Witam Izo i cieszy mnie powiększające się grono Niewiast-Winiarek
To i ja w końcu się przywitam
Dzień dobry wszystkim szanownym Użytkownikom

Witam! Zaglądam na to forum już od dwóch lat. Dzisiaj, z problemami, udało mi się zalogować. Pomógł mi tata1959, któremu bardzo dziękuję za życzliwość

. Na imię mi Ewa. Mieszkam w Szczecinie. Mam dorosłego syna

. Jestem właścicielką średniego sznaucera i ze względu na niego bywam na forum sznaucerowym pod tym samym nickiem

. Alkoholu nie pijam, ale produkuję - ku uciesze moich znajomych i przyjaciół. Robię nalewki. Korzystam z Waszych doświadczeń, kupuję też książki z przepisami. Nie boję się eksperymentów. W tej chwili mam nastawione truskawki ze śmietaną i drugie z mlekiem (dla porównania), kwiaty bzu, różę i listkówki porzeczkowe. Zaczęłam zabawę z nalewkami dwa lata temu. Trochę się obawiam, że ta "choroba" postępuje. Przybywa słoików, brakuje butelek, pojawiła sie korkownica, korki. kapturki.... Źle ze mną...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
(06-07-2010, 20:27)Ghost napisał(a): [ -> ]Witam! .....Zaczęłam zabawę z nalewkami dwa lata temu. Trochę się obawiam, że ta "choroba" postępuje. Przybywa słoików, brakuje butelek, pojawiła sie korkownica, korki. kapturki.... Źle ze mną...
Witaj nam witaj.
Nie tak źle jak piszesz, bo w tym "fachu" im gorzej tym lepiej (w znaczeniu przez Ciebie ujętym). Paskudnie jest jak się nadmiar butelek wyrzuca, ilość i różnorakość nastawów spada lub, co nie daj Boże, częstowanym smakować przestaje.
Nie zapomnij wiśniowej staropolskiej nastawić i paciary na tarninie - będzie jakaś przeciwwaga dla tych śmietan i mlek przepysznych.
Pewnie, że spróbuję. W zeszłym roku robiłam wiśniową z suszonymi śliwkami. Czeremcha była niezła

. Tarniny nie miałam, ale może uda się zdobyć... Teraz chciałabym "pójść" w wytrawne...
witam jestem 98% pochodzę z 'mocnych '

wyrobów ale i winkiem nie pogardzę tym bardziej iż pierwsze kroki to winka były ..
'zaopatruje Wasze jegomości w worki filtracyjne , drożdże winiarskie ,.chemię . pożywki i nie tylko - w razie czego jestem do usług .Można mnie też zaleź na forum 'c2h5oh '

- a tutaj Koledzy niektórzy co nabywali ode mnie worki , drożdże stworzyli moją rzetelność w dostawie - za co dziękuję

a zainteresowanych zapraszam ..
pozdrawiam modów , niezłe forum bogata literatura

i zakąska też jest
98%
Witaj i na tym forum. Kto Cię nie zna niech szybko nadrabia stracony czas
Paweł
(27-07-2010, 20:42)98% napisał(a): [ -> ]witam jestem 98% pochodzę z...
Tak tak, wiemy

Witaj, czuj się jak u siebie w domu [forum]

Witam wszystkich słonecznie

Mam na imię Mariola i mieszkam obecnie na pograniczu Warmii i Mazur. Mam na swoim koncie jedno wino wiśniowe, a w tej chwili fermentuje się jabłkowe. Mam nadzieję że z Waszą pomocą nie pójdzie do szamba

Pozdrawiam
Witam serdecznie i dziekuje Fridzie za wskazanie tego forum. Jak juz zdazylam sie zorientowac, forumowicze sa bardzo sympatyczni, a samo forum jest skarbnica wiedzy. Swoja zabawe z nalewkami dopiero rozpoczelam, ale dopiero dzieki czytaniu Waszych postow odkrylam, jakie to przyjemne zajecie i sympatycznie mnie to nakrecilo

Pozdrawiam, Kasia

)
(09-08-2010, 11:52)Kasialeria napisał(a): [ -> ]Witam serdecznie.... zabawe z nalewkami dopiero rozpoczelam......
.... no i już "przepadłaś"
Witaj i baw się przednio.
Witajcie!
Forum czytam od pewnego czasu i za namową kolegi KAZa zarejestrowałem się aby od czasu do czas coś skrobnąć na forum. Najbardziej interesuję się miodami i przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego sera.
Witam wszystkich!
Forum czytam od roku i bardzo mi się podoba.Winiarstwem domowym zajmuję się od kilku lat ale to dzięki Wam zacząłem robić wina z prawdziwego zdarzenia.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Witam
czytam to forum od jakiegoś czasu i i dzieki wiedzy w nim zawartej postawiłem już pierwsze kroki. Postanowiłem sie zarejestrować tak więc pozdrawiam wszystkich forumowych winiarzy oby wam wino zawsze wychodziło i materiału na nie nie zbywało.

Cześć,
Właśnie dołączyłem do forum.
Jeśli chodzi o wino to robię własnoręcznie od niedawna (pierwsze własne w ubiegłym roku: wiśniowe, w tym roku na razie truskawka, wiśnia i śliwka), ale już w dzieciństwie brałem już udział w procesie wytwarzania tego trunku (rodzice wykorzystywali mnie do zbierania winogron z garażu

). Obecnie mieszkam i namnażam drożdże w Grójcu na mazowszu.
Pozdrawiam Wszystkich,
Maciek / Procent.
(10-08-2010, 10:58)alkon napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich ...
(15-08-2010, 16:09)Fisher napisał(a): [ -> ]Witam
...
(16-08-2010, 12:06)Procent napisał(a): [ -> ]Cześć,
Właśnie dołączyłem do forum...
Witajcie
alkon, Fisher, Procent
Nie wiem jak w Bełchatowie i Gdańsku ale w Grójcu nie powinno być problemu z nabyciem surowca na wino. Toć to zagłębie sadownicze

Zawijać rękawy i do nastawów - a po pewnym czasie mam nadzieję że się pochwalicie osiągnięciami

Witam Wszystkich

Urodzilam sie w Poznaniu, mieszkam w okolicach Zielonej Gory.
Jestem hobbystyczna ogrodniczka, florystka, dekupazystka, maniaczka scrabble, rodzinnym genealogiem i przetwornica

Pierwsza nalewke zrobilam 2 lata temu, ale dopiero to forum otworzylo mi oczy.. i wciagnelo calkowicie
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
Cześć Kasiu. Życzę miłego i owocnego korzystania z forum
Sigeh./
(19-08-2010, 08:44)Kasialeria napisał(a): [ -> ]...., ale dopiero to forum otworzylo mi oczy.. i wciagnelo calkowicie 
No i bardzo dobrze, że Ciebie wciągnęło!! Witaj, witaj i nastawiaj ile dusza zapragnie, a portfel wytrzyma!!!!!! Powodzenia.
Witam,
gdy wchodzę na forum to elgencko są oznaczone ikonami wątki, w których pojawiły się jakieś nowe posty. Czy istnieje możliwość jakiegoś wylistowania wszystkich wątków, w których pojawiła sie jakaś odpowiedź czy muszę wchodzić w każdy z osobna?
Pozdrawiam
Do góry w pasku masz "przycisk" - Ostatnie posty.
Witam wszystkich

Trochę o sobie - mieszkam w Toruniu, od jakiegoś czasu mam działkę i rosnące na niej owoce skłoniły mnie do zainteresowania się tematem wyrobu winka. Lubię wino wytrawne, raczej mocne.
Nie jestem znawcą - wręcz przeciwnie, z góry przepraszam za "ciężkie" pytania