Krzysztof - widzę, że masz nowy sposób na podryw - "na okna"

Każdy sposób dobry-jeżeli skuteczny

Taaa... "chodź kochanie, zobacz jaką mam masywną i twardą klamkę"

LeBoucher - gdybym tylko wcześniej się zarejestrowała! Ale okna już od kwietnia wstawione
W poniedziałek wchodzi też ekipa od totalnej rozpierduchy, przestawiania ścian i innych sąsiado-wkurzaczy, jeszcze tylko nie zdecydowaliśmy, kto zrobi nam instalacje: gaz i ogrzewanie. Może z tej działki znasz jakąś dobrą ekipę?

Znam, ale niestety od początku roku są w Niemczech i nie wiadomo kiedy wrócą :/
Witam wszystkich smakoszy i degustatorów WINA

Wino robię w sumie dopiero po raz drugi, ale zawsze warto dowiedzieć się więcej o tej cenne sztuce
(29-06-2011, 15:26)Smoki napisał(a): [ -> ]mam wykształcenie informatyczne (jest tu ktoś po politechnice warszawskiej?), ....
Jest , jest, ale po Mechanicznym. Witaj Smoki!
Witaj winozaurze!
Witaj Natka! Dzięki za przywitanie, pozdrawiam!
Witam.
Nawet nie wiedziałem, że taki temat istnieje

Wybaczcie mi moje nieokrzesanie... już nadrabiam zaległości
chociaż podobno nie ma drugiej szansy na pierwsze wrażenie
Mam na imie Adam
mieszkam na górnym śląsku
mam 28 lat
Aktualnie zakochany w winie... i ogólnie domowej żywności. W najbliższym czasie planuje próbe pieczenia chleba i wyrób własnej kiełbasy. Z serem będę musiał zaczekać bo do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt, na który nawet nie mam miejsca w domu.
Oczywiście wszystko w ilościach dla własnego użytku.
Witamy, witamy

Obrodziło ostatnio winiarzami ze Śląska

Witaj Adam wśród zakręconych
PS Do robienia sera nie potrzeba sprzętu. Chyba że myślisz o serach długo dojrzewających. Proponuję zacząć od jogurtu, kefiru, twarogów i serków kwasowo-podpuszczkowych np charollais i faisselle. W razie potrzeby pisz na PW.
(15-07-2011, 20:01)Smoki napisał(a): [ -> ]Ahoj, ahoj!
Żyzna ta ślunska ziemia 
Oberschlesien zawsze żyzno zimia bydzie

Witam! Jak przystało na dobrze wychowaną panienkę (heh

) mój pierwszy post to moje przywitanie z Wami! Forum poczytuję od jakiegos czasu i teraz nadszedł czas na wyjście z cienia. Doświadczeń jak na razie nie mam wielkich - trzy nastawione winka i jedna nalewka - ale zapał ogromny! Jestem mobilna w ramach wojwództw pomorskiego, ku-pom i warm-mazurskiego - służę więc logistyczną pomocą przy wszystkich akcjach!
Witaj serdecznie na forum!!
Witam.
Forum śledzę od około roku jednak dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.
Pozdrawiam wszystkich stałych bywalców.
No to się przywitam. Forum znam od dawna, ale dotychczas troszkę udzielałem się tylko na winogrona.org. Może czas lepiej zapoznać się z wino.org.pl.
Witam serdecznie.
W chaosie sieci znalazłem to forum i zainspirowaliście mnie.
Trochę historii celem wprowadzenia.
Swoje pierwsze winko z jabłek nastawiłem jakieś 10 lat temu. Była zima, jabłka późne ze sklepu 15kg, co się naobierałem i nawypestkowywałem to moje. Nastaw wystartował i bulgał cudownie tylko balon stał golas na parkiecie i dnia siódmego nastąpiło straszne skrzypnięcie i plusk z trzaskiem. Był to jedyny w domu stary jakiś po dziadku balon 25 litrów chyba. Strzelił tak, że nie było co zbierać... tzn. było oj było.
Nie mniej ten przypadek nie zniechęcił mnie do winiarstwa tylko jakoś tak te 10 latek zleciało zanim sobie sprawiłem mowy balonik. Cóż to 10 tal... raptem dwa miodki półtoraki

Jakiś czas temu znalazłem to forum i podziałało na mnie jak restart na bajanusach.
Zakupiłem wiadro fermentacyjne 20l i balonik 15l. W wiaderku pracują już od 2 tygodni Fermivin PDM na rodzynkach a w 15l w soku gruszkowym z ryżem kąpie się radośnie Fermicru VR5.
Plan jest taki : nakarmić drożdże do syta kontrolując Blg. Ma wyjść mocne i półsłodkie bo takie lubię i to mi gra bo najłatwiej takie zrobić.
Bardzo się cieszę, że znalazłem to forum i puki co czytam, czytam, czytam. Pytania w głowie się rodzą i wkrótce się posypią... chyba, że sie wyklarują pod wpływem archiwum.
Pozdrawiam serdecznie

Sebastian
Witam!
Jestem tu nowy, ale forum już przeglądałem od jakiegoś czasu... mam nadzieję, że zagoszczę tu na dłużej.

Pozdrowienia z Rzeszowa!
A witam również wszystkich!
Zapominałem się przywitać wcześniej, ale już spieszę nadrobić zaległości.
Jestem Mateusz i razem z kolegą Maćkiem próbujemy sił w winiarstwie.
Dotychczas nastawiliśmy nasze pierwsze winko jabłkowe (w miazdze) i właśnie bulka sobie pod biurkiem, ale już niedługo zabieramy się za nowe bo znalazłem sokowirówkę
Witam wszystkich i pozdrawiam !

Witam i życzę wytrwałości i cierpliwości

Witamy wszystkich
(02-08-2011, 13:21)PiotrSz napisał(a): [ -> ]No to się przywitam. Forum znam od dawna, ale dotychczas troszkę udzielałem się tylko na winogrona.org. Może czas lepiej zapoznać się z wino.org.pl.
Witaj. Oczywiście, że warto zapoznać się . A potem spotkania , zloty ( najbliższy w okolicy to Radgoszcz - zapraszamy )
(07-08-2011, 21:18)tasmol napisał(a): [ -> ]Witaj. Oczywiście, że warto zapoznać się . A potem spotkania , zloty ( najbliższy w okolicy to Radgoszcz - zapraszamy )
Dzieki. A propos: winiarze.pl też oczywiście znam :-)