Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Serdecznie witam!
Też się zastanawiam nad malutkim miodem.
Pozdrawiam!

Maciek OiM

Cytat:Wysłane przez Syriusz
Też się zastanawiam nad malutkim miodem.

Lepiej od razu dużym...

Witam
Moją przygodę z winem zacząłem od butelki 0,75l z jakiegoś tam wina. Nastaw był ryżowy. Zrobiłem to intuicyjnie. Niestety nie zapisałem proporcji, a do winka wpakowałem cynamonu. Ryż niewypłukany, tak sobie wsypany. Drożdże piekarskie dodane bezpośrednio nie przygotowując żadnej matki (wtedy nic o winach nie wiedziałem. Dosłownie nic!) Ale winko choć niesklarowane (chyba przez niewymyty ryż) to smakowało wyśmienicie. Żal, że nie mam zapisków. Moc około 14%. Teraz zrobiłem nastaw 15l ryżowca wg przepisu ze strony głównej. Dlatego wolę najpierw malutko czy mi wyjdzie a potem produkcja właściwa. Jednak teraz wszystko rejestruję dokładnie. A jak miodek mi wyjdzie, to zajmę się i nim.
Pozdrawiam!

PS:
W moich stronach jest dużo amatorów, mieszkańców wsi co mają swoje receptury na takie miody. Nieraz piłem i są znakomite i co najważniejsze wszystko naturalnie robione.
Witam wszystkich!

Na forum trafiłam przez przypadek. Od kilku lat robię nalewki z różnych owoców, posiłkując się przepisami z książek i nie przyszło mi do głowy, żeby zerknąć na jakąś stronkę internetową. A tu proszę, towarzystwo liczne i od dawna dobrze zorganizowane i służące sobie wzajemnie pomocą. Aż serce rośnie. Do szukania takiego towarzystwa skłoniła mnie chęć zrobienia nalewki z owoców derenia. Nie miałam pojęcia skąd brać owoce. Teraz już po przeczytaniu kilku wiadomości, już wiem, że jedyne źródło owocu na całą Polskę jest Kraków (hahaha). Czyżby to była prawda? Ciekawa jestem jak radzą sobie nalewkarze z różnych rejonów np. z pomorza, podlasia, czy z mazur?
Ja do tej pory robiłam nalewki z czarnej porzeczki i to zarówno listkówkę jak i smrodinę kresową, z wiśni, mieszankę kresową z trzech owoców i przypraw korzennych, pigwówkę, jeżynową, z dzikiej róży tzw. żenichę, śliwkowo-wiśniową "Stryja Ziutka", z czerwonej porzeczki.
Jakby ktoś był zainteresowany, to służę przepisami.

pozdrawiam
Ela

Skrzych

Witaj babciu Elu :big:
No tak - Kraków ma w sobie to "coś" - również i dereń ;)
Jak zwykle wszystkich nowych prosimy bardzo o wpisanie w profil swojej miejscowości - ułatwi to wszystkim skrzykiwanie się na wspólne akcje.
O przepisy bardzo prosimy w odpowiednich działach naszego forum - albo jako kolejny głos w dyskusji albo tez jako samodzielny temat.

Krzysztof
Hej.
Dopisałam w profilu miejscowość. przepisami na pewno nie będę się narzucała wszędzie. Zrobię to tylko na wyraźną prośbę.
Ela
Cytat:Wysłane przez Babcia nalewka
Jakby ktoś był zainteresowany, to służę przepisami.
No to ja byłbym zainteresowany smrodiną kresową, mieszanką kresową z trzech owoców i przypraw korzennych, "Stryja Ziutka", z czerwonej porzeczki, jeśli można prosić o te przepisy!

Pozdrawiam kursant
Witam, mam dwie pasje: Star Wars i teraz. właśnie :)

Maciek OiM

Niech Moc, względnie Moszcz będzie z Tobą. Witaj na forum.
Tak, niech Moc [%] będzie z Tobą.
witam wszystkich
może troszkę o mnie-ciesze się że są takie miejsca gdzie idzie znajść ludzi z pasjom taką samą.
wyrabiam winka już 4rok z rzędu
pozdrawiam wszystkich

Skrzych

Jako żeś Ślązak i to z samych Mysłowic, to ci tym razem to "pasjom" wybaczę, tym bardziej, że dbałość o ogonki wykazujesz nielichą - ale chłopie miej się na baczności, aby językowi polskiemu więcej razy nie ubliżyć... Forum nasze wielką uwagę przykłada do należytej formy wyrażania myśli swoich...

Witaj na forum, pierwsze doświadczenia masz już za sobą - tak więc w razie konieczności pomożemy Tobie w kłopotach ale i Ty podziel się swoimi doświadczeniami z uboższymi od siebie :)

Krzysztof
Witam na forum Darth Maul, wnioskując po nicku poznałeś też ciemną stronę mocy. Pamiętaj, że na tym forum nie poruszamy ciemnej strony mocy (tzn. nie piszemy o gotowaniu w.... :nie_powiem: )
Aliuzję zrozumiałem.
Witam wszystkich winowajców, miododajców i nalewkowajców.
Gracek

Maciek OiM

Witam serdecznie.
Witam.

Cóż, forum przeglądam od roku albo i dłużej, straciłem rachubę:P. Doszedłem do wniosku, że najwyższy czas założyć konto i dołączyć do grona AA:jezor:

Wina robię w zasadzie od kilku lat. Początki były trudne, jabolowate na dzikich drożdżach itd. Z upływem czasu i nabieraniem doświadczenia, przyszła pora na drożdże winiarskie, wyliczenia, odmierzania pomiary cukru czyli myślę że standard jak u wszystkich.

Coby tu jeszcze dodać...w zasadzie to oprócz winiarstwa, mogę udzielać się z chemii i tematyki związanej z inżynierią chemiczną, bo tym teoretycznie zajmować się będę jak uporam się z magisterką i znajdę jakąś pracę:lol:

Tyle o mnie, jeszcze raz witam i pozdrawiam.

Rafał
Witam mam na imię Piotrek , dopiero zaczynam przygodę z produkcją winka i mam nadzieję że się dużo nauczę na tym forum.
Cytat:Wysłane przez metralf
Witam.
Cóż, forum przeglądam od roku albo i dłużej, straciłem rachubę:P. Doszedłem do wniosku, że najwyższy czas założyć konto i dołączyć do grona AA:jezor:
...
Rafał
Cytat:Wysłane przez pyreK
Witam mam na imię Piotrek , dopiero zaczynam przygodę z produkcją winka ...
Witajcie.
Jak coś wam się uda zrobić to nie omieszkajcie się pochwalić.
A i na konkursy, zloty Mazowieckie zapraszamy :spoko:
Witam.

Forum przeglądam od dłuższego czasu, ale wcześniej nie uczestniczyłem w nim aktywnie. Nadchodzi jednak taka chwila, kiedy samemu trzeba zadać jakieś pytanie :). Pozdrawiam wszystkich i zmykam, wino nie może zbyt długo czekać.
Witam,

Forum odkryłam dopiero wczoraj, winem interesuję się od dawna, nalewkami od niedawna po przymusowym przeznaczeniu niedobrego wina na "surowiec", koszami na balony (plecionkarstwo) od roku po kursie wikliniarskim, przepisami kucharskimi z użyciem wina od bardzo dawna (w końcu z racji płci i wieku).
Dodam jeszcze, że to pierwsze forum na które się zapisałam chociaż od wieków śledzę jako gość wszystkie interesujące mnie dziedziny: informatyka, fantastyka, kulinaria, koszykarstwo.
witamy Basiu na forum, sądzę że jeżeli masz jakieś ciekawe doświadczenia/przepisy własne to podzielisz się z nami? a z tych już wypróbowanych na forum możesz czerpać "garściami" :)

pozdrawiam
Ryszard
Witajcie,witajcie.
Witam wszystkich :)

Znalazłem to forum jesienią, kiedy postanowilem zrobić moje pierwsze wino.
Odrazu mi się tu spodobało. Tak byłem zajęty czytaniem, że dopiero dzisiaj
zdałem sobie sprawe, że nie jestem zarejestrowany :) Co właśnie uczyniłem. Chciałbym podziekować wszystkim tym, dzięki którym posiadłem moją całą, narazie bardzo skromną wiedze na temat wina.

pozdrawiam
Michał