Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
ja mogę napisać o sobie prawdę, na wina napalony, zaczęło się od paru notek z książki i 5 litrowego jabłkowego teraz mam około 40l różnych, powoli zbieram graty z aukcji i euro win bo latem mam zamiar nastawić około 400l różnych win.:D jak na razie to nic nie wskazuje że się mi to nie uda.:) a zapał mam wielki i nie słomiany. Może mało wiem jeszcze o winach ale mam jeszcze parę miesięcy żeby się podszkolić. pozdrawiam.:pijemy:
Chociaż forum przeglądam od początku mojej przygody z winiarstwem (czyli nie znów tak dawno od września 2009) to wątek znalazłem dopiero teraz i witam się : Cześć! :D

@fakir, powiem jedno: zmieniłem nastawienie, chciałem dużo nastawiać 50-100-200- litrów po pierwszych próbach doszedłem do wniosku: lepiej mniejsze nastawy różne eksperymenty żeby nabrać doświadczenia i robić na prawdę wyśmienite wino...
tylko ja nie widzę różnicy w tym czy nastawiasz i prowadzisz 10l wina czy 40l zwiększasz jedynie surowce razy 4 technologi i środków używasz tych samych.. a tyle chce nastawiać bo mam skąd brać owoce. i nie nastawie 400l w jakiejś beczce tylko różne wina w dymionach od 54l do 5 litrów.
Witam wszystkich czcicieli Bachusa!

Nazywam się Kucyk i lubię solidnie wypić. Stawiam przy tym na trunki z górnych półek mojej piwnicy gdyż dolne półki są zawalone opróżnionymi galonikami 5l.
Moim hobby są trunki domowe, ze szczególnym uwzględnieniem tych, których wytwarzania zabrania art. 1, ust. 3 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.
Zawitałem na to zacne forum bo mam problem z refraktometrem http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid197829
Ze swej strony gotowy jestem, jeśli ktoś by miał jakieś pytania, do pomocy w kwestiach bimbrowniczych.

Bardzo licząc na fachową pomoc, odmeldowuję się.
(30-01-2010, 23:22)Kucyk napisał(a): [ -> ]Ze swej strony gotowy jestem, jeśli ktoś by miał jakieś pytania, do pomocy w kwestiach bimbrowniczych.

Witaj Kucyk.
Dla przypomnienia jedynie, bo z całą pewnością uważnie czytałeś regulamin forum, powiem, że na pytania "w kwestiach..." na naszym forum miejsca nie ma. Na odpowiedzi również.
Za to na wszelkie dyskusje w tematach winiarsko-miodosytniczo-nalewkarskich - jak najbardziej.
Miałem oczywiście na myśli pytania na PW! :D
@fakir szczęściarz !! :D też bym tak chciał... no ale moje skromne 5 + 10 + 15 + 34 na razie musi mi jakoś wystarczyć! :D

A teraz właśnie kończę lampkę półsłodkiego białego winka i do spanka.
Kucyk dodaj w Panelu Sterowania Miasto.

No i Serdecznie Witamy na naszym Forum.
Witam, wczoraj się zarejestrowałem, dzisiaj się przywitać, a od jutra będę pisać. :D
Witamy na forum david
Witam Koleżanki i Kolegów :)

Z racji zdecydowanie większej ilości wolnego czasu zacząłem się troszkę bawić w kulinaria. Chlebek już piekę, wędzarnia w planach do budowy wiosną a z racji posiadanie niewielkiej pasieki to i naturalną koleją rzeczy zabrałem się za miody pitne (akurat preferuję trunki silnie wytrawne, więc i przy okazji technicznie najprostsze).

Oprócz tego trochę fotografuję, trochę podróżuję i generalnie cieszę się życiem :)
Czołem Cynig! Jeśli Ci to nie przeszkadza, wpisz w profilu miasto/region, w którym obozujesz. To znacznie ułatwia pomoc, kontakt, wspólne akcje, zloty...
Witam!
Jestem tutaj nowy, chociaż forum czytam od kilku miesięcy:) W końcu postanowiłem się ujawnić i od czasu do czasu coś napisać. Na razie zdążyłem "popełnić" 3 winka:
1. ryżowca by Skrzych:P
2. kiwi
3. hibiskus
W planie jest dużo więcej, ale moc przerobowa nie pozwala:)

PS. robienie wina wciąga bardziej niż ruchome piaski:diabelek:
Witaj, witaj!
Samych udanych nastawów życzę.
Witam i pozdrawiam wszystkich.
Na forum jestem od niedawna i dopiero teraz zaglądnąłem tutaj, więc spieszę się przywitać.
Na razie moje zainteresowania oscylują wokół nalewek. acz nie wykluczam, że może z czasem się rozwiną :)
witam wszystkich ...ja tez nowa:pijemy:......
.....tak jak Ucek.....najpierw czytalam.....:ksiazka:
....potem sasiad pozyczyl dwa baniaczki:polewam:...i tak sie zaczelo......wciaga niesamowicie....
.....od nowego roku zgromadzilam juz 7 /19l,1/23l....baniaczki z czego 7 jest pelnych w uzytku:sloik:.....dwa fermentatory,korkownica ,stojak na buelki i takie tam ....
.....cos sie zapowiada ze jeszcze wiecej nabede.....nawet w wolnych chwilach juz etykietki na butelki zaczelam projektowac....hehe:tuptup:......na winko musze poczekac......
.......:spoko: forum jest superr:1miejsce:
Witam wszystkich, też jestem nowy winko nastawiłem dopiero jedno i to z wielkimi błędami :( ale z pomocą forum prostuje już je i myślę o następnych nastawach :D

Pozdrawiam serdecznie Robert
Witam, mikaa i robert, udanych nastawów życzę.
mikaa dlaczego pisząc rozdzielasz wyrazy, zdania i frazy wielokropkami? wystarczy przecinek lub kropka:)
co do kropeczek.......taki mam style....:chytry:......tzw przerywnik w mysleniu:lol:
pozdrawiam Cie Ryniu

niestety nie posiadam polskiej trzcionki......:wykrzyknik:
:chytry: Witaj!
Ale polskie znaki na klawiaturze masz?
Edit: bo ja nie, ale staram się ich używać mimo tej niedogodności...
Witam wszytskich, jestem Mateusz i aktualnie posiadam jeden niezbyt wielki radośnie bulgoczący balonik :)
Witaj Mateusz. Zwykle zaczyna się od jednego, a później już jakoś leci.
Udanej zabawy z nastawami i na Forum Ci życzę.
Witaj mikaa, fajnie byłoby gdybyś też używała polskich znaków - być może masz klawiaturę niepolską, ale język można zainstalować.
Powodzenia przy nastawach:)
cześć ....jakoś nie miałam czasu pogrzebać przy moim nowym pc.....ale teraz już mam polską czcionkę.....nastawy już bulkają......teraz to mi pozostało cierpliwie czekać.......do pierwszego zlania.....potem leżakowanie...no i na koniec imprezowanie/degustacja w gronie znajomych przy moim pierwszym winku.....jak narazie wszystko jest dobrze ....z moimi pierwszymi nastawami...

sorki za błędy ale mam w domciu małego 3-letniego wiercipięte i czasem nie pomyślę z roztargnienie i skrobnę błęda.....:uff: tymbardziej ,że wciąż kręci się koło klawiatury
....pozatym ludzie nie czepajcie się szczegułów....my tu na forze jesteśmy po to ,żeby sobie pomóc w sprawie naszych wyrobów domowych ,a nie poto ,żeby zniechęcić innego urzytkownika do korzystania......tak jeszcze z moich przemyśleń.....cenie sobie bardzo wielu urzytkowników za profesjonalne podejscie tzn.jak jest problem to pomagają ....
.....a nie zapelniaja fory niepotrzebnymi postami......jak to zgrabnie napisać,żeby czasem kogoś nieurazić- liczy się jakość (treść) posta a nie ilość:uff:
Może się "trzepiami":diabelek: ale powinno być czcionkę:pijemy: