Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Wszystkich,

po wielu godzinach spędzonych na czytaniu postów zdecydowałem się dołączyć do Waszego zacnego grona.

W dniu wczorajszym nastawiłem swoją pierwszą nalewkę :) Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mam nadzieję nie naprzykrzyć się zbyt swoimi pytaniami i proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Darino

Witam forumowiczów :pijemy:
Dzięki kol. Boulli i jego warsztatach miodosytniczych na V OZWB postanowiłem zalogować się na tym forum.
Wina robię już jakiś czas, miody próbowałem ale nie były spec.
Miód jest w drodze ok. 4kg, myślę że na poczatek da się jakoś zagospodarować :)
Witam nowych forumowiczów, :helo:
podajcie miasto z którego piszecie, czasami to ułatwia rozmowę.
Profil uzupełniony o miasto :)
Witam serdecznie.:polewam:
Witam wszystkich. Mam na imię Mateusz, produkuję wina od 1,5 roku od początku wystarczyło czytanie forum (dzięki czemu nie było potrzeby łamać regulaminu) i winka są coraz lepsze za co ogromny ukłon w stronę tworzących to forum. Pozdrawiam Mates
(23-09-2010, 20:43)Mates3242 napisał(a): [ -> ]....... produkuję wina .......wystarczyło czytanie forum (dzięki czemu nie było potrzeby łamać regulaminu) ....
Witaj nam witaj.
Produkujesz? Eeeee tam. Tworzysz lepiej brzmi.
Potrzeby łamać Regulaminu czy raczej okazji?
Tak czy inaczej fajnie, że wpadłeś (na forum i w chorobę enologiczną).
Ojej a ja tak nie chciałem chorować. Okazje były ale jak czytałem regulamin to trzeba mieć 18 więc postawiłem na czytanie bo wolę szczerość niż okłamywanie ludzi. I nie chciałem łamać kolejnego punktu o zadawaniu tych samych pytań i jak widzę moderatorzy nie zawsze mają święta cierpliwość. Być może dzięki temu niektóre wątki się tak dobrze czyta bo moderatorzy nie na wszystko pozwalają nowym użytkowniką dzięki czemu łatwiej i szybciej znaleść pomoc podczas czytania forum.
I ja witam wszystkich forumowiczów.
Jestem tu nowy na forum i chcę się przywitać.
Moja przygoda z winem dopiero się zaczyna, i jako moje pierwsze wino chcę zrobić je z bananów.
Jestem w trakcie kompletowania potrzebnych rzeczy do zrobienia wina.
Pozdrawiam wszystkich :)
Witaj Tombi . Na początek wino z bananów? Nie lepiej wykorzystać dostępne nasze owoce, które potrafią dać super domowe wina np. dziką różę, czy czarny bez?
Tak jakoś na banany się porwałem. Ale jak już pisałem dopiero zaczynam przygodę z winami. Czytam forumowe przepisy i myślę które wino będzie najlepsze, tak żeby zaskoczyć smakiem znajomych.
A za czarnym bzem dopiero bym musiał się rozglądać.
A dzikiej róży ciężko spotkać teraz - ale pewnie wino jest dobre z róży.
Hej witam wszystkich!
przyznam szczerze że to najlepsze i najciekawsze forum winiarzy jakie spotkałem, zatem chwała wam za udzielanie porad.!!!
W tym roku moje pierwsze winko i zaczynam od winogrowego, a w planach z czarnego bzu i ryżowiec-przy ryżu będę chciał % na maksa na bayanuskach

Winiarze szeroko zaawansowani bądźcie prosze wyrozumiali, bo początkujący są ponad wszystko ciekawi i mało zorientowani:pijemy:

Pozdrawiam wszystkich!

Witam

Mam na imię Przemek mieszkam w Lubogoszczy gdzie mam dom i trochę w Słupsku gdzie się uczę.
Winem zajmuję się od 6-7 lat. Ograniczam się tylko i wyłącznie do win owocowych w niewielkich ale systematycznie przygotowywanych ilościach. Na forum zaglądam od kilku miesięcy.

Pozdrawiam
:)
Witam
Całkiem niedawno znalazłem to forum, więc najpierw trochę poczytałem, później się zarejestrowałem, później znów trochę poczytałem, później - czyli dzisiaj nastawiłem swoje pierwsze winko, więc i wypada się przywitać. Dziękuję za cenne wskazówki i rady, które dotychczas zdołałem wyczytać. To zadziwiające, ale w tej materii nawet najprzyzwoitsza książka wymięka przy forum. Wstawiłem dzisiaj 30 l winka z Antonówki, po jakichś 10 godzinach od wstania mam bulgnięcie co 2-3 minuty, mam zamiar jeszcze dosłodzić. Do tej pory wsypałem jedynie 4 kg cukru. Przed zainstalowaniem rurki f. moje pierwsze przyszłe winko wyglądało tak:

[attachment=12908]

Pozdrawiam

Witam

Rok temu (po dłuższej przerwie) nastawiłem nalewkę z czarnej porzeczki, później jesienią z pigwowca... no i wessało mnie. Forum czytam już jakiś czas, a dziś pozwoliłem sobie dołączyć do zacnego grona.
A teraz zabieram się za czyszczenie róży - dużo nie mam to jakoś pójdzie.
Witam! mam na imię Marcin i mieszkam koło Szczytna na mazurach. baza pożytkowa - zapożyczając od pszczelarzy - w moich okolicach to: dzika róża, kilka porządnych stanowisk ( w tym roku starczyło na 100 litrów wina ) i jeszcze pozostało na krzaczkach bo brak szkła :(, głóg, czerwona porzeczka w ogrodzie, maliny i jeżyny - dopiero się rozrastają więc jeszcze nie w tym roku, aronia, śliwki różnych gatunków i tarnina. Wina "popełniam" od około 3 lat. Na dzień dzisiejszy dysponuję dwoma balonami po 25l ( zastawione różą oraz ryżem), dwie 15 tki w jednej róża z rodzynkami w drugiej czarny bez ( też sporo w okolicy), 5l - w tej chwili dwójniak z miodu rzepakowego.
niestety w tym roku odpadło dno?! od balonu 25 l i jeden też25 litrów pękł w trakcie mycia :( szkoda :(
ps. czy ktoś w okolicach Szczytna ew. w odległości do 50 km ma do sprzedania jakieś balony używane?k bardzo chętnie odkupię za rozsądną cenę :)
bym zapomniał :) - mam dostęp do dobrego miodku przeważnie rzepak i lipa no i jeszcze 3 litry mam zastawionej nalewki z jarzębiny :)
Witam wszystkich,
to mój pierwszy rok praktyki nalewkowej, ale już brakuje słojów i miejsca na parapecie :)

pozdrawiam serdecznie
witam

mam na imię Arek, uwielbiam wino oraz sery :) jako że rok temu byłem w egerze na węgrzech w tamtejszych winiarniach próbując ich lokalnych specjałów, po powrocie zupełniem nie odpowiadały ceny win u nas.. pomysł na zrobienie własnego wina dojrzewał, aż się wyklarował.. trafiłem na tutejsze forum, poczytałem i .. już pierwsze winko z ciemnych winogron nastawione, a w głowie chodzi pomysł już na następne :)

pozdrawiam !

-----------------------------------------------------------
-wypijasz takie dwa i masz komplet witamin ...
(10-10-2010, 22:13)syl napisał(a): [ -> ]...mój pierwszy rok praktyki nalewkowej, ale już brakuje słojów ..

Ta choroba tak ma!!!!!!!

Witajcie i udanych nastawów Wam życzę.

Pozdrawiam-drajla

No to skoro już korzystam z Waszej wiedzy i doświadczenia to wypada się przywitać i przedstawić,
tak więc:
Witam wszystkich, jak nie trudno się domyślić po moim nicku - Kamil jestem, wczoraj nastawiłem pierwsze wino (z winogron białych). Obiecuje nie zadawać na daremno pytań, na które już odpowiedzi zostały udzielone na forum :)

Pozdrawiam.

a i czy winiarze mają jakieś tradycyjne powitanie? coś jak, parafrazując powitanie myśliwskie - Darz Drożdż!
Witaj, witaj!
Darz Bulk- taty1959
:helo: WITAM . Dopiero zaczynam przygodę z winem , ale nastawione mam już 4 butle , piąta w "drodze ". Szykuję miejsce w piwnicy:uff: ( a jest duża ) przy okazji porządków znalazłam winko z 92 roku .Po degustacji:pijemy: resztę zakorkowałam i mam pierwszą butelkę do kolekcji .;)
Witam,
mam na imię Marcin, znajomi mówią na mnie pieróg czyli netowo pierooog.
Moje pasje to wino, kuchnia, narciarstwo, windsurfing (żeglarstwo) i motorowodniactwo. Dwie pierwsze udaje mi się realizować zawodowo. Zamiłowanie do wina rozszerzyłem o podobne uczucie do półproduktu niezbędnego do jego wytworzenia czyli winogron. Na tę okoliczność dysponuję prawie 5 tys. winorośli w różnym wieku (1-3 lata). Jakiś czas temu podjąłem pierwsze próby z produkcją własnych win gronowych i owocowych oraz miodów - stąd moja obecność na tym forum.
Pozdrawiam.
pieróg
Witamy na forum

no i powodzenia w winiarstwie , miodosytnictwie i nalewkarstwie.
(24-11-2010, 21:18)pierooog napisał(a): [ -> ]Na tę okoliczność dysponuję prawie 5 tys. winorośli w różnym wieku (1-3 lata).

No no ;) Potentat z górnej półki :)