Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Odbiło mi ostatnio na punkcie robienia wina. Nakupiłem balonów i już się robi: truskawkowe, porzeczkowe, wiśniowe, jabłkowe, i... ananasowe (sic! :) ). W następnej kolejności planuję jeszcze na pewno: winogronowe, ryżowe i żytnie. :) A że jestem nowy i apetyt na robienie nowych win przewyższa wiedzę, którą na ten temat posiadam pewnie jeszcze nie raz forum to ujrzy moje posty w stylu: "Nabałaganiłem. Co robić???" Tak czy owak WITAM WSZYSTKICH! :big:
Witam,
Wzięło mnie na produkcję wina, takie nowe hobby. Walcze w oparciu o old.wino.org.pl oraz to forum, ale chyba wypadałoby przestać być biernym jego czytaczem :)
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)
Witajcie, witajcie, powodzenia w produkcji!

Cytat:Wysłane przez ChEcRoN
pewnie jeszcze nie raz forum to ujrzy moje posty w stylu: "Nabałaganiłem. Co robić???"
Jesli nie będziesz czytał Forum, będziesz brał się za czynności bez uprzedniej wiedzy i odpowiedzi na pytania bedą juz znane, to nie byłbym taki pewien, że te posty ujrzą światło dzienne:diabelek:.
Cytat:Wysłane przez emto

Jesli nie będziesz czytał Forum, będziesz brał się za czynności bez uprzedniej wiedzy i odpowiedzi na pytania bedą juz znane, to nie byłbym taki pewien, że te posty ujrzą światło dzienne:diabelek:.

Nie no, to to ja wiem. To nie pierwsze forum z którego korzystam. Wiem jednak, że nowi robią różne wtopy i czasami trzeba im to wybaczyć. Ale i oberwać im się też czasami należy... Stąd pewnie :rtfm: A forum czytam, czytam i jeszcze raz czytam. :lol:
Witam,

Ja również rozpocząłem swoją przygodę z produkcją wina - jakie bedą tego efekty - zobaczymy (dopiero co nastawilem swoje pierwsze wino). Na początku chciałbym wszystkim podziękować za to forum - to prawdziwa kopalnia wiedzy. Miesiąc temu byłem kompletnie zieloniutki, a teraz jestem ... no moze troche mniej zielony :] . Wiem, ze jeszcze duzo przede mną. Ale już czuję, ze załapałem winnego bakcyla. Takze jeszcze raz dzieki wszystkim za cenne wskazówki !
witam wszystkich jestem łukasz.
strasznie to eciąga, 24 nastawiłem swoje pierwsze winko, a dzisiaj już nastepne, i już zbieram materiał na trzecie. pozdrawiam.
Witam Wszystkich
... i mnie ta choroba zaraziła ;) Z trzy lata temu nastawiłem swoje pierwsze wino, a raczej dwa pierwsze wina wiśniowe. Później co chwila gdzieś się przenosiłem i nie miałem jak powiększyć swojego winiarskiego dorobku. Na razie osiadłem na stałe w jednym miejsu i nawet mam jakieś warunku do produkcji winka. Zacząłem od wiśni z winogronem, później wiśnia ze śliwką, sama wiśnia, czerwona pożeczka i teraz myślę nad wiśnią z czarną pożeczką :) Gdyby nie brak balonów to na pewno byłoby tego więcej ;)

Pozdrawiam Wszystkich
cg
Witam nowych na forum. :) Mała, sympatyczna rada dla tych, co to dopiero zabierają się za wino. Jeśli macie piwnicę 2,5m na 4,5m to więcej jak 500 butelek nie wejdzie, właśnie dzisiaj już nie sięgnąłem do przeciwległej ściany. :)
Witajcie.
Nie mam zbyt dużej praktyki winiarskiej. Doglądaniem produkcji alkoholu przez drożdże zacząłem interesować się już 7 lat temu. Moja przygoda zaczęła się od 2 nalewek wiśniowych i 1 śliwkowej. Pierwsze wino, którego doglądałem było nastawione na przetworach owocowych (kompoty, dżemy i soki) znalezionych w piwnicy podczas generalnego sprzątania. Wynikiem było wieloowocowe wino wytrawne. Jednak na całego zaraziłem się winiarstwem w zeszłym roku. Pierwszym winem, które nastawiłem zgodnie z własnymi obliczeniami było wino śliwkowo-brzoskwiniowe, z którego wyklarowało się tylko 5L (z 10), bo reszta "wyparowała" z braku cierpliwości :polewam: . Kolej przyszła na ryżowo rodzynkowe, które zupełnie mi nie wyszło (za słabe i za słodkie) jednak smakowało znajomym podczas weekendowych spotkań. Pomimo porażki spróbuje jeszcze raz późną jesienią. Właśnie czekam ostatnie dni na wyklarowanie się wina pomarańczowego a w butli 2L pracuje czysty hibiscus, który jest totalnym eksperymentem, bo butla pracuje jako tzw. "bimbrownia" przy moim akwarium. Jestem ciekaw czy uda się pogodzić przyjemne z pożytecznym ( C02 dla roślin, C2H5OH dla mnie :) ).
Witajcie!
Jestem nowy na forum i chciałbym się przedstawić. Mam na imię Tomek i jestem z Mińska Mazowieckiego. Domowym wyrobem wina zajmuję się z różnymi efektami od 2002. Robię je z czarnej porzeczki, działkowych winogron, których rocznie mam ok. 50 kg. rocznie, a gdy brakuje tych owoców, z jabłek. Moja skromna produkcja opiera sie na czterech balonach po 25l i jednym 8l. Mam nadzieję, że bycie użytkownikiem forum wpłynie pozytywnie na jakość moich wyrobów.

Pozdrawiam
Tomek
witam wszystkich starych i nowych winiarzy
to mój pierwszy sezon winny... ale kiedyś trzeba zacząć :)
W skrócie : mieszkam we Wrocławiu, mam 37 latek na karku i straszliwą ochotę produkowania własnych przesympatycznych trunków, a potem tylko degustować i degustować....
Ten sezon rozpocząłem porzeczkowym a w najbliższych planach jeszcze 2-3 nastawy miodku (trójniaczek, jakiś korzenny albo owocowy i półtoraczek ... a niech sobie leży) i może jeszcze jakieś winogronka i może wiśnie... a więc start z grubej rury :) . pozdrawiam i życzę wszystkim samych udanych nastaw :pijemy:
pozdrawiam
Paweł
Witam,
to mój pierwszy post, powitanie.
Mam na imię Janusz
i właśnie wciąga mnie nowa pasja :)

po zimowych eksperymentach z ryżowcami
zaczynam majstrować przy winach owocowych

właśnie "bulka" porzeczkowo-czereśniowe
w zamrażarce leżą wydrylowane wiśnie (czekają na powrót z wakacji),
a w najbliższych planach winogrona i jabłka

Na pierwszej stronie ktoś powinien umieścić wielki komunikat, że ROBIENIE WŁASNYCH WIN UZALEŻNIA :).

Na moim przykładzie kiedyś nie miałem cierpliwości
do zrywania np. porzeczek, wiśni, a teraz nie można mnie wyciągnąć z ogródka

Pozdrawiam wszystkich wkręconych.

Janusz
Witam
podgladalam Wasze forum juz dawniej. Ale przyzynam sie, ze zrobilam wiele bledow, min ..."mnie sie to musi udac" i rok temu porzeczkowe wino nastawilam. Smak mnie nie zachwycil, nie nauczylam sie wiele :)
Duzo bardziej ciesza mnei nalewki i tutaj Wasze forum jako kopalnia wiedzy mi posluzylo :) Eksperymentuje... w tym roku klaruje sie truskawkowa i mietowa. Z zeszlego roku gruszkowa (juz niewiele jej zostalo) i na sliwkach mirabelkach to moje przeboje... Dzieki Wam nastawilam tez w tym roku pomarancze z kardamonem i kawa i wisnie z mlekiem czyli nalewka z mlekiem i alkoholem. Wyglada toto .. no chyba tak jak opisywaliscie... rozowy jogurt na wierzchu, a pod spodem klarowny dosyc wisniowy plyn. Zobaczymy.
Przy nalewkach najbardziej ciesza mnei daty..2006 rok :) 2007 :) no i tegoroczne :)
Do zalogowania sie i ujawnienia :) sklonil mnie kurs oplatania butelek . Uch jakie to piekne :) MUSIALAM sie zalogowac i obejrzec fotografie za ktore pieknie dziekuje raz jeszcze :D
Mieszkam na wsi (ucieklam z Pabianic i Lodzi) i mam kilka psow. Wiecej o mojej prawdziwej pasji na www.maciachowepole.pl :D i to jest to co najbardziej lubie - dogadywanie sie ze zwierzakami :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Maciachowa z imieniem Katarzyna, ale kto by o tym pamietal? :D
Witam serdecznie
na imię mam Bogusław mieszkam w malowniczej Suchej Beskidzkiej gdzie od 22 lat zajmuję się pszczelarstwem obecnie od paru lat wraz z Żona prowadzimy już druga pasiekę stacjonarną w naszych pasiekach pozyskujemy miody odmianowe więcej informacji o tradycjach naszej pasieki można znaleźć na stronie domowej i na portalu w temacie
Pszczelarstwo to ich Pasja
Forum to poznałem dzięki koledze pszczelarzowi
Panuje tu wspaniała atmosfera kultury i ładu , jestem zachwycony waszymi akcjami i mam nadzieję że doczekam sie z Wami sędziwej starości jako przyjaciel i dostawca miodu
Jeszcze raz wszystkich Pozdrawiam :polewam:
Bogdan
http://www.bonsai.republika.pl/strona/index.htm
BoCiAnK,
witamy serdecznie na naszym forum.
Witam wszystkich, wino robię od kilku lat z różnym skutkiem, po za tym robię piwo domowe dość regularnie. Kiedyś tam rektyfikowałem spirytus ale dawno temu, sprawa podlega przedawnieniu :)
Teraz staram się powtórzyć bardzo dobre wino wiśniowe jakie wyszło mi ze 3-4 lata temu a opis zamieszczam tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=8800
Witam wszystkich serdedcznie.
Jestem nowy na forum i chyba także początkujący ze mnie winiarz:)
Ale muszę przyznać, że robienie win domowych bardzo mnie interesuje i cieszy.
Ostanio mam dostęp do różnego typu surowca oraz 4 gąsiory do dyspozycji...:)
Do pełni szczęścia brakowało jeszcze wsparcia doświadczenia i pomocy innych winiarzy, których mam nadzieje poznać na tym forum.
Pozdrawiam!!!
Witam wszystkich !

Żaden ze mnie winiarz, ale chęci ogromne, mam kilka osiągnięć w nalewkach, ale to w stosunku do wyrobu win, nalewki to mały pikuś :)

Na razie czytam wszystko jak leci.

Mam zamiar się zwrócić ewentualnie o jakieś doradztwo przy nastawie swojego pierwszego wina.

Pozdrawiam serdecznie Darek
Witam Wszystkich Serdecznie :) Zaczynam własnie przygodę z winiarstwem i mam nadzieje że to forum mi w tym pomoże a ja pomogę temu forum:) Pozdrawiam
Witaj ,witaj i czytaj tu znajdziesz wiele cennych rad i spostrzeżeń ,a i twoje mile widziane tu będą .
Jestem Rzól, ale nie byle jaki, bo przez "rz" i "ó". Już mi zbrzydło picie leśnych dzbanów pod mostem, to sie nakręciłem na zrobienie własnych. P. S. Mama mówiła, że mam talent kulinarny, to może i coś mi powinno wyjść dobrego z odrobiną waszej pomocy.

A tak wogóle to pozdrowionka z Meliny:]

Maciek OiM

Witaj Rzól (nieważne jak się pisze). Oczywiście Regulamin Forum czytałeś?
Witam serdecznie.
Jestem nowiciujeszem w produkcji wina czkolwiek szybko sie ucze bo moj produkt z wisni z zeszlego roku byl i jest przez wszystkich bardzo wychwalany. Regulamin czytalem i mam nadizje ze w zaden sposob go nie zlamie, ewentualnie przepraszam za wszelki "wpadki poczatkujacego". Pozdrawiam

Maciek OiM

Witaj.
Notka o czytaniu regulaminu dotyczyła Rzóla.
Witam serdecznie wszystkich bardziej lub mniej doświadczonych winiarzy:-)))
Jestem naprawdę początkującym winiarzem - dopiero w tym roku nastawiłem swoje pierwsze wina i nalewki.
Jak narazie korzystam z rad udzielanych na forum wiec mam nadzieję że bedzie się czym pochwalić za jakiś czas:-)