ja mogę napisać o sobie prawdę, na wina napalony, zaczęło się od paru notek z książki i 5 litrowego jabłkowego teraz mam około 40l różnych, powoli zbieram graty z aukcji i euro win bo latem mam zamiar nastawić około 400l różnych win.

jak na razie to nic nie wskazuje że się mi to nie uda.

a zapał mam wielki i nie słomiany. Może mało wiem jeszcze o winach ale mam jeszcze parę miesięcy żeby się podszkolić. pozdrawiam.

Chociaż forum przeglądam od początku mojej przygody z winiarstwem (czyli nie znów tak dawno od września 2009) to wątek znalazłem dopiero teraz i witam się : Cześć!
@fakir, powiem jedno: zmieniłem nastawienie, chciałem dużo nastawiać 50-100-200- litrów po pierwszych próbach doszedłem do wniosku: lepiej mniejsze nastawy różne eksperymenty żeby nabrać doświadczenia i robić na prawdę wyśmienite wino...
tylko ja nie widzę różnicy w tym czy nastawiasz i prowadzisz 10l wina czy 40l zwiększasz jedynie surowce razy 4 technologi i środków używasz tych samych.. a tyle chce nastawiać bo mam skąd brać owoce. i nie nastawie 400l w jakiejś beczce tylko różne wina w dymionach od 54l do 5 litrów.
Witam wszystkich czcicieli Bachusa!
Nazywam się Kucyk i lubię solidnie wypić. Stawiam przy tym na trunki z górnych półek mojej piwnicy gdyż dolne półki są zawalone opróżnionymi galonikami 5l.
Moim hobby są trunki domowe, ze szczególnym uwzględnieniem tych, których wytwarzania zabrania art. 1, ust. 3 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.
Zawitałem na to zacne forum bo mam problem z refraktometrem
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid197829
Ze swej strony gotowy jestem, jeśli ktoś by miał jakieś pytania, do pomocy w kwestiach bimbrowniczych.
Bardzo licząc na fachową pomoc, odmeldowuję się.
(30-01-2010, 23:22)Kucyk napisał(a): [ -> ]Ze swej strony gotowy jestem, jeśli ktoś by miał jakieś pytania, do pomocy w kwestiach bimbrowniczych.
Witaj Kucyk.
Dla przypomnienia jedynie, bo z całą pewnością uważnie czytałeś regulamin forum, powiem, że na pytania "w kwestiach..." na naszym forum miejsca nie ma. Na odpowiedzi również.
Za to na wszelkie dyskusje w tematach winiarsko-miodosytniczo-nalewkarskich - jak najbardziej.
Miałem oczywiście na myśli pytania na PW!

@fakir szczęściarz !!

też bym tak chciał... no ale moje skromne 5 + 10 + 15 + 34 na razie musi mi jakoś wystarczyć!
A teraz właśnie kończę lampkę półsłodkiego białego winka i do spanka.
Kucyk dodaj w Panelu Sterowania Miasto.
No i Serdecznie Witamy na naszym Forum.
Witam, wczoraj się zarejestrowałem, dzisiaj się przywitać, a od jutra będę pisać.

Witam Koleżanki i Kolegów
Z racji zdecydowanie większej ilości wolnego czasu zacząłem się troszkę bawić w kulinaria. Chlebek już piekę, wędzarnia w planach do budowy wiosną a z racji posiadanie niewielkiej pasieki to i naturalną koleją rzeczy zabrałem się za miody pitne (akurat preferuję trunki silnie wytrawne, więc i przy okazji technicznie najprostsze).
Oprócz tego trochę fotografuję, trochę podróżuję i generalnie cieszę się życiem

Czołem Cynig! Jeśli Ci to nie przeszkadza, wpisz w profilu miasto/region, w którym obozujesz. To znacznie ułatwia pomoc, kontakt, wspólne akcje, zloty...
Witam!
Jestem tutaj nowy, chociaż forum czytam od kilku miesięcy

W końcu postanowiłem się ujawnić i od czasu do czasu coś napisać. Na razie zdążyłem "popełnić" 3 winka:
1. ryżowca by Skrzych

2. kiwi
3. hibiskus
W planie jest dużo więcej, ale moc przerobowa nie pozwala
PS. robienie wina wciąga bardziej niż ruchome piaski

Witaj, witaj!
Samych udanych nastawów życzę.
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Na forum jestem od niedawna i dopiero teraz zaglądnąłem tutaj, więc spieszę się przywitać.
Na razie moje zainteresowania oscylują wokół nalewek. acz nie wykluczam, że może z czasem się rozwiną

witam wszystkich ...ja tez nowa

......
.....tak jak Ucek.....najpierw czytalam.....

....potem sasiad pozyczyl dwa baniaczki

...i tak sie zaczelo......wciaga niesamowicie....
.....od nowego roku zgromadzilam juz 7 /19l,1/23l....baniaczki z czego 7 jest pelnych w uzytku

.....dwa fermentatory,korkownica ,stojak na buelki i takie tam ....
.....cos sie zapowiada ze jeszcze wiecej nabede.....nawet w wolnych chwilach juz etykietki na butelki zaczelam projektowac....hehe

......na winko musze poczekac......
.......

forum jest superr

Witam wszystkich, też jestem nowy winko nastawiłem dopiero jedno i to z wielkimi błędami

ale z pomocą forum prostuje już je i myślę o następnych nastawach
Pozdrawiam serdecznie Robert
Witam, mikaa i robert, udanych nastawów życzę.
mikaa dlaczego pisząc rozdzielasz wyrazy, zdania i frazy wielokropkami? wystarczy przecinek lub kropka

co do kropeczek.......taki mam style....

......tzw przerywnik w mysleniu

pozdrawiam Cie Ryniu
niestety nie posiadam polskiej trzcionki......

Witaj!
Ale polskie znaki na klawiaturze masz?
Edit: bo ja nie, ale staram się ich używać mimo tej niedogodności...
Witam wszytskich, jestem Mateusz i aktualnie posiadam jeden niezbyt wielki radośnie bulgoczący balonik

Witaj Mateusz. Zwykle zaczyna się od jednego, a później już jakoś leci.
Udanej zabawy z nastawami i na Forum Ci życzę.
Witaj mikaa, fajnie byłoby gdybyś też używała polskich znaków - być może masz klawiaturę niepolską, ale język można zainstalować.
Powodzenia przy nastawach

cześć ....jakoś nie miałam czasu pogrzebać przy moim nowym pc.....ale teraz już mam polską czcionkę.....nastawy już bulkają......teraz to mi pozostało cierpliwie czekać.......do pierwszego zlania.....potem leżakowanie...no i na koniec imprezowanie/degustacja w gronie znajomych przy moim pierwszym winku.....jak narazie wszystko jest dobrze ....z moimi pierwszymi nastawami...
sorki za błędy ale mam w domciu małego 3-letniego wiercipięte i czasem nie pomyślę z roztargnienie i skrobnę błęda.....

tymbardziej ,że wciąż kręci się koło klawiatury
....pozatym ludzie nie czepajcie się szczegułów....my tu na forze jesteśmy po to ,żeby sobie pomóc w sprawie naszych wyrobów domowych ,a nie poto ,żeby zniechęcić innego urzytkownika do korzystania......tak jeszcze z moich przemyśleń.....cenie sobie bardzo wielu urzytkowników za profesjonalne podejscie tzn.jak jest problem to pomagają ....
.....a nie zapelniaja fory niepotrzebnymi postami......jak to zgrabnie napisać,żeby czasem kogoś nieurazić- liczy się jakość (treść) posta a nie ilość