
Moje imię- Krzych.
33 wiosny.
Mam razem z moją żonką trójkę kilkuletnich dzieciaków.
Od kilku lat robię winko, ale tylko z winogrona czerwonego i bez drożdzy szlachetnych (tylko winogron nie myty i odpowiednia ilość cukru ) i ferment taki że hoho.
Czasem tu tylko zagłądam aby poczytać ale wreszcie wczoraj się zarejestrowałem.
Mam nadzieję że w razie potrzeby mogę liczyć na Waszą pomoc i poradę.
kynek74,
witaj na naszym forum.
Dopisz miasto do profilu bo to często uatwia kontakt.
Cytat:Wysłane przez kguser
kynek74,
witaj na naszym forum.
Dopisz miasto do profilu bo to często uatwia kontakt.

Jasne. Wiadomo bedzie, gdzie wpasc na grzane winko.:big:
Cześć :)

Wino zacząłem robić od niedawna, pierwsze poszło w kanał (z ryżu) a drugie już nieźle puszcza bańki z rurki - jakieś 5 na minutę :) Robię je z rodzynek wg przepisu w old.wino.org.pl na drożdżach od Zamojskych.

Nie wiem czemu ale nie pomyślałem i robię je w bani 20l :/ a w przeipsie jest 9l wody

Zaopatrzyłem się w nowy baniak 15l i 15kg jabłek więc dziś sokowirówka będzie miała co robić.

pozdrawiam :)
Powodzenia. Życzę, pomijając to pierwsze wino, samych sukcesów.
Witam ponownie. Dawno mnie nie było. Ale już jestem...
A zatem Witaj ponownie...
Pozdrawiam świątecznie.
witam
czytam Was od sierpnia a winka robie od lipca
obecnie robie 12sty nastaw i mam sporo balonów:)
1-65L, 3-25L, 2-15L, 1-10L i ze 20-5L
czy to już choroba:)
pozdrawiam i najlepszego w Nowym Roku
żeby wszyscy tacy chorzy byli jak my, toby świat jednak był lepszy. Witaj i powodzenia :)
masz rację MEGANA
pić każdy chce ale nastawić nie ma komu
Witaj fuzione.
Jak na winiarza sierpniowego dopiero to niezły masz zestaw balonów.
witaj neidi
jakoś tak łatwo idzie, balon tu balon tam w lipcu brat się hajta więc muszę działać
zresztą tak już mam że jak mnie coś pochłonie to chyba nie znam umiaru
pozdrawiam
Witaj fuzione!
no to podobnie jak u mnie. Koło win kręcę się już 3 lata. Jednak wciągnęło mnie na poważnie 12 miesięcy temu. Efekt? Ponad 200L miodów i win już dojrzewa :D
Tyle nowych osób (nie wspominając o tych już od dawna tu goszczących), a jakoś galeria winiarzy nam się nie powiększyła...
:niewiem:
Witam wszystkich forumowiczów
Na stronie głównej zarejestrowałem się juz jakiś czas temu i zaglądałem także na forum okazuje się "nielegalnie" ale już się poprawiłem.
Kilka słów o mnie. Pierwsze "wino" zrobiłem w 1969 z owoców
dzikiej róży wg receptury dziadka. I tak już mi zostało. Agrest, czarna porzeczka, jabłka, miodek. W 76 posadziłem pierwsze krzewy winorośli a po trzech latach nastawiłem pierwsze wino i tu się okazało że cała moja wiedza jest do niczego. Po kilku latach doświadczeń nauczyłem się i tej sztuki. Nie używam cukru. Chemię stosuję tylko do dezynfekcji naczyń.
Teraz wystarczy www.w.... klik i wszystko jasne.
Życzę wszystkim udanych win, takich jak lubią!
Pozdrawiam
Jacek

Ola OiM

Witaj R-Jacku... jeśli dobrze liczę, to jesteś starszy ode mnie i Maćka razem wziętych!!
Cieszymy się, że nie tylko młode głowy zaglądają na to Forum :)
Witamy i życzymy samych powodów do dumy i radości w 2008 roku :)
Pozdrawiam
Ola :)
Witam wszystkich bardzo serdecznie.Wczoraj się zarejestrowałem .Robię nalewki i likiery.Zyczę koleżankom i kolegom,aby ich wyroby bardzo smakowały i nigdy się nie kończyły.Pozdrawiam
Witam wszystkich serdecznie.
Czytam forum od jesieni 2006, wtedy właśnie zacząłem przygodę z domowym wyrobem win i nalewek. Przez ten czas poznałem Was dość dobrze, przyszła chyba pora żeby się w końcu przywitać ;) Korzyść z tej mojej długiej lektury będzie taka, że na pewno nie usłyszycie ode mnie pytania "mam kilogram wiśni, co z tym można zrobić?" :)
Od początku mojej "kariery" winiarskiej popełniłem miód pitny - trójniak (wciąż się klaruje i nie tracę nadziei, że coś z tego wyjdzie), drugie "dzieło" to było coś jabłkowo-porzeczkowego (bo winem tego nazwać nie można - wszystko poszło do sedesu), a teraz mam w balonikach winogronowe (bardzo ładnie zaczyna się klarować) i niedawno wstawiłem rodzynkowe. W międzyczasie zrobiłem kilka litrów nalewek: dereniowej i pomarańczowo-kawowej.
Do tej pory miałem do dyspozycji butle 5 litrowe, ale ostatnio dostał mi się balon około 15-20 litrowy (jeszcze nie zmierzyłem) i będę się szykował do pierwszego poważnego zadania :)

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i przepraszam za ciut przydługie powitanie ;)

Daniel

Skrzych

Przywitanie nigdy nie jest za długie :)

A z Dąbrowy masz blisko do Krakowa, tak więc mam nadzieję wkrótce poznać Cię osobiście na którymś z krakowskich zlotów!

Krzysztof
Witaj Nowy użytkowniku...
Właściwie nie jesteś już nowy - rośnie nam Forum w doświadczenie użytkowników.
Serdecznie pozdrawiam.
@ Skrzych
Na takie zloty to chyba raczej forumowicze z dłuższym stażem się zjeżdżają :) ale jeśli będzie przyzwolenie dla nowicjuszy to chętnie się pojawię w miarę możliwości.

@Skrzych, Gandalf
Dzięki za miłe przyjęcie.

Pozdrawiam.
Witam i ja Ciebie :)

Cytat:Wysłane przez lepus

@ Skrzych
Na takie zloty to chyba raczej forumowicze z dłuższym stażem się zjeżdżają :) ale jeśli będzie przyzwolenie dla nowicjuszy to chętnie się pojawię w miarę możliwości. ...

Yyyyy... :ysz:

Pierwsze słysze, na zloty zawsze są wszyscy zapraszani, nawet osoby "nie forumowe" :)
Witam!!Jestem tu nowy. Swoją przygodę zacząłem 10 lat temu z likierami i nalewkami, 4 lata temu podtrzymując tradycję popełniłem swoje pierwsze winko i zaraz potem miodzik. Osobiście wolę miody lecz cóż się nie robi dla rodziny. Przymierzam się do produkcji czegoś mocniejszego.korcą mnie również domowe sery i wędliny. Może ktoś wie jak zrobić domowy chleb????
Witaj, chętnie rozmawiamy na forum o winach miodach i nalewkach, natomiast o czymś mocniejszym - nie.
Przepisów na chleb domowy oraz na wiele innych tradycyjnych specjałów znajdziesz w necie bez liku.
Życzę Ci sukcesów miodowo-winno-nalewkowych!
Witam Ciebie, co do chlebka, to na zlotach zdarza się, że ktoś przywiezie pochwalić się swoimi wyrobami :) Na zlotach również możesz wymienić się doświadczeniami, w dziale Wino w kuchni, kulinaria, jest temat poświęcony własnym chlebkom.