Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cytat:Wysłane przez Szaramarak
Siemanko chłopaki i dziewczyny (nie wiem czy są)

Lubię pić winko i mam trochę pustych butelek :polewam:
Postanowiłem że można to wykorzystać robiąc swoje winka.
Kiedyś robiłem wino z winogron i było suuuuper.

Witaj.
Życzymy Ci powodzenia my chłopaki i dziewczyny których tu sporo i to pierwszoligowych winiarek.
Dzień Dobry Wszystkim
Witam wszystkich :) swoją przygodę z robieniem wina zaczołem od pomagania tacie zbierania winogron:P robiłem to kilka lat... w tym roku postanowiłem sam sprubować zrobić winko:) myśle, że ekipa z tego forum pomoże mi w razie potrzeby.Lubię kombinować tworzyć coś nowego .Swoje pierwsze wino pragne przygotować z winogron zarówno białych jak i ciemnych i mam nadzieje,że mi sie uda:) Pozdrawiam
Siemanko wszystkim winiarzom,
pozdrowionka wszystkim jestem tu nowy i fajnie że macie albo mamy na forum miejsce gdzie mozna sie przywitać :) sesesese

Aloha
Witam Starszyznę! i pozostałych Młodych Winiarczyków !

Zamiary miałem od dawna, ale dopiero jak "dostałem w spadku" baniak to wszystko nabrało rozpędu,
i tak powiększyłem grono adeptów trudnej Sztuki Winiarskiej :)

Pewnie mam coś w "genach" bo mój chrzestny robił bardzo udane wina - do niego przejąłem trochę sprzętu na dobry początek
(po cichu liczę na resztę winiarskiego spadku :D).
Czytać umiem, więc ile mogłem wyczytałem z literatury zwanej "fachową" - choć rozdźwięk w opiniach pchnął mnie do zasięgnięcia opinii Praktyków.
Z liczeniem też nie gorzej - choć czasem o czymś zapominam :D
Z jednym będę musiał powalczyć, mianowicie z ogromną niecierpliwością. Jeden plus w tym, że za to co się dzieje w baniaczku odpowiadam Ja i tylko Ja - reszta rodziny czeka na ostateczny rezultat. Zatem mogę sobie doglądać ile chcę i kiedy chcę i robić co mi się podoba :)

Mam nadzieję, że z waszą pomocą będę mógł za jakiś czas pochwalić się swoim dorobkiem.
Pozdrawiam Serdecznie wszystkich a zwłaszcza krakusów :)
Witam serdecznie Domowych Winiarzy.
Robie już winka od kilku lat, jak narazie najlepsze wyszło mi wiśniowe.:jupi:
Żeby tak zawsze takie wychodziło.
Forum odwiedzam od dawna czytając porady i muszę przyznać, że wiele z nich skorzystałem.

W tym momencie robią się: wisniowe, porzeczkowe i śliwkowo-malinowe.
Najbardziej ciekawy jestem co wyjdzie z tego ostatniego.

Pozdrawiam.
Dzień Dobry, z podziwem czytam posty zamieszczane na forum i chylę czoła nad fachowścią domowych winiarzy. Moje pierwsze winko - ryż - stoi od 4 września. Obserwuję je pełen obaw, bo po lekturze forum już wiem, na ile niespodzianek mogę napotkać :)

Maciek OiM

Witam wszystkich :)
Pertus,PakeR ,armoteles,PędziWin ,michal_mc ,mashun witajcie na forum.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście przeczytajcie regulamin i porady dla początkujących ,oszczędzi to pisania postów i zakładania tematów w sprawach które stokrotnie na forum były poruszane.

Na każde nowe i rzeczowe pytanie z przyjemnością odpowiemy i zapraszamy na liczne zloty ,pozdrawiam.
Witam wszystkich..w końcu udało mi się znaleźć w sieci jakąś stronkę o wyrobie wina domowym sposobem..na razie zaczynam czytać posty na forum żeby nie zadawać banalnych pytań...pozdrawiam wszystkich
Witaj. Miłego czytania i udanych nastawów ci życzymy :spoko:

PS. uzupełnij profil o miasto ;)
Witam wszystkich winiarzy i winiarki
Witam.
Jeden balon, jeszcze mało wiedzy, zero praktyki, ale za to wielkie chęci :podstep:

tharivd

Witam wszystkich.
Śliwka i jabłko już zasuwają a na dniach trójniak startuje:)
Witajcie.
Dużo czytania przed wami i w przyszłości pewnie sporo nastawów. Wiec od razu możecie się rozglądać za dodatkowymi balonami ;)
aby zapewnić tak zwaną ciągłość produkcji :podstep:
Cytat:Wysłane przez Kazelot
aby zapewnić tak zwaną ciągłość produkcji :podstep:

...i spożycia:jezor:

Witam wszystkich nowych na forum.
Witam wszystkich winiarzy
Korzystam z wiedzy zawartej na tym forum od ok. 2 lat. i wiele się nauczyłem
Wina "robie " od 30 lat ale początkowo nastawiane na wyczucie i wg przepisów gdzies tam zasłyszanych.
Pozdrawiam wszystkich .
Witam serdecznie wszystkich ekspertów przepraszam że dopiero teraz się witam przed pierwszym postem, ale postanowiłem działać :-) Bardzo bym prosił o pomoc w z moim problemem... który opisałem w temacie "wino z winogron ciemnych"
Chce sie przywitać z forumowiczami więc.... Witam ;)
Szczerze mam już jednego ryżowca za sobą wyszedł mocny i całkiem dobry teraz fermnetuje wino z ciemnych winogrn z ciekawości na drożdżach dzikich :uczen:

Pozdrawiam Kuba

robert_jelcz

Witam Wszystkich.Jestem Robert mam żonę,dwójkę dzieciaczków no i jeszcze balonik 3-tygodniowego winka z ciemnych winogron z aronią.Kilkadziesiąt godzin lektury forum i mam juz swoich Idoli.Pozdrawiam wszystkich bulgoczacych
Beznicki, prezes_07 , logistic90 , robert_jelcz witajcie serdecznie,udanych nastawów.
Witajcie i za 1stgreen-em proponuję zakupić kolejne balony. To wciąga.
I nie bójcie się jechać na zloty. Tam nikt nie gryzie a można się czegoś dowiedzieć i poznać fantastycznych ludzi.
Witam! od jakiegos czasu śledzę wpisy na forum winiarzy.Robię pierwsze moje wina i intensywnie czytam, aby następne były "poprawne".Wykonałem regał na 90 buelek wina w piwniczce.Czy tu można umieścić jego fotkę.Mam też swój patent na węzyk do obiągu wina.Też chciałbym zamieścic foto i poznac opinię znawców.Pozdrawiam.
Witam wszystkich miłośników domowych wyrobów, mam na imię Emil, 26 lat i mieszkam w Łodzi. Wielokrotnie odwiedzałem to forum, ale dopiero dzisiaj postanowiłem się zarejestrować. Winka i nalewki zacząłem robić już jakieś trzy lata temu, a w tym roku po wizycie w Krynicy Zdrój i jej okolicy skusiłem się na produkcję miodka pitnego - Miód korzenny - przepis nr 40 (Biowin - Ewa Kwapisz). Moje dotychczasowe dokonania to; wina ryżowe - półsłodkie i półwytrawne, wino śliwkowe (węgierka) - wytrawne jeszcze zostały dwie buteleczki (mają już ponad dwa lata w butelce po dwóch latach stania w baloniku), wino wieloowocowe - słodkie. Kilka likerów i nalewek i jeszcze jedno winko - winogronowe. Z tym ostatnim był mały problem, a mianowicie - udało się zrobić półwytrawne na pograniczu wytrawnego ok 14/15%, super kolorek, aromat, smak, ale - po roku leżakowania w piwnicy zrobiło się wino musujące (nie wiem czemu).

Jutro jadę na działeczkę po winogrono i zaczynam od nowa. Będę miał kilka pytań, ale to później.

Pozdrawiam.