Witam !
Mam na imie Sebastian moje pierwsze wino to ryżowiec postawiony ponad rok temu. Podobno jest dobre bo się rodzina o nie bije. Nawet daja puste butelki żebym napełnił.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Michał. czytam Forum Domowych Winiarzy już prawie z rok. Zrobiłem już Wino ryżowe i właśnie się robi Wino bananowe.
Ciesze się że to Forum jest, bo jest tu bardzo dużo przydatnych informacji no i jest dużo fajnych ludzi no i oczywiście mądrych.
Pozdrawiam

no to ja również witam. zajrzałem na forum bo chciałem zrobić swoje wino - znalazłem więcej informacji, niż jestem w stanie przerobić, wielkie dzięki!
sam wstawiłem ryżowe wg Skrzycha, właśnie pięknie bulkuje, w planach są kolejne. Dotychczas przywoziłem wina od taty, teraz zacznę wozić do niego coś na wymianę
pozdrawiam wszystkich.
olaf
Muradin_Miedziobrody, misiolc, olaf.wroc witajcie.
Życzę wam udanych nastawów win, miodów i nalewek.
Zapraszamy na zloty organizowane co jakiś czas tu i ówdzie. Można wymienić się doświadczeniami i wiele pokosztować.
Zapraszam i zachęcam gorąco do wystawiania swoich trunków na konkursach organizowanych przez SWiMP.
Hm, to może i ja się przywitam... Bo zapewne zobaczę się z częścią Was na jakimś zlocie :]
W winiarstwo dopiero się zaczynam wkręcać (wszystko dzięki Moonjavie

), w chwili obecnej robią się u mnie trzy winka, niestety w niewielkich ilościach (ubolewam nad faktem, że taki np 40litrowy butel mi się nigdzie w akademiku nie zmieści

). Już nie mogę się doczekać momentu, gdy będą zdatne do picia...
Hm, to w sumie tyle, co się będę rozpisywać
Pozdrawiam wszystkich!
Witam pięknie.Nazywam się mariusz, przybywam z pięknych mazur/o każdej porze roku..pięknych/okolice mikołajek.Jak na razie winna dziewica...ale pierwsze nasadzenia w maju, a i drugie zaplanowane w terminie jesiennym. Teraz pilnie czytam,czytam i jeszcze raz smakuję , bardzo się cieszę że znalazłem to forum.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Witajcie , witajcie wszystkim nowym forumowiczom życzę udanych nastawów!!
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam na imię Grzegorz. Forum czytam od 4 lat, jednak dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Wina robię od kilku lat, ale w tym roku postanowiłem nastawić swój pierwszy miodek. Jest to trójniak - maliniak.
Pozdrawiam Grzegorz
Witam wszystkich po dłuższej przerwie i pozdrawiam
Witam, jestem nowym "nickiem", choć forum czytuję już ponad rok. To tu swoje "drugie" kroki - bo pierwsze dzięki ksiązce i "wertowaniu" różnych stron internetowych.
Mam już na swoim sumieniu kilka nastawów (może nawet kilkanascie), jednak zawsze robiłem wina metodą dziada-pradziada "daj no synu pół kilo tego, dorzuć no mały ćwierci tamtego, zabełtaj, klasnij w łapy i czekaj aż nów nastanie, tedy to wejdz do spiżarni swojej nocą czarną........." no i takie tam.
Od tego sezonu postanowiłem podejść do tematu bardziej profesjonalnie - mam zamiar badać ilości cukru, wszelkie mozliwe zawartości i objętości - jednym słowem mniej zdawać się na przypadek.
Jak do tej pory najlepszym winem jakie "wyszło" spod mojego korka - to nastaw z czarnej porzeczki z ryżem - cudowny aromat w połączeniu z bardzo, bardzo dobrym smakiem zaowocował usmiechem, jako wyrazem uznania, nie tylko na mojej twarzy, ale i na bużkach osób, które zostały nim poczęstowane......
Mały error mi się wkradł, rzecz jasna w poprzednim poście zjadłem słówko "stawiałem"
Witam wszystkich!
Co by tu napisać, wiedząc, że większość ma ten wątek w "ignorowanych"

pozdrawiam serdecznie!
Konrad..czemu takie czarnowidztwo

Cześć. Jestem
Franciszek . Na razie pisze za mnie tata

Witam,
Mam na imię Łukasz, pochodzę z Rzeszowa, mieszkam w Krakowie, moją pasją są miniaturki alkoholi (moja strona
www.czajkus.friko.pl) i ogólnie interesuję się tematyką alkoholi mocnych w szczególności polskich przedwojennych, z PMS i Polmosów.
Jeżeli ktos z forumowiczów ma pełne polskie miniaturki alkoholi 50 ml (ewentualnie 100 ml) sprzed 2000 roku to chętnie zobaczę zdjęcia lub odkupię.
Chciałbym również nawiązać kontakt z osobami które się interesuję podobną tematyką.
Pozdrawiam
Czajkus
nie bardzo znam adres ale poszukaj ...kancelaria prezydenta.com

Witamy Franciszka; najmłodszego winiarza wśród forumowiczów i forumowicza wśród forumowiczów.
Pochwal się co ostatnio nastawiłeś, albo raczej niech tata się pochwali co nastawił z okazji narodzin.

Witam. Mam na imię Emil. Teraz trafiłem na te witanki. Winiarskigo bakcyla złapałem niedawno, latem 2008 roku. Kolega powiedział, że będzie wstawiał ryżowe. Myślę sobie: w garażu stoi balon, który kiedyś przywiozłem od teściowej...Trzeba zrobic z niego użytek. Przy okazji zobaczymy, kto zrobi lepsze. Mówię do kolegi-podaj przepis. I tak kupiłem składniki, zrobiłem pierwszą w życiu MD i pierwszy w życiu syropek. Wszystko wsypałem, zalałem, wymieszałem i na wakacje wyjechałem. Do rurki ktoś tam dolewał. Wino przypadkowe, a tak wyśmienite, półsłodkie...Wszyscy się zachwycali bukietem smakowym. Teraz wiem, jak pięknie jest patrzec i słuchac, kiedy pracuje (bulgoce). Chciałbym, żeby moje każde świadomie nastawione wino, było co najmniej tak smaczne, jak to pierwsze-przypadkowe.
Trafiłem na tę stronę i forum w poszukiwaniu wiedzy o produkcji i przechowywaniu wina i jeszcze więcej, a także o miodach pitnych. Czytam i wiem ile jeszcze muszę się nauczyc, by winka były idealne, czyli by zachwycały barwą i smakiem. Dziękuję za wszelkie rady i informacje, których mogłem tu zasięgnąc. Myślę, że jeszcze nie jeden raz tu zajrzę. Jeśli zadam jakieś pytanie, to proszę o wyrozumiałośc. Pozdrawiam, Emil z okolic Łodzi.
Witam

od dawna podglądałam Was jako gość, ale... czas się ujawnić

no to witamy ujawnionych

i tych co się jeszcze nieśmiało przyglądają

udanych nastawów życzę
pozdrawiam
uzupełnij profil o miasto
Witam wszystkich!
Jestem Tomek, forum znalazłem chyba z rok temu gdy zaczynałem winna przygodę, a rejestruje się teraz po namowach niejakiego Muradin_Miedziobrody

.
w zeszłym roku były trzy, generalnie testowe (po 10-15litrow) nastawy z czerwonej porzeczki, winogrono, róża. dwa pierwsze wyszły całkiem nie złe (przynajmniej jak dla mnie) z różą już trochę gorzej ale i tak chyba do przodu.
pozdrowienia dla wszystkich.
Witam !
życzę udanych nastawów
pozdr
Niejaki to jesteś sam

ale witaj

Witam wszystkich!!!
Od dawna interesowałem się winami a raczej ich piciem wiecie znacie te sprawy komandosy, kelerisy itp...
Aż tu pewnego dnia skosztowałem wykwintnego wina domowej roboty od kolegi i powiem szczerze do dziś nie piłem nic lepszego serio!!! Właśnie w taki oto sposób wkręciłem się w to "hobby" i powoli też coś tam zaczynam próbować pędzić...

POZDRO