Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie , witajcie!!
Udanych nastawów. I tylko udanych Wam życzę.
Witam wszystkich! :)

Zaczynam swoją zabawę z nalewkami. Zawsze gustowałem w kolorowych trunkach, bo jak uczył mnie ojciec, picie alkoholu ma sprawiać przyjemność, a nie służyć jedynie nawaleniu się czyściochą. ;) No chyba, że jest to mocny czysty bimber,... który ma smak. :D

To forum to dla mnie prawdziwy skarbiec wiedzy. Dzięki wielkie dla Was! :)

Marcin
Witaj Marcinie.
To wyjątkowo zaraźliwe hobby :polewam: A jeśli gustujesz w smakach i kolorach to pewnie zainteresujesz się nie tylko nalewkami.
Jest jeden problem. nie mam piwnicy, więc wina nie dam rady zrobić... Może kiedyś jak zmienię mieszkanie.
Nalewki wstawię do ciemnej szafy i jakoś to będzie... ;)
Witam wszystkich z Wielkopolskiego Leszna:) Juz jakiś czas sledze forum,mam też za soba kilka nastawów winnych(wg mnie nawet udanych) a takze kilka słojów z nalewkami sie maceruje...Musze powiedzieć ze wiedza tu okrutna,i sympatycznie bardzo...Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :spoko:
Witam Leszno - może jest nas więcej:)
krąg Wielkopolan się powiększa, to cieszy. Witam Wszystkich zarażonych i pozytywnie zakręconych.
Życzę samych udanych nastawów

pozdrawiam
Z "Krainy latających siekier" witam serdecznie nowych fofumowiczów!!
(08-11-2009, 19:47)Wieniawa napisał(a): [ -> ]Jest jeden problem. nie mam piwnicy, więc wina nie dam rady zrobić... ;)

Czegoś się uczepił piwnicy ? Wino robi się w gąsiorze, balonie, dymionie, butlu, czy jak on się tam u Ciebie nazywa...
(10-11-2009, 15:07)von Vinentropp napisał(a): [ -> ]
(08-11-2009, 19:47)Wieniawa napisał(a): [ -> ]Jest jeden problem. nie mam piwnicy, więc wina nie dam rady zrobić... ;)

Czegoś się uczepił piwnicy ? Wino robi się w gąsiorze, balonie, dymionie, butlu, czy jak on się tam u Ciebie nazywa...

Gąsior się nazywa ;)

Piwnica jest dla wina konieczna!
Emocjonalnie konieczna! :)
Tradycyjnie konieczna! ;)
Mentalnie konieczna! ;)

A przede wszystkim w mieszkaniu nie miałbym gdzie ,,gąsiora" postawić. :(

Serdecznie witam.Nadszedł wreszcie dzień gdy postanowiłem się zarejestrować.Stronkę przeglądam od dość dawna.Pochodzę z Mielca.Pierwsze "wino"założyłem w 2007 roku.W roku następnym były już 2 gąsiory 60l z winogrona ciemnego i jeżyn.W bieżącym roku założyłem już 10 nastawów:papierówka,śliwka,jeżyna,winogrono jasne,winogrono ciemne,jabłko z aronią,pigwa,dzika róża,tarnina,jabłko późne.Łącznie jakieś 230 litrów czystego wina.Do tej pory jechałem na "dzikusach"i słownych przekazach "z pokolenia na pokolenie"i całkiem dobrze mi to wychodziło.Teraz spróbuję się trochę dokształcić z Waszą pomocą w dziedzinie winnej chemii bo widzę tu parę łebskich osób.Poczytam, postudiuję,no i pewnie ze swoją mizerną wiedzą nie prędko się odezwę.:brawo: Dziękuję za uwagę
Punk920 - witaj.
Tutaj też są panie i, zapewniam, też łebskie że hej.
Dopisz sobie Mielec w profilu.
W takim razie gorąco panie całuję!!! i przepraszam....takie niedopatrzenie... :niewiem:
Witam!
Pragnę się przywitać, bo to pierwszy wpis na forum. W tym roku nastawiłem swoje pierwsze wino (z pigwy). Dużo pomogły mi informacje z forum i książek, które kupiłem, żeby wszystko odbywało się zgodnie ze sztuką winiarską. Mam nadzieję na konstruktywną współpracę. Pozdrawiam, Jakub!
Witajcie ale nowi forumowicze mogą przywitać się tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
Witam wszystkich.
Wino robiłem według danych zasłyszanych i o dziwo wyszło dobre, ale nie wiem czy zgodne ze sztuką winiarską.
Postanowiłem następne wykonać korzystając z wszelakiej wiedzy.

Sylwek
Cytat:A przede wszystkim w mieszkaniu nie miałbym gdzie ,,gąsiora" postawić. :(

Ktoś kiedyś na forum pisał, że gąsiory w ubikacji stawia ;) Dla chcącego nic trudnego!

sylwek_57, witaj na forum i powodzenia przy kolejnych nastawach!
(22-11-2009, 22:33)sylwek_57 napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich.
Wino robiłem według danych zasłyszanych i o dziwo wyszło dobre, ale nie wiem czy zgodne ze sztuką winiarską.
Postanowiłem następne wykonać korzystając z wszelakiej wiedzy.
Sylwek
Witaj Sylwek.

Korzystaj z forum na tyle na ile masz ochotę. Jak uda ci się zrobić coś fajnego nie omieszkaj się pochwalić. I zdjęcia mile widziane.
Witam
Dziekuje wszystkim za tak obszerny podrecznik mlodych i starszych winiarzy jakim jest to forum
Dzieki wszystkim
Witam wszystkich,
mimo że jest to mój pierwszy post na forum, od kilku miesięcy zaglądam tu prawie codziennie. Amatorsko produkuję wino i nalewki od pięciu lat (mam 23). Dzięki Wam nauczyłem się wiele, co wyszło z pożytkiem dla mnie samego i moich znajomych:slinka: :polewam:
Witaj Petru!!
Miło, że jesteś z nami.
Witam
Nie piłem wina od b. dawna ( ostatnio upiłem się Sangrią jak miałem kilkanaście lat i miałem do wina obrzydzenie wielkie).
Ostatnio wypiłem winko w ratach żonie, która dostała je na urodziny, bo sklepy były zamknięte i na mecz Polaków na euro 2008 nie małem żadnego alkocholu.
Tak mi zasmakowało, że postanowiłem robić winko samodzielnie w większych ilościach, a jest to możliwe dzięki mojemu szalonemu sąsiadowi, który namówił mnię na budowę piwnicy pod domem, który właśnie zaczynałem budować "chwała jemu".

obecnie robię wina nalewki i inne trunki, w mojej piwnicy, a inspiracją są głównie doświadczenia forumowiczów, za publikację których jestem b. wdzięczny.

Pozdrawiam.
Wszystkich bardzo serdecznie witam i pozdrawiam.
Witam serdecznie wszystkich :) jestem początkującym domowym winiarzem, więc mam nadzieję sporo nauczyć się z tego forum ;)
Witam i pozdrawiam z Torunia!

Na forum trafiłam przypadkowo i bardzo wdzięczna jestem losowi za ten przypadek:)
Interesują mnie nalewki, czytam, czytam i uczę się pilnie - pierwsze drobne kroczki już poczynione: zamówiłam dziką różę i.... się zacznie.

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku dla Was!

Hania.