Witajcie , witajcie!!
Udanych nastawów. I tylko udanych Wam życzę.
Witam wszystkich!
Zaczynam swoją zabawę z nalewkami. Zawsze gustowałem w kolorowych trunkach, bo jak uczył mnie ojciec, picie alkoholu ma sprawiać przyjemność, a nie służyć jedynie nawaleniu się czyściochą.

No chyba, że jest to mocny czysty bimber,... który ma smak.
To forum to dla mnie prawdziwy skarbiec wiedzy. Dzięki wielkie dla Was!
Marcin
Witaj Marcinie.
To wyjątkowo zaraźliwe hobby

A jeśli gustujesz w smakach i kolorach to pewnie zainteresujesz się nie tylko nalewkami.
Jest jeden problem. nie mam piwnicy, więc wina nie dam rady zrobić... Może kiedyś jak zmienię mieszkanie.
Nalewki wstawię do ciemnej szafy i jakoś to będzie...

Witam wszystkich z Wielkopolskiego Leszna

Juz jakiś czas sledze forum,mam też za soba kilka nastawów winnych(wg mnie nawet udanych) a takze kilka słojów z nalewkami sie maceruje...Musze powiedzieć ze wiedza tu okrutna,i sympatycznie bardzo...Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Witam Leszno - może jest nas więcej

krąg Wielkopolan się powiększa, to cieszy. Witam Wszystkich zarażonych i pozytywnie zakręconych.
Życzę samych udanych nastawów
pozdrawiam
Z "Krainy latających siekier" witam serdecznie nowych fofumowiczów!!
(08-11-2009, 19:47)Wieniawa napisał(a): [ -> ]Jest jeden problem. nie mam piwnicy, więc wina nie dam rady zrobić... 
Czegoś się uczepił piwnicy ? Wino robi się w gąsiorze, balonie, dymionie, butlu, czy jak on się tam u Ciebie nazywa...
(10-11-2009, 15:07)von Vinentropp napisał(a): [ -> ] (08-11-2009, 19:47)Wieniawa napisał(a): [ -> ]Jest jeden problem. nie mam piwnicy, więc wina nie dam rady zrobić... 
Czegoś się uczepił piwnicy ? Wino robi się w gąsiorze, balonie, dymionie, butlu, czy jak on się tam u Ciebie nazywa...
Gąsior się nazywa
Piwnica jest dla wina konieczna!
Emocjonalnie konieczna!

Tradycyjnie konieczna!

Mentalnie konieczna!
A przede wszystkim w mieszkaniu nie miałbym gdzie ,,gąsiora" postawić.
Serdecznie witam.Nadszedł wreszcie dzień gdy postanowiłem się zarejestrować.Stronkę przeglądam od dość dawna.Pochodzę z Mielca.Pierwsze "wino"założyłem w 2007 roku.W roku następnym były już 2 gąsiory 60l z winogrona ciemnego i jeżyn.W bieżącym roku założyłem już 10 nastawów:papierówka,śliwka,jeżyna,winogrono jasne,winogrono ciemne,jabłko z aronią,pigwa,dzika róża,tarnina,jabłko późne.Łącznie jakieś 230 litrów czystego wina.Do tej pory jechałem na "dzikusach"i słownych przekazach "z pokolenia na pokolenie"i całkiem dobrze mi to wychodziło.Teraz spróbuję się trochę dokształcić z Waszą pomocą w dziedzinie winnej chemii bo widzę tu parę łebskich osób.Poczytam, postudiuję,no i pewnie ze swoją mizerną wiedzą nie prędko się odezwę.

Dziękuję za uwagę
Punk920 - witaj.
Tutaj też są panie i, zapewniam, też łebskie że hej.
Dopisz sobie Mielec w profilu.
W takim razie gorąco panie całuję!!! i przepraszam....takie niedopatrzenie...

Witam!
Pragnę się przywitać, bo to pierwszy wpis na forum. W tym roku nastawiłem swoje pierwsze wino (z pigwy). Dużo pomogły mi informacje z forum i książek, które kupiłem, żeby wszystko odbywało się zgodnie ze sztuką winiarską. Mam nadzieję na konstruktywną współpracę. Pozdrawiam, Jakub!
Witam wszystkich.
Wino robiłem według danych zasłyszanych i o dziwo wyszło dobre, ale nie wiem czy zgodne ze sztuką winiarską.
Postanowiłem następne wykonać korzystając z wszelakiej wiedzy.
Sylwek
Cytat:A przede wszystkim w mieszkaniu nie miałbym gdzie ,,gąsiora" postawić. 
Ktoś kiedyś na forum pisał, że gąsiory w ubikacji stawia

Dla chcącego nic trudnego!
sylwek_57, witaj na forum i powodzenia przy kolejnych nastawach!
(22-11-2009, 22:33)sylwek_57 napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich.
Wino robiłem według danych zasłyszanych i o dziwo wyszło dobre, ale nie wiem czy zgodne ze sztuką winiarską.
Postanowiłem następne wykonać korzystając z wszelakiej wiedzy.
Sylwek
Witaj Sylwek.
Korzystaj z forum na tyle na ile masz ochotę. Jak uda ci się zrobić coś fajnego nie omieszkaj się pochwalić. I zdjęcia mile widziane.
Witam
Dziekuje wszystkim za tak obszerny podrecznik mlodych i starszych winiarzy jakim jest to forum
Dzieki wszystkim
Witam wszystkich,
mimo że jest to mój pierwszy post na forum, od kilku miesięcy zaglądam tu prawie codziennie. Amatorsko produkuję wino i nalewki od pięciu lat (mam 23). Dzięki Wam nauczyłem się wiele, co wyszło z pożytkiem dla mnie samego i moich znajomych

Witaj Petru!!
Miło, że jesteś z nami.
Witam
Nie piłem wina od b. dawna ( ostatnio upiłem się Sangrią jak miałem kilkanaście lat i miałem do wina obrzydzenie wielkie).
Ostatnio wypiłem winko w ratach żonie, która dostała je na urodziny, bo sklepy były zamknięte i na mecz Polaków na euro 2008 nie małem żadnego alkocholu.
Tak mi zasmakowało, że postanowiłem robić winko samodzielnie w większych ilościach, a jest to możliwe dzięki mojemu szalonemu sąsiadowi, który namówił mnię na budowę piwnicy pod domem, który właśnie zaczynałem budować "chwała jemu".
obecnie robię wina nalewki i inne trunki, w mojej piwnicy, a inspiracją są głównie doświadczenia forumowiczów, za publikację których jestem b. wdzięczny.
Pozdrawiam.
Wszystkich bardzo serdecznie witam i pozdrawiam.
Witam serdecznie wszystkich

jestem początkującym domowym winiarzem, więc mam nadzieję sporo nauczyć się z tego forum

Witam i pozdrawiam z Torunia!
Na forum trafiłam przypadkowo i bardzo wdzięczna jestem losowi za ten przypadek

Interesują mnie nalewki, czytam, czytam i uczę się pilnie - pierwsze drobne kroczki już poczynione: zamówiłam dziką różę i.... się zacznie.
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku dla Was!
Hania.