Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich

Od jakiegoś czasu korzystam z porad użytkowników tego forum :) i postanowiłem się w końcu zarejestrować, bo mam trochę pytań...
Mój dorobek jest na razie niewielki - trochę wina które poszło i tak na pyszny bimber (bo nie było zbyt dobre)
Zdecydowanie bliższe są mi nalewki i wszelkiego rodzaju "home made" wódeczki na spirytusie.

Pozdrawiam
Paweł (cookie)

Wigi

Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu zaczęły interesować mnie domowe winka a to wszystko za sprawą siostry mojej dziewczyny, która to właśnie robi je od jakiegoś czasu i ostatnimi czasy znalazłem na strychu stary dymion i ruszyłem z produkcja winka na mała skale :)
Zobaczymy co będzie dalej ale póki co to bardzo spodobało mi się robienie troszkę % dla siebie zwłaszcza jak spróbowałem swojskiego winka :)
Pozdrawiam wszystkich.
cookie i Wigi,
witajcie na naszym forum. Życzę wam wiele udanych nastawów.
W końcu się zarejestrowałam, więc wypada się chyba przywitać :tancze: To może coś o sobie, zwłaszcza w tej najbardziej interesującej nas kwestii :diabelek: w życiu nie zrobiłam żadnego wina, ale wiem jak gąsior wygląda :fajka: Mój tata coś tam kiedyś "kręcił", ale jakoś wtedy mnie to nie interesowało :placze:

Tak czy siak, czytam sobie pilnie co tutaj piszecie, i chłonę jak gąbka :) Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie "starych" znajomych :helo:
Hej,
To ja też sie przywitam:)
Moja zabawa/hobby z własnymi produktami winnymi zacząłem w tym roku. Koło domu rośnie dość duża winorośl. Co roku szukaliśmy chętnych, aby zebrali winogrono i zrobili z niego jakieś winko. W tym roku postanowiłęm po raz pierwszy zrobić to sam. Efekty za jakiś czas :)))
Witajcie 'Warszawko' ;)
No to teraz nie macie wyjścia jak się pilnie 'uczyć', nastawiać i wspólnie kosztować.
Dominikams to my znamy ;) Szaleje na forum winoroślowym. Nawet krzaczki już ma. To kiedy 1-sze nastawy ruszą ?
A i tak mam nadzieję że się wszyscy wspólnie spotkamy na zlocie.
Na tą chwilę zapraszam na:
III Maz. Konkurs Nalewek
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0

Do zobaczenia :helo:
Czesć Pawle :)

Pierwsze nastawy to nie wiem kiedy :niewiem: Tak sie przejęłam tym, że prawdziwe wino to tylko z winogron, że nie wpadłam na to, że można je zrobić z wiśni :glowa_w_mur: A szkoda, bo mam znajomą, która ma sporo drzewek, i taniutko sprzedawała owoce w tym roku. Ale w przyszłym roku się poprawię, na pewno!!!

Ty mi tu o konkursie, ale moja jedyna nalewka malinowa już wypita niestety :nie_powiem:
Witam.
Powoli zaczynam przygodę z domowym wyrobem winka i mam nadzieje, że raczej moje początki mnie nie zniechęcą, nawet jak nie wyjdzie jak należy :(
Z resztą niedługo zobaczymy:jezor:
pozdrowienia
dolar1636
Witaj.. - Dolar1636:
Na naszym Forum są tacy , którzy wytwarzają wina od 20 - lat , oraz Inni ,- którzy je zaczęli ze dwa lata temu..
Dotyczy to też nalewek.
- Zniechęcenie Ci raczej nie grozi - wprost przeciwnie - raczej wciągnie..
- Przesyłam Pozdrowienia..
M.
Dzień dobry!Rejestrowałam się juz jakiś czas temu i nie przedstawiłam sie -przepraszam:eyes:
Jestem baardzo początkująca-tylko 2. nalewki z malin(ciut goryczki) i Zenicha kresowa-poezja smaku,głęboko schowana i tylko w niewielkich ilościach do degustacji...
Pozdrawiam
Witajcie drodzy winiarze.
Wiem że późno się przedstawiam, ale tak jakoś...
Mam na imię Darek. U mnie w domu winko robi się już od kilku lat,więc i ja sam chciałem spróbować.Mam nadzieję,że znajdę tu wielu życzliwych "sensejów", którzy wprowadzą mnie swoimi radami w arkana sztuki winiarskiej i miodosytniczej. Z góry prosze o wyrozumiałość Moderatorów i bardziej zaawansowanych użytkowników forum. Pozdrawiam. Darek
daro_,
Witaj na forum (mimo że już wcześniej odpowiadałem na twoje posty).

Dopisz miejscowośc z której jesteś (w swoim profilu). Taki mamy tu zwyczaj.
OK Tylko to wieś, atu wszyscy z miasta jak widze...:( Ale dobrze,już wpisuję:tancze:
E tam, wcale nie wszyscy. A niektórzy łapią sie w granicach miasta, ale tak naprawdę mieszkają w żywym lesie. :D
Wieś czy miasto - jaka to różnica :cool: ba powiem nawet więcej pod względem swojego (naszego) hobby masz o niebo lepiej - dostęp do tanich i świeżych owoców czego większość z nas mieszczuchów może zazdrościć :)
Witam serdecznie na forum :)
Cytat:Wysłane przez daro_
OK Tylko to wieś, atu wszyscy z miasta jak widze...

Witaj Darku :helo: - też Ci zazdroszczę - masz (jak widzę na mapie) świetną lokalizację. Dookoła lasy, daleko od dużych miast, czyste powietrze - tam masz dopiero prawdziwe wsady na wyśmienite wina.
A możliwości wybudowania własnej piwniczki koło domu - to niejeden z nas "blokowców" Ci pozazdrości.

(ciekawe czy grzybowe te lasy)
Kolego Darku nie powiedział bym ze sa tu tylko mieszczuchy :) ja np mieszkam w bieszczadach w niewielkiej wiosce i czerpie same kozysci z tego wzgledu :P i sad mam i piewniczke z prawdziwego zdazenia :) A do Pana Pegaza, grzybow Ci u nas dostatek :P
Cytat:Wysłane przez romeek84dna
... grzybow Ci u nas dostatek :P
A gdyby tak połączyć - Krajowy Zlot Winiarzy + grzybobranie Jesień 2009 i to np. w uroczych Bieszczadach na łonie natury? :D
Wita

Jestem z Częstochowa winka robię od trzech lat i niesamowicie mnie to wciągnęło uważam że wasze "nasze" forum to niesamowita skarbnica wiedzy książka Cieślaka wypada jak malowanka dla dzieci.
Głównie interesuję się winem gronowym czyli czytam, pije, podróżuję za winem wino kocham i ciesze się że jest nas więcej.

Pozdrawiam:tancze:
To polaczenie to swietny pomysl :P ciekaw jestem ilu jest tu grzybiazy :P mniemam iz wilu :P
Metanol witaj w rodzinie :)

Ola OiM

Cytat:Wysłane przez Pegaz
A gdyby tak połączyć - Krajowy Zlot Winiarzy + grzybobranie Jesień 2009 i to np. w uroczych Bieszczadach na łonie natury? :D

Nie jest to taka zupełna nowość, wystarczy przejrzeć Forum.

Pozdrawiam
Ola :)
Tworzenie ...
Zawsze mnie to fascynowało ...
Z praktyką było różnie, nieregularnie, sporadycznie , od czasu do czasu ...
W zasadzie to moim wyznacznikiem są (nazwane przeze mnie) "Litry Teoretyczne" :) czyli nie to ile wypiłem, ile zrobiłem a ile przeczytałem, obejrzałem i przemyślałem ...
Na swoim koncie mam, tak naprawdę trzy chodzące trunki wino z winogron, jeżyn i ryżu.
Czuję satysfakcję z tego, że coś można zrobić a już zupełną satysfakcję jak się to uda :) i można o tym podyskutować.

Witam brać winiarską:) może nietypowo ale szczerze.

Może nie będę dużo pisał ale z pewnością będę czytał, wyciągał wnioski by jak najlepiej naturę zamknąć w butelce :)

Maciek OiM

Witam, i zapraszam na Zlot w Warszawie... Kiedyś będzie :)
LTman,
Witaj na naszym forum. Życzymy wiele udanych nastawów.
Witam wszystkich którzy na tym wspaniałym forum chcą dzielić się swoją wiedzą z innymi.Mam na imię Mirek,wina robię od kilku lat,forum czytam od roku.Jesteście wspaniali.W Nowy Roku życzę wszystkim udanych nastawów i smacznych win!