Witam wszystkich nowych użytkowników hurtem

Dla uniknięcia wszelkich nieprzyjemnych niespodzianek i niejasności serdecznie radzę przeczytać
Regulamin Forum. Jesteśmy baaaaardzo wyrozumiali, ale kilka przykrych zdarzeń z userami naruszającymi nasze zwyczaje miało już miejsce.
Na starcie warto zapoznać się też przynajmniej z podstawami z
Działu dla Początkujących.
Porzeczki pisze się porzeczki, nie "pożeczki". Inne rzeczy pisze się przez inne, ale nie dowolne, "rz", "ch" czy "ó". Na to też zwracamy uwagę.
Milo powitać pochwal się w odpowiednich wątkach co nastawiłeś i jak ,co wychodzi.
Oj, nie zauważyłem tego wątku poprzednio.
Witam serdecznie wszystkich. Ludzie mówią na mnie Whisper, mam późną trzydziestkę

i mieszkam w okolicach Warszawy. Dopiero zaczynam moją zabawę z robieniem wina - do tej pory tylko pijałem. Z tematów alkoholowych od kilku lat popełniam nalewki wiśniowe i ostatnio z czarnej porzeczki. Przepis własny, za każdym razem inny - nazwijmy to nieskrępowanym zamiłowaniem do eksperymentowania połączonym z wrodzoną niechęcią do dokumentowania. Ważne żeby dobre było, a przy okazji człowiek nauczy się na błędach

Witajcie nowicjusze.
Od tej pory nasze forum będzie dla was jak gazetka poranna.

Witajcie!!!
Mam na imię Wojtek i "kocham" drożdże ( takie prymitywne i małe stworzonka a tyle radości mogą dać człowiekowi).
Znalazłem to forum wczoraj i wsiąkłem na pół nocy.
Bardzo dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów.
Winko robię od kilkunastu lat, miodek od trzech, ale dopiero niedawno wziąłem się za to porządnie ( mierzenie Blg, kwasowości, itp.).
Winko robię z tego co mi urośnie na rancho (wiśnie. winogrona, jeżyny, maliny, jabłka i jarzębina - chcę spróbować z pomidorami).
Myślę że dużo się tu nauczę.
Pozdrawiam wszystkich amatorów alkoholi własnej produkcji!
Wojtek
Bardzo rozsądnie gospodarujesz płodami rancha...

Oby tak dalej, a tych pomidorów to chyba ktoś już próbował użyć, ale może się mylę?... W razie czego podziel się doświadczeniem i powodzenia!
Cytat: chcę spróbować z pomidorami).
Najlepsze z cebulką pokrojone w cienkie plasterki , skropione oliwą z oliwek i odrobiną octu winnego , posypane bazylią ..............pycha ...............ale żeby wino ? ...........świat schodzi na psy ...............

Witam wszystkich serdecznie
Witam i pozdrawiam z Poznania
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
Cytat: chcę spróbować z pomidorami).
Najlepsze z cebulką pokrojone w cienkie plasterki , skropione oliwą z oliwek i odrobiną octu winnego , posypane bazylią ..............pycha ...............ale żeby wino ? ...........świat schodzi na psy ...............
... a pod pomidorami mozarella. Zgadza się.
Tequila, czytałam przepisy na wino z pomidorów, więc nie takie dziwo. Czy Europa nie uważa pomidorów za owoce, a nie warzywa? Może sie mylę, nie wiem. Ale z dwojga złego, lepsze pomidory niż cebula, a i takie próby pamiętam. Experymentator nigdy więcej się nie odezwał...

Hej Tequila, jakbym był arcymistrzem to i z lipowego drewna bym umiał wino zrobić!
A tak poważnie, to czym pomidory ustępują np. jarzębinie, albo bławatkowi. Na pewno nie smakiem. Znam gościa co robił z ziemniaków. Podobno całkiem niezłe.
I tak prawdziwe wino jest tylko i wyłącznie z winogron.
Teraz to już muszę zrobić to pomidorowe. Napiszę co wyszło.
3mka!
Witaj h.udy moim zdaniem wino z pomidorów to nie mniejsza egzotyka jak wiele innych. Zrób i utwórz osobny temat np z fotorelacją ,wszyscy jesteśmy ciekawi rezultatów.
Pozdrawiam.
Witam wszystkich, mam na imię Marek i wbrew nickowi nie mam 13 lat

.
Moja przygoda z winkiem rozpoczęła się 2 lata temu od nieudanego (pachniał zmywaczem do paznokci) wina gronowego i 5l balonika.
Zeszły rok już bardziej udany - pyszne wytrawne winko z wiśni, słodkie ze śliwek węgierek i półsłodkie z winogron (łącznie jakieś 12l z czego zostało 2l

), a i nowy 10l balonik.
Obecnie klaruje się agrest i wiśnia. MD się robi na miodek a i planuję jeszcze jakieś jabłuszka i ziarenka (ryż albo jęczmień).
Doświadczenie mam więc na razie słabe, robię na wyczucie, bez pomiarów kwasowości czy słodkości. Kieruję się na razie zasadą zero chemii tzn nie chcę korzystać z pożywek, pirosiarczanu czy betonitu.
W razie problemów czy wątpliwości liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Marek.
mr13 witaj z nami ... Widzę,że hobby nabiera rozpędu więc powodzenia zwłaszcza z miodem/ami.
Witam wszystkich !!Najpierw bylam podglądaczem,ale czas z tym skończyć.Winko domowe lubię i robię.Do tej pory na wyczucie.Malinowe wyszlo mi pych i już czekam na nowy wysyp tego owocu.Ryżowe- to tylko wspomnienie.Ale w tym roku mam moc wocow na działce:porzeczka,mirabelka, maliny,winogron(niebieski),jabłka i jest też jarzębina i aronia.Mam zamiar popróbować Waszych przepisów.Mam nadzieję że w razie problemów pomożecie.

Miałem już przyjemność skorzystać z kilku rad Koleżanek i Kolegów, byłoby więc nietaktem się nie przywitać. Mam nadzieję, że nieśmiałe próby produkcji wina w sposób bardziej świadomy niż do tej pory będą dawać coraz lepsze rezultaty.
:]
Cześć wszystkim.
Rejestrowałem się wczoraj ale witam się dzisiaj.
Jestem w trakcje robienia swojego drugiego wina.
Pozdrawiam wszystkich winiarzy.

piotroncia, hellraiser, Bajbus - w imieniu Forumowiczów witam w naszym gronie. Przede wszystkim czytajcie, a w razie problemów na pewno pomożemy.
Pozdrawiam i zycze powodzenia!
Marek
Zgrzeszyłem, bom wina nie robił od dwóch kalendarzy,
W tym roku, mmm, iks nasto litrowe mnie się marzy.
Witam ponownie na forum. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś mnie pamięta.
PS: Szpycnąłem jeno na ostatnie wieści i żem odetchł, bo wuchta tematów się powtarza.
edit: [...] iks dziesięcio litrowe mnie się marzy.
witam,
jestem początkującym choć udało mi się zrobic moje pierwsze wino-porzeczkowe.
Pozdrawiam wszystkich winiarzy.
Witam
Dopiero teraz natknąłem się na ten wątek.
Na forum jestem już od dawna, ale dopiero niedawno zacząłem się udzielać.
Głównie czytam.
Winka i miodki robię już od 3-4 lat, z dobrym rezultatem.
W tym roku wesoło bulgocze jeżyniak, bruszniak, wiśniak-borówczak (trójnieki), oraz agrestniak-porzeczniak i miód z owoców jesienno-egzotycznych (czwórniaki). Do tego kilka winek, ale nie będę wszystkiego wymieniał.
Przetwarzam raczej małe ilości (5-10 l), ponieważ jestem nastawiony na różnorodność domowych trunków.
Pozdrawiam całą brać winiarską.
Hej, witam wszystkich!
Tak jak pewnie duża część Was, rozpoczynam swoją przygodę(?!) z winem natchniony(modne słówko

przez dziadka. Myślę że będę mógł liczyć na Waszą pomoc, ja w miarę możliwości i doświadczenia będę odwzajemniał się tym samym.
Pozdrawiam!
Witam hurtem ToWu, Virikidor ,smakosz89 , Bajbus, hellraiser ,piotroncia witajcie na forum
rocker witaj ponownie.
Witam wszystkich
po dwóch latach "śledzenia" forum i wykorzystywania spostrzeżeń i doświadczeń oraz porad winiarzy dla swoich
produkcji, postanowiłem dołączyć do szanownego grona. Pewnie nie raz skorzystam z rad doświadczonych
forumowiczów zadając pytania i może pochwalę się swoimi osiągnięciami?
pozdrawiam serdecznie życząc sukcesów w twórczości :-)
Ryszard
Cześć wszystkim
Jestem Przemek ciesze że mogłem trafić na te forum zyskałem sporo cennychy rad