Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witaj Remik57 fajnie, że się ujawniłeś! :brawo:
Pamiętaj to nie wstyd czytać nasze forum, jest nas wielu takich jak ty. :jezor:
Witam....
Napisałem juz kilka postów na forum a dopiero teraz trafiłem na ten.
Jesteśmy razem z zoną (choć z przewagą na moją skromną osobę) początkującymi hobbystami w "produkcji" nalewek.Na forum jestem tylko ja i dlatego czytam, czytam, czytam... i uczę się.
Pozdrawiam wszystkich "zakręconych" :sloik:
Witaj na forum, zachęcam do robienia win, nawet jeśli nie bardzo lubicie wino jest świetnym komponentem do sporządzania nalewek.
Wszystko przed Wami.
Pozdrawiam.
WITAM WSZYSTKICH
Na imię mam marcin od kilku miesięcy przeglądam forum i korzystam z waszych rad, i wlasnie dzis w to Wigilijne popoludnie postanowiłem się zarejestrować. Pozdrawiam Wszystkich i życze wesołych świat przezytych w rodzinnej atmosferze.
Pozdrawiam Marcin
Witaj Marcinie

Cieszymy sie że się zarejestrowałeś. Witaj w naszym gronie. Życzmy wielu udanych nastawów
dziekuje za poitanie od razu od nowego roku planuje nastawic winko z żyta, tylko jeszcze musze troche poczytac o tym winku:)
Zatem powodzenia:)
Witam wszystkich :) Winkami zajmuje sie już od kilku lat jednak myśle że znajde tu kilka ciekawostek dla siebie.
Witam wszystkich! Jestem Łukasz (mąż, tato, marynarz i motocyklista) Czytam forum od trzech miesiecy, Wasze rady sa bardzo pomocne. W listopadzie odwazylem sie nastawic moje pierwsze wino z DR, sam nie wiem co z tego wyjdzie, sprawdzam je w przerwach miedzy rejsami. Zycze Wszystkim Szczesliwego Nowego Roku!
ooo... ileż funkcji na raz :chytry: Daleko pływasz? Jakby co, niech Twoja żona pisze, pomożemy :)
To super, dziękuję. Narazie wszystko mam pod kontrola (chyba). Co do mnie to pływam na Am.Poludniowa, zrobię jeszcze 1 rejs i biore wolne na pol roku, bo ...spodziewamy sie nastepnej pociechy.
Witamy serdecznie wszystkich :tancze: :tancze:
Konto to jest wspólną własnością, mnie czyli Ani i mojego chłopaka Jarka :sloik: natrafiliśmy na to forum w poszukiwaniu przepisu na wino z ryżu, które już ma 5 tygodni :) jesteśmy para od 2 lat obecnie myślimy o wspólnej przyszłości i całych sprawach z tym związanych,a najbardziej co nas gnębi to brak wspólnego gniazdka,ale w przerwach jego poszukiwania zajmujemy się samymi miłymi sprawami :P m.in. właśnie robieniem winka :brawo:

aktualnie poszukujemy ratunku dla naszego 1-ego winka bo jakoś się zdziwiliśmy dzisiaj, gdy go spróbowaliśmy bo mocny jest bardzo,ale w smaku kwas totalny i teraz czytać trzeba o dosładzaniu,ściąganiu i odpowiedniej kolejności działań... Nie jesteśmy jednak do końca na dobrym tropie wiec jak coś to prosimy o porady :eyes:

Pozdrawiamy MłodziWiniarze :pijemy:

Skrzych

Witajcie i niech Moc będzie z Wami!

Co do merituma, to w dziale dla początkujących zapodajcie dokładny przepis - pomyślimy, policzymy...

Krzysztof
Witam :jupi:

Dziękujemy za przywitanie Skrzychu :tancze: Nasze winko to ryżowiec przygotowany wg Twojego przepisu. Pisałam już w odpowiednim dziale na jego temat i uzyskałam potrzebne wskazówki :spoko: więc mysle,że teraz powinno być dobrze :big:

Dzisiaj kolejny dzień upłynął na poszukiwaniu nowych i cennych info na forum :ksiazka: i muszę powiedzieć, że to owocuje pewnością, że nasze winko powinno być wyśmienite :1miejsce:

Pozdrawiamy MłodziWiniarze :pijemy:
Witajcie Wszyscy
Jest mi miło iż mogę przestać czytać to zacne forum lecz mogę równieź coś na nim napisać, zapytać itp. Jesteście dla mnie pomocą już od dwóch lat, w tym czasie przeobraziłem się z chilowego zapaleńca w totalnie zakręconego "producenta". Cała moja rodzina robi już sobie ze mnie żarty że każdą moją wolną chwilke poświęcam nalewkom. Zacząłem od zagospodarowywania owoców "żeby się nie zmarnowały" a teraz obsadzam moje hektary drzewami i krzewami które wydają mi się niezbędne dla posiadania własnych "zasobów surowcowych". W tym roku nastawiłem już nalewki z porzeczki czarnej - moją ulubioną, śliwek, winogron, aronii, pigwowca (ulubiona nalewka mojej żony), tarniny, dzikiej róży (nasza druga ulubiona) itp. Wynik tegorocznej produkcji to już ok 100l (ale mam szczęście gdyż mam dostęp do prawie nieograniczonych zasobów tarniny i dzikiej róży) i nie zamierzam na tym spocząć w myśl zasady, iż nalewka im starsza tym lepsza postanowiłem naprodukować jej tyle aby coś mogło "poczekać" trzy lata. Obenie zaciąłem się na nalewkę żurawinową i tu proszę o pomoc o dobry sprawdzony przepis.
Krzysiek
Witaj Krzysiek.
Z takim doświadczeniem i zapałem nalewkarskim śmiało możesz przyjeżdżać na zloty i stawać w szranki na konkursach.
Zapraszam na:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Powodzenia :spoko:
1stgreen dzięki za ciepłe powitanie. Już się przyglądałem informacjom o konursie, ale po pierwsze primo moje naleweczki są świeżonkami a po drugie secundo: próbuję dogonić zegar tzn. muszę w ciągu najbliższych trzech tygodni skończyć zlecone w zeszłym roku prace (z kontraktowym terminem 31.12). Dodatkowo każdą wolną chwilę przeznaczam na nalewki (wczoraj przy gościach z bólem serca wyciągnąłem kilka testowych egzemplarzy ale w przypływie troski o topniejący "kapitał" nastawiłem w ciągu pół godziny trzy "nowe" cytrynóweczki) oraz odrobinę (bardzo) zaniedbany w ostatnim czasie ogród.
Dodatkowo przy założeniu żelaznej rezerwy na żurawinówkę będę musiał znów odnowić zasoby sklądnika podstawowego a to zajmie mi również chwilkę.
Ale mam nadzieję że "co się odwlecze......".
Natomiast teraz byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź w związku z żurawiną.
Krzysiek
krzysmoc,
Witaj na forum.
Mówi się i pisze "po drugie primo" a nie "po drugie secundo"
Dzięki kguser po pierwsze i po drugie, ale z zaciętością maniaka proszę o pomoc z żurawiną!
krzysiek
Dzięki kguser po pierwsze i po drugie, ale z zaciętością maniaka proszę o pomoc z żurawiną:pomocy::wykrzyknik:
krzysiek
Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Adam, mieszkam w Krakowie, produkuję niewielkie ilości win i nalewek na własny użytek. Myślę że to forum pozwoli mi na doskonalenie smaku i jakości tak zacnych trunków.

Skrzych

Joł joł ziomal :big:

A tak na poważnie - witaj. Miło mieć kolejnego krakusa na forum. Mam nadzieję, że kolejny zlot krakowski dojdzie do skutku i poznamy si e w realu - z Tobą i Twoimi trunkami :)

Krzysztof
krzysmoc,
w nalewce żurawinowej Ci nie pomogę ale bardzo dobre nalewki robi Frida - próbowałem jej żurawinowej i o ile dobrze pamiętam też sukcesy w żurawinowej miał Sawer. Uderz do nich znają wszystkie warianty. No i oczywiście Nativus z Łodzi robi świetną żurawinową. Pisz do nich na PW.
Witam wszystkich serdecznie w Nowym Roku 2009. Mam na imię Adaś (chociaż dla 45-letniego faceta wypadałoby poważniej Adam - ale nich zostanie Adaś :) Login - mekado (nie wiem skąd się wziął, ale mam taki na poczcie Onet - i niech też tak pozostanie :) Zaglądałem do Was dosyć często i widziałem dosyć cenne wskazówki, które czasami wykorzystywałem a czasami były przestrogą, aby nie robić czegoś, bo szkoda czasu dla uzyskania miernych efektów :) Specjalizuję się od około 20 lat w nalewkach, chociaż wina, piwa i miody były w kręgu moich zainteresowań. Pozostaję jednak wierny nalewkom, które zyskały uznanie w oczach znajomych czy też rodziny - he, he dostają ode mnie za całkowitą darmochę :))))) więc biorą i chwalą - obłudnicy jedni ;) ale mi to nie przeszkadza :) jeżeli jest ktoś zadowolony, to cieszę się bardzo :)
Mam nadzieję, że moje skromne doświadczenie pomoże w podnoszeniu jakości polskich nalewek. Pozdrawiam serdecznie i śmigam do "Nalewek" :)
Skąd jesteś? Uzupełnij profil.
Bo właśnie szykujemy sie do konkursu nalewek w Warszawie... Witamy i zapraszamy. :)