Witam. Mam na imię Darek i niedawno poczułem na sobie urok nalewek ... na wina przyjdzie czas niedługo :-))) Cieszę się, że odnalazłem to forum i mam nadzieję, że prawidłowo wykorzystam Wasza wiedzę ;-)
Pozdrawiam
Witaj Darku
zbliża się sezon owocowy. Będziesz mógł zrobić wiele wspaniałych nalewek.
Poczytaj najpierw forum - będziesz mieć mniej pytań i więcej smacznych nalewek.
Witam.
Mam na imię Kamil

Właśnie zaczynam moją przygode z winkiem

chyba mam to po Ojcu heh

Czytam to forum już od kilku dni i wiele sie dowiedziałem

thx wszystkim. Odziedziczyłem po Ojcu 3 dymiony wiec na początek to jest nieźle i na dobry początek zacząłem z truskawką zobaczymy co z tego wyjdzie

Może kiedyś uda mi sie zrobić winko lepsze niż mój Ojciec za młodego

heh Pozdrawiam wszystkich.
Witaj Kamilu
Cieszymy się z Twojego zainteresowania.
Zrób kolejne wino z porzeczek lub wisni (wkrótce będą) lub z mieszanki tych owoców. Jest to łatwy materiał na wino (łatwiejszy niż truskawki) a dajeznakomite rezultaty. Osobiście lubię te owoce (zwłaszcza wiśnie i czarne porzeczki). Dają dośc szlachetne wina.
Cytat:Wysłane przez nofer
... na dobry początek zacząłem z truskawką zobaczymy co z tego wyjdzie
....
Witaj. Nie ma co się patrzeć tylko brać za robotę

Nastaw od razu dużo. Dobre trunki szybko 'znikają'

Cytat:Witaj. Nie ma co się patrzeć tylko brać za robotę 
Nastaw od razu dużo. Dobre trunki szybko 'znikają' 
Truskawka już pracuje w 17L balonie

Na szczęście mam dość dużo opcji do nastawienia na kolejny trunk

na działce u mnie zaraz zaczynają sie czarne porzeczki, maliny i wiśnie hmmm co tu wybrać

a dotego jeszcze miodek przychodzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Od jakiegoś czasu czytam forum, trzeba przyznać, dla osoby początkującej - kopalnia wiedzy. Mam na imię Barbara i właśnie próbuję zrobić swoje pierwsze winko

Witajcie, powodzenia i wytrwałości

Witam. Mam na imię Malwina studiuję na Politechnice Łódzkiej Technologię Żywności i Żywienie Człowieka. Po ostatnim semestrze w którym sporo się uczyłam na temat fermentacji

zainteresowała mnie tematyka winiarstwa. Właśnie przymierzam się do mojego pierwszego i będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Witamy nową koleżankę - na pewno pomożemy.
Kurka - trochę "znajomo" zabrzmiał mój post

Maviko miło powitać na forum kolejną kobietę. Sezon winny przed Tobą, wakacje też, teorii liznęłaś na studiach, czas zabierać się do roboty. Oczywiście, że Ci pomożemy!
mavika,
witaj na forum. Witaj też wśród łódzkich winiarzy.
Hi jetem tu nowy!
Witam wszystkich bardzo serdecznie

Witam wszystkich!
Mam na imię Paweł i jestem całkowitym nowicjuszem i na forum i jako 'producent' winka.
Miesiąc temu dostałem w prezencie książkę Domowy Wyrób Win i zacząłem interesować się tematem. Od dwóch tygodni śledzę formu jako niezarejestrowany a teraz oficjalnie chciałbym dołaczyć do Miłośników wina
Obecnie czynię przygotowania do pierwszego nastawu

Mam nadzieję, że się uda i wciągnę się w tą zabawę na całego!
Ja również chciałem się przywitać

więc:
"Witam wszystkich! I Żółtodziobów i Ekstraklase

"
Zarówno na forum jak i w temacie jestem nowy. Jak do tej pory kilka lat temu popełniłem wino ryżowe (mi nie smakowało, ale tylko mnie...), w 2006 wino jabłkowe (miało być mocne i takie wyszło), do tego dwa kremy robione z zagęszczonego mleka w puszce.
A oprócz tego kilka win obciąganych z babcią za bajtla

Dorobek więc skromny, ale za to zapału dużo, a plany na ten sezon jeszcze większe !!
Pozdrawiam więc wszystkich i życzę urodzaju na działeczkach, w sadach i winnicach
PS: Proszę jeszcze o sprostowanie 4 punktu regulaminu:
"Każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do dodania posta/tematu w ciągu 7 dni od zarejestrowania. (...) Każdy użytkownik, mający po tygodniu stan 0 postów, będzie usuwany."
Dotyczy to oczywiście tylko pierwszego tygodnia..? Nie każdego następnego..?
Cytat:Wysłane przez Ptaq83
PS: Proszę jeszcze o sprostowanie 4 punktu regulaminu:
"Każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do dodania posta/tematu w ciągu 7 dni od zarejestrowania. (...) Każdy użytkownik, mający po tygodniu stan 0 postów, będzie usuwany."
Dotyczy to oczywiście tylko pierwszego tygodnia..? Nie każdego następnego..?
Witaj serdecznie na forum.
Spokojnie, nikt nie usunie Twojego konta. Wystarczy jeden post, a nie jeden co tydzień.
Nie ma obowiązku pisania postów "na siłę" raz na tydzień.
Ptaq83 zdecydowanie lepiej na początku pisać mniej postów, a jak najwięcej czytać.
Witamy na forum!
Cytat:Wysłane przez Frida
Ptaq83 zdecydowanie lepiej na początku pisać mniej postów, a jak najwięcej czytać.
Otóż to - moje przypuszczenia od początku wydawały mi się dość niedorzeczne...
Wychodzę z cienia... bo czułem się już jak podglądacz. Jestem z Wami ze 3 lata, do tej pory tylko jako czytelnik. Prawie wszystko, co wiem o winiarstwie zawdzięczam temu Forum (i mojemu Teściowi!), więc duże Wam dzięki za to!
Z racji tego, że mój organizm najwyraźniej toleruje "domowe" wino (pierwsze próby winkiem teścia), postanowiłem dla zabawy spróbować swoich sił. Przechodziłem różne etapy, nie raz ze zdziwieniem odkrywałem oczywiste oczywistości, np. że wino można zrobić bez Bayanusów (chociaż czasem lepiej z nimi

), jak i to, że nieżywe nie musi być do końca martwe (drożdże, rzecz jasna

) itd, itp.
Dzisiaj mogę powiedzieć, że to wciąga. Nie tylko degustacja, kiedy w spokoju mogę sączyć swoje winko (a w smaku: krew, pot i łzy

). Nawet nie to, że wesoło bulka w kuchni, rozsiewając, nie wiedzieć czemu nieakceptowalną dla niektórych domowników woń. Dzisiaj mogę powiedzieć, iż sam fakt, że oto opróżniono baniak z wina jest dla mnie wystarczającym bodźcem do działania. I tak w kółko...
Czy to jeszcze normalność?
Witam i pozdrawiam!
Cytat:Wysłane przez Butelek
Witam i pozdrawiam!
Nie, to zupełnie inny wymiar życia

Witamy na Forum
Ola
Cytat:Wysłane przez Ola OiM
Cytat:Wysłane przez Butelek
Witam i pozdrawiam!
Nie, to zupełnie inny wymiar życia 
Witamy na Forum 
Ola
Jak to miło że są jeszcze ludzie którzy najpierw czytają ,a dopiero po tym zaczynają pisać.
Witamy serdecznie i podziel się planami winiarskimi.[w odpowiednim wątku naturalnie}
Witojcie

Jestem Dawid z Wielunia...Winem zacząłem się interesować gdy znalazłem na strychu stary balon...Obecnie w 10l pracuje wino herbaciane z którego miałem zrobić foto-relację ale padł aparat ( a raczej spadł ). Zostaje mi wolny balon ok 34l i robię z niego wino z jagód ( wiem, że trudno fermentuje )
Jeszcze raz Witam.
Cytat:Wysłane przez Billy
... Zostaje mi wolny balon ok 34l i robię z niego wino z jagód ( wiem, że trudno fermentuje )
Jeszcze raz Witam.
Witaj.
Trudno fermentuje ale jest pyszniutkie

Rób śmiało.