Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam wszystkich miłośników wina i nie tylko. Forum czytam ponad dwa lata, dzięki czemu udoskonalam swoje umiejętności winiarskie.
Moje hobby trwa juz kilka lat, ulubione surowce:głóg,róża,porzeczki,wiśnie,ałycza. Druga pasja to rzeźba w drewnie.Zaliczony mam jeden zlot.

Pozdrawiam Edek
Cześć Edek ,
witamy w gronie :brawo:
Witam,

wybaczcie moje faux pas. Jestem z Wami już od kilku miesięcy. Nazywam się Jacek. Jestem początkującym - jeśli tak można to nazwać - winiarzem. Raczej ciągnie mnie w stronę mocniejszych trunków. Zawodowo spełniam się w administracji samorządowej. Po pracy (oczywiście najpierw rodzina) w wolnych chwilach zajmuję się kolekcjonowaniem świata (ciekawe czy ktoś zgadnie co to??), pykam fajkę (jest tu może jakiś kącik dla fajczarzy?) słucham muzyki różnej (od Iron Maiden po Bajora). Tyle o mnie.

Jeszcze raz witam wszystkich.:polewam:
Witaj, kolekcjonujesz świat - widokówki?
byłeś blisko ale to nie to :nie:

Sam robię takie widokówki czyli po prostu zajmuję się fotografią (amatorsko):uczen:

bartas

Witam,
Forum czytam od mojego pierwszego nastawu czyli od września, gdy butli wylądowały dwa kosze jutrzenki. Planowałem zrobić jedną butle a w tej chwili dojrzewa ok 100l m. in: aronia, DR i jabłko. Na wiosnę mam zamiar obsadzić 15 arów winoroślą;)
Podsumowując, winiarstwo wciąga i to okrutnie.
Witam
Jakiś czas temu wszedłem na forum i zaciekawiło mnie, dlatego też postanowiłem zostać na nim. Winem zajmuję się amatorsko, jak narazie dopiero drugi raz robię wino. Tak bardzo to polubiłem i taką satysfakcję sprawia mi zajmowanie się winem, że zastanawiam się nad drugim krokiem i zwiększeniem ilości owoców na działce oraz ilości produkowanego wina :) Mam nadzieję że dzięki tej stronie uda mi się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć i nauczyć.
Witaj na forum,
Teraz to już wpadłeś jak śliwka w kompot...:)
Masz tu dużo ciekawych informacji na temat win, nalewek, miodów, serów... :D
Miłej lektury:pijemy:
Mam na imię Stanisław, jako użytkownik forum jestem nowy, ale nalewkarz stary (wiekiem też). Najpierw forum podglądałem – chyba większość tak zaczynała.
Przez dwa lata podglądania forum zmieniłem podejście do nalewek. Teraz liczę (moc, słodycz), ważę mierzę i dopiero tworzę nalewkę – wcześniej tylko robiłem – acha i piłem a teraz smakuję i cmokam. Inna rzecz, że jak pracowałem to nie miałem czasu na nalewki, bardziej żona. Teraz żona bawi wnuki a ja nalewki.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i mam nadzieję, że na coś się przydam.
Stahu
(11-01-2011, 18:55)Stahu napisał(a): [ -> ]Przez dwa lata podglądania forum

Niezly jestes. Przez 2 lata to ja 15 razy zmieniam zainteresowania:) Ale witamy serdecznie!:pijemy:
witam wszystkich serdecznie.Jestem za stary na komputerowe nowosci i trudno mi sie polapac w tych nowoczesnych pojeciach,dlatego ciesze sie ze po dlugim okresie studiowania forum ,udalo mi mi sie zalogowac ibyc razem z wami. Uprawiam winorosl od kilkunastu lat ,natomiast 5 lat temu zalozylem 05 h winniczke na Jurze Kr-Czestochowskiej na wys. ok. 390m npm. Aktualnie tworze ok. 600l wina w sezonie .ponadto tworze obrazy olejne ispiewam w chorze.Chce podziekowac wszystkim za rady na forum ktorymi czesto podpieralem swoje poczynania z winem pozdrawiam iprosze o wyrozumialosc janusz
(20-01-2011, 21:55)janusz kusmierek napisał(a): [ -> ]Jestem za stary na komputerowe nowosci i trudno mi sie polapac w tych nowoczesnych pojeciach,.........

To dokładnie tak jak ja!!!!!!

Tym bardziej witam Ciebie serdecznie na forum.

(20-01-2011, 21:55)janusz kusmierek napisał(a): [ -> ]ponadto tworze obrazy olejne
Toś dodatkowo przyjacielem mym. Witamy serdecznie!
Witam wszystkich forumowiczow . Mam na imie ROMEK moja niespelniona milosc :-) to golebie pocztowe jestem w nich zakochany :-) ale niestety na takie hobby trzeba miec bardzo duzo wolnego czasu i kasy tez troche dlatego nie moge sobie pozwolic :( Na ryby czasami wybiore sie z kumplami ale chyba nie zaraze sie ta pasja cos mi sie tak wydaje. No ale kto wie czy eksperymentowanie z winem nie wciagnie mnie bo cos tak czuje :-) a zrobilem swoje pierwsze 5dni temu . z ryzu rodzynek no i cytryny i ladnie bulgocze :-) a jeszcze sloik wisni do tego dalem , no i tak da chybil trafil bo nie mam jeszcze winomierza, no nawet jeszcze nie wiem jak obliczyc proporcje , ale widze ze tutaj wszystkiego sie dowiem bo ciekawe forum duzo mozna sie dowiedziec . Pozdrawiam wszystkich . A jesli chcialby mi ktos odpisac to mam pytanie ,bo zrobilem to wino na drozdzach piekarniczych ,wiem ze dla znajacych sie na robieniu wina to przestepstwo :-) ale mieszkem na wsi i nie mialem gdzie kupic winnych . Ale juz teraz wiem gdzie takie takie dostane to nastepne zrobie bardziej fachowo :-) A pytanie no wydaje mi sie ze bedzie zalatywac tymi piekarniczymi mam racje ? I czy mozna to jakos zlikwidowac ?
Skoro zrobiłeś na piekarniczych to już je tak poprowadź. Nie uzyskasz mocnego winka (max. około 11%). Jak mu pozwolisz porządnie się wyklarować i dojrzeć przed zdegustowaniem to być może nie będzie tak źle.
Kolejne już zrobisz pewnie zgodnie z zasadami sztuki winiarskiej czego Ci życzę - wszystko co potrzebne znajdziesz na forum.
Tak wiem ze dowiem sie tutaj duzo . dziekuje za odpowiedz . A to jeszcze jedno pytanie , a dalej bedo sobie tu czytal zanim zadam nastepne .Jak dlugo mam je trzymac po zlaniu po wyrobieniu zeby dojrzalo ? I po jakim czasie moze sie wyklarowac ? A tamtego watku nie wiem jeszcze jak to zrobic zeby zamknac :-) ale jakos moze to zrobie :-)
Witam wszystkich,
na forum trafiłem po tym jak znajoma "zaraziła" mnie - najpierw piwkiem, a później również i winkiem. Na tą chwilę nie mam zbyt dużych umiejętności, ale w miarę przeglądania forum oraz własnych nastawów na pewno będzie coraz lepiej.
Chociaż brak miejsca już myślę nad tym, cóż nastawić następne ..... wciąga toto niesamowicie

Jeszcze raz witam serdecznie i pozdrawiam miłośników cudownego trunku, jakim jest bezwątpienia wino
Witaj, wino, piwo a jeszcze nalewki i miody pitne. W życiu wszystkiego trzeba popróbować.
(07-02-2011, 20:15)amarantowy napisał(a): [ -> ]Tak wiem ze dowiem sie tutaj duzo . dziekuje za odpowiedz . A to jeszcze jedno pytanie , a dalej bedo sobie tu czytal zanim zadam nastepne .Jak dlugo mam je trzymac po zlaniu po wyrobieniu zeby dojrzalo ? I po jakim czasie moze sie wyklarowac ? A tamtego watku nie wiem jeszcze jak to zrobic zeby zamknac :-) ale jakos moze to zrobie :-)
Zlewaj znad osadu tak długo, że jak już przez co najmniej 2 miesiące nie osiądzie zupełnie nic na dnie balona to możesz uznać winko za wyklarowane.
Wątek zamkną administratorzy.
(07-02-2011, 20:32)Boullii napisał(a): [ -> ]Witaj, wino, piwo a jeszcze nalewki i miody pitne. W życiu wszystkiego trzeba popróbować.

Nie byłbym sobą gdybym nie dorzucił: i pochodne... (te sklasyfikowane np. cydr i niesklasyfikowane np. piwopochodne) :slinka:

Witaj !
Witam! Forum odkryłam niedawno. Wina (owocowe) zaczełam nastawiać kilka lat temu. Pozdrawiam forumowiczów.
Witam wszystkich, jako nowy chcę się przywitać i od razu podziękować za wiele cennych rad, które mogłem otrzymać przeglądając to zacne Forum.

Pozdrawiam wszystkich
Witaj i baw się dobrze:)
Nowy-Przywitanie!

Witam Wszystkich miłośników tradycji nalewkarskich. Forum czytam z zainteresowaniem już długi czas i uważam go za skarbnicę wiedzy. Moje doświadczenia w tej dziedzinie są niewielkie, ale myślę ,że z pomocą Szanownych Forumowiczów, nauka przygotowywania wspaniałych nalewek będzie przyjemnością.
Jako, że znalazłem dobry temat to i ja pragnę się z wami serdecznie przywitać, a nazywam się Paweł :). Jestem nowy na forum, od jakiegoś czasu studiuję zamieszczoną tu wiedzę, na koncie mam już kilka winek, jednak nie robionych tak profesionalnie jak przez użytkowników forum. Dlatego staram się nabywać cennej wiedzy, od razu dziękuję za pomocne rady, mam nadzieję, że dobrze będziemy tu razem spędzać czas;)