Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich!
Mam na imię Bartek i mieszkam w Bydgoszczy. Moje hobby to programowanie wskaźników giełdowych, automatycznych systemów transakcyjnych, handel na rynku Forex oraz alkohole wszelakie :) Jestem żonaty, mam dwoje dzieci, rybki, psa i 8 balonów do wina + antałek (1x50, 2x15,5x5,1x2.5).

W zeszłym roku zrobiłem swoje pierwsze winko - niestety wyszedł z tego raczej kompocik (pewnie dlatego, że robiłem to z kompotów i w ogóle dosypałem sobie cukru "na oko"). W tym roku postanowiłem poważniej pojeść do sprawy i zrobiłem winko wg receptury ze strony głównej, z winogron, zachowując przy tym pełną staranność. Winko wyszło pyszne, co natchnęło mnie do zakupu kolejnych balonów :) W chwili obecnej chodzi u mnie 10L DR, 5L winogrona czerwonego, 5L z różnych owoców (znalezione w zamrażarce), 15L z białych winogron, 5L ryżowego (z przyprawami ciociosana zamówionymi w Biowinie). Z winkiem z DR miałem najwięcej kłopotu (wiadomo, zrywanie, kolce, odrywanie kwiatu, mycie, cięcie itd. kupa roboty jednym słowem) a teraz coś dziwnie wygląda więc postanowiłem się zarejestrować i podzielić fotkami. Lepiej dmuchac na zimne :) W innym wątku zamieszczę zdjęcie i poproszę o opinię / radę szanownych forumowiczów.

Pozdrawiam!
Kale

(Kale - skrót od Kalenzo)
no i winogronko przepadło - chyba ptaszki zjadły, masakra 200km na marne
Witam wszystkich :helo:
Jestem studentem 5 roku chemii i w związku z nadmiarem wolnego czasu postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i spróbować wytworzyć jakieś trunki a przy okazji dowiedzieć się nieco od profesjonalistów w tej dziedzinie ;)
no to się przywitałem :uff:
Pozdrawiam wszystkich.
Witam wszystkich zgromadzonych!!!! Mam na imię Krzysztof i mieszkam w okolicach warszawy. Win zrobiłem już kilka. Przynajmniej tak mi się wydawało do tej pory. Od pewnego czasu śledzę dyskusje na tym forum i przyznaję, że nie umiem zrobić wina.Przyżądy takie jak winomierz, cukromierz były mi obce. Dlatego,jeśli pozwolicie to będę nadal bacznie się przyglądał waszym opisom i radom, jakich udzielacie nowym „Winiarzom”. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich zgromadzonych!!!!!:
Jestem tu nowy :) Bardzo serdecznie witam wszytskich użytkowników forum.
Czytania jest baaaardzo dużo i jak to początkujący chłonę wiedzę jak gąbka. Doświadczenia z produkcją winka czy nalewek w zasadzie nie mam ale na forum wszystko wyjaśnione. Jak czegoś nie znajdę to będę pytał.
Zakupiłem ostatnio w Makro kilka kilogramów rodzynek celem przerobienia na Wino. Mam owszem troszkę wątpliwości czy siekać rodzynki czy nie, czy dać drożdze aktywne czy szlachetne itd. Jakos to sobie musze wykoncypować ;)
Nastawiłem dwie (!) MD na drożdżach typu Tokay firm Biowin i Multimex ponieważ tak dużo naczytałem się, że płynne Biowin nie zawsze startują. Dzisiaj kupiłem jescze jakies trzecie kieleckiej firmy Zampol ale chyba już nie bedę nastawiał.
Planuję nastawić jakies 40l winka ;)
A co jak spaść to z duzego konia :lol:
Jescze raz serdecnzie witam i pozdrawiam Wszystkich :)

pees
Aha i pigwóweczka robi się i juz prawie od miesiąca ;)

M
witam. Też jestem tu od niedawna ale drugą gwiazdkę mam :lol:
Znajdziesz tu wszystko a i atmosfera miła.
acha, jeszcze jedno, uważaj na moderatora Sean Dillon. On nie jest miły (Pozdrawiam)
Jak byłeś w Markro to trzeba było się zaopatrzyć w butle plastikowe 20L (takie z wodą). Pięknie służą podobno jako balony - no i cena 20 zł za nówkę. Normalnie hit sezonu :)
Witamy na forum!
Balonów ci u mnie dostatek wujek kiedyś bawił się w produkcję wina i powolo przejmuję jego kolekcję ;)
Strachu8 Sean jest bardzo miły ,ale skoro nie doczytałeś regulaminu spotkał Cię prysznic.
Ponadto od witania mamy osobny wątek.Ten do zamknięcia i przeniesienia.
Racja, jestem za usunięciem / przeniesieniem tematu.
Kurcze faktycznie nie tam gdzie trzeba. Moda proszę o przeniesienia wątku.

Skrzych

Proście, a otrzymacie...

Krzysztof
OOOO czarodziejska rożdżka przeniosła jeszcze gdzie indziej :)
czesc wszystkim milosnikom domowego-i nie tylko wina !! koledzy, w tym roku postanowilem zrobic wino - pierwszy raz w zyciu i mam troche pytan, bo fermentacja przebiega burzliwie, czas goni a ja boje sie, ze cos zepsulem, jezeli ktos moze konkretnie pomoc, to bardzo prosze o ta pomoc, szczegulowo problem opisany tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Witam wszystkich w tej skarbnicy wiedzy! :uczen:
Od wiosny jestem czytelnikiem forum. Efektem są 2 balony odstawione do piwnicy na dojrzewanie (truskawka i wiśnia), oraz 3 następne wesoło bulbające (jabłuszka, gruszki i czarny bez). Jedni hodują rybki, inni chomiki, a mi pasują drożdże... ;)

Pozdrawiam!
Świstak
Witam Wszystkich.
Mam na imię Radek, mieszkam w Brzesku (w którym znajduje się browar Okocim:)) mój wiek to 18 lat.
Forum odwiedzam od kilku dni, ale dzisiaj postanowiłem się zarejestrować. Pozdrawiam i liczę na pomoc, którą tutaj uzyskam.
My też Ciebie witamy...

A kolego pomoc uzyskasz uzyskasz... Ale jak najwięcej czytaj ... polecam:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=9150
Cytat:Wysłane przez strachu8
witam. Też jestem tu od niedawna ale drugą gwiazdkę mam :lol:
Znajdziesz tu wszystko a i atmosfera miła.
acha, jeszcze jedno, uważaj na moderatora Sean Dillon. On nie jest miły (Pozdrawiam)

No ja też nie byłbym miły, bo rzucasz mięsem .. i nazwiskami a tak się nie robi..no w tym przypadku nickami.. także kto jest miły to jest:diabelek:
Witam wszystkich serdecznie :cool:

Mam na imię Łukasz (psełdo: Frugo) i trafiłem na to forum zupełnie przypadkowo ;). Moje pierwsze doświadczenia z winem domowego wyrobu sięgają mojego dzieciństwa, kiedy jeszcze miałem okazję zamieszkiwać na pięknej polskiej wsi.
Po wielu latach przypomniałem sobie jak to mój ojciec nastawy robił i postanowiłem spróbować i tak w 2005 roku zrobiłem pierwsze własne wino z wiśni, raczej słodkie i dość delikatne. W 2006 również takie wino nastawiłem ale już mniej słodkie i o bardziej wyrazistym smaku, człowiek uczy się powoli :p. W tym roku zamierzam nastawić wino ryżowe i dzięki temu, że szukałem co i jak trafiłem tutaj. Czuję, że posiedzę tu z wami nieco dłużej i spróbuję rozwinąć swoje umiejętności ;).

Lekkie korka bum, w głowie spokojny szum i przyjaciół wokół tłum :szampan:
Witam, miłej lektury.
Siemano, nie bede przeciagal, powiem tylko ze stronka i forum 1 klasa :) no i ze juz nie moge sie doczekac mojego pierwszego winka hehe ;)
FrugoToronto witamy serdecznie ! Albo nie http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=9413, w kazdym razie, w sprawie ryzoego przeczytaj ten watek : http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
pozdr
Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Jacek. W tym roku nastawiłem swoje pierwsze wino. Wszelkich informacji na temat wyrobu win uzyskałem z tego forum, czyli dzięki waszej pomocy. Narazie moje wino ma 6 tygodni i zostało dzisiaj pierwszy raz zlane znad osadu, ale jak narazie wszystko dobrze pracuje i mam nadzieję, że tak zostanie do finiszu. Bardzo się cieszę, że są ludzie którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą pomagając w ten sposób mniej doświadczonym kolegom i koleżankom. Tak trzymać . Pozdrawiam
Witam.
Na imię mam Darek. W zeszły poniedziałek nastawiłem swoje pierwsze winko z dzikiej róży, przepis dał mi dziadek, stary 'pijok', ale winka robi dobre :jezor: Może mniej w jego przepisie takiej fachowości niż ta co przeczytałem tutaj - fermentatory, pomiary, przeliczenia - nie twierdząc oczywiście, że czyjeś doświadczenie jest lepsze od drugiego, ale postanowiłem spr. jego przepis i zobaczyć co wyjdzie z tego.

3kg dzikiej róży
3kg cukru [rozpuścić w wodzie]
reszta wody [w 10l balonie]
10g kwasku cytrynowego

Drożdże sam kupiłem zwykłe w zielarskim.

Robiłem już kiedyś z ryżu i wyszło całkiem, całkiem :lol:
Tylko, że teraz chyba trochę przesadziłem bo:
Przepis dałem x5 czyli na 50l - 15kg dr, 15kg cukru itd.
...i wyszło tak, że w pierwszy dzień jak zacząłem całą akcje zerwałem i włożyłem 2,5 kg róży, rozpuściłem i wlałem cały cukier z 30l wody i drożdże. I zaczęło już pukać po paru godzinkach
...drugiego dnia zerwałem i obrałem resztę tylko całość nie zmieściła mi się do balona, zostało mi ok. 2kg
Dzisiaj robi jak trza, ale tak się zastanawiam co z tego wyjdzie, i czy może z tego coś jeszcze wyjść? pozdrowy
Witam.
Mam na imię Klemens. Zainteresowałem się ostatnio winiarstwem i z tego powodu od jakiegoś tygodnia przedzieram się przez to forum. Swój pierwszy wyrób winopodobny nastawiłem jakieś dziesięć dni temu. Na początek niezbyt ambitnie, bo z kartonikowych soczków ale za to od razu dwa dymiona: 15l (czerwone winogrona) i 20l (białe winogronka). Mam nadzieję że z pomocą bardziej doświadczonych użytkowników coś z tego wyjdzie.:spoko:
Pozdrawiam wszystkich