Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam was, mam na imie Marcin lat 23 z Tarnowa.
Winiarzem jeszcze niejestem, moje pierwsze wino jeszcze niepowstało, narazie od wczoraj pracuje matka drożdżowa. Na forum jestem po to żeby rozwijać tematy winiarstwa i dowiadywać się coraz więcej, bo w tej chwili wiem bardzo niewiele.
Zaczynam przygode z winiarstwem Start:D
Startujcie chłopaki, tylko przed lądowaniem jednak wysuwajcie podwozie... :D
Witamy nowych, piszcie o tym co wam wychodzi, o tym co nie wychodzi też.
Witam wszystkich, mam na imię Lesław mieszkam w Jaśle i stuknęła mi 50-tka. Moja przygoda z winiarstwem trwa już kilkanaście lat, różnie bywało z moimi winkami, były wzloty i upadki. Do udanych zaliczam wino z dzikiej róży, głogu, ryżowe z rodzynkami i z wiśni. Obecnie staram się uzyskać gronowe wytrawne z mojej mini winniczki (3 ary) gdzie uprawiam kilka odmian deserowych i przerobowe jak Leon M i Bianka. Często zaglądałem na to forum, a kilkanaście dni temu postanowiłem się zarejestrować. I to by było chyba na tyle ;) dodam jeszcze że w tej chwili kończy bulgotać jakieś 150 l gronowego, 60 l z winogron i 25 l trójniaka (tylko chyba coś z chmielem przesadziłem)

pozdrawiam wszystkich
Cześć wszystkim,

jestem Ola, podglądam forum od roku, a zaczęło się od przypadkowo zdobytej czerwonej porzeczki i poszukiwań co z tym fantem zrobić. I tak powstała nalewka porzeczkowa :D

Poza tym pozazdrościłam rosnącej liczbie znajomych robiących własne trunki, metodami mniej lub bardziej tradycyjnymi.

I tak dzięki działowi nalewkowemu tego forum w tym momencie w buteleczkach już jest: pomarańcza (b.słodka), czerwona porzeczka+ cynamon, czerwona porzeczka + wanilia, malina, aronia a zalane procentami się robią śliwki, pigwowiec, pomarańcze z cytryną, jarzębiny i zaraz idę zrywać DR (jeżeli jeszcze znajdę).

Wszystko w ilościach malutkich, na spróbowanie. Poza tym mieszkanie też małe, więc jest problem gdzie to trzymać.

Wielkie dzięki za bazę wiedzy i doświadczenia!!

Pozdrawiam.
Witajcie, czytajcie i piszcie, o tym co i jak wam wychodzi.
Witam wszystkich.
Co prawda nie taki nowy już jestem, jak i kilka winek fermentuje, jednakże przywitać się w wątku do tego przeznaczonym jeszcze nie zdążyłem:)

Pozdrowienia
Hej:-)

Mam na imię Dawid. Moja przygoda z winem zaczęła się w momencie gdy kolega poczęstował mnie swoim winem winogronowym. Od tamtej pory zacząłem szperać w necie w poszukiwaniu przepisów i porad. No i zrobiłem pierwsze własne winko- sake - wyszło niesamowite (przynajmniej mi się tak wydaje, no i koledzy też stwierdzili,że czegoś takiego jeszcze nie pili).

Pozdrawiam
zolw106,podaj przepis na to winko
Zapewne zwykłe ryżowe, bez żadnych przypraw(nie licząc kwasku lub cytryn).
Witam!
Jestem z Krakowa, wina robię od około 10 lat głównie z d.r. oraz gronowe, od 2 lat wraz z bratem uprawiamy winorośl w Zabierzowie, uprawiamy to może za dużo powiedziane raczej eksperymentujemy z krzaczkami, może kiedyś bedą rodzić wartościowy surowiec...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Tomek

Witam
Jestem z Otwocka,eksperymentuję z nalewkami.
Krzysiek
mkosicki- nie wiem czy takie zwykłe. Są w nim goździki, ziele angielskie, pieprz, cukier wanilinowy, gałka muszkatołowa, imbir, tymianek, bazylia, cynamon, kurkuma, rodzynki. Może faktycznie jest zwykłe. Ciekawe co trzeba jeszcze dodać by było niezwykłe?
Witam wszystkch serdecznie! mam na imie Paweł i mieszkam w Szczecinie, mam 28 lat i wlasnie robie pierwsze wino ryzowo- zurawinowe. dokumentuje moje poczynania a przepis dostałem od taty (jego wino jest niesamowite) postanowilem polaczyc jego przepis z przepisem Winorobka.... zobaczymy co z tego bedzie zczegółową relację umieszczę w odpowiednim dziale. Pozdrawiam
Witam serdecznie całą redakcję i obsługę forum, oraz wszystkich Użytkowników.
Nazywam się Michał i jestem z Gdyni. Od pewnego czasu obserwowałem forum i czytałem informacje na nim, ale dzisiaj postanowiłem się zarejestrować. Liczę jak najwięcej się dowiedzieć od kolegów, którzy są bardziej wtajemniczeni w forumowe tematy.

Pozdrawiam :)
Doool ,michu0104 ,Thunderdome, zolw106 ,mangan ,Winston ,witajcie na forum.
:pijemy:Witam WSZYSTKICH:pijemy:
Witajcie na forum hobbyści, mam nadzieję że zapał Wam nie zgaśnie po wypiciu pierwszego swojego wina, nalewki, miodu :diabelek:
Witam wszystkich bardzo serdecznie .
Na imię mam Bogdan , lubię czasami coś sam zrobić , wina jeszcze nie robiłem . Tzn robiłem 1 raz ale to było jakieś 10 lat temu .
Było to wino z ryżu i rodzynek , powiem , że nawet mi dobre wyszło :)

O forum dowiedziałem się z innego forum www.wedlinydomowe.pl , widzę , że też macie potężną kopalnię wiedzy .
Niestety jeszcze nie ogarniam tego tematu , ale myślę , że w miarę szybko się wprawię :)

Póki co , to proszę o cierpliwość do mnie :)
Witam

W sumie to jeszcze się nie przedstawiłem i przywitałem, a zarejestrowałem się już kawał czasu temu.

Dzień dobry mam na imię Piotr z Kielc na wygnaniu studenckim w Krakowie.

Generalnie przez ten cały czas czytam różne tematy i staram się pogłębiać moją wiedzę.
na dzień dzisiejszy mogę się pochwalić: mam już za sobą wino z ryżu z rodzynkami- nie pierwszej jakości ale to mnie nie zraziło.
W wakacje nastawiłem wino z aronii które się klaruje, a jakiś miesiąc temu popełniłem wino z DR które jeszcze fermentuje.
A w między czasie z nudy zabrałem się za nalewkę z PIGWY :pijemy: wyszła mi (jak dla mnie i moich znajomych) świetna:)

Jeszcze raz Witam wszystkich serdecznie. Powodzenia:D
Witam wszystkich forumowiczów

Jestem Mariusz i mam 26 lat, w produkcję win bawię się już 5 lat.Zajmuję się uprawą sadów owocowych więc surowca mam full :)

Zarejestrowałem się już dosyć dawno lecz aktywnie nie uczestniczyłem na forum...myślę że to się powinno zmienić, ponieważ materiałów edukacyjnych jest bardzo dużo i można się wielu przydatnych informacji dowiedzieć.
Moje najlepsze winko to dzika jeżyna; smakuje jak martini :) za najgorsze uznaje wermutha ryżowego bo zrobiłem go 2 razy i nikt go nie chce wypić :)

Obecnie fermentuję 75 l DR i 50 l z winogron odm. Regent.

Pozdrawiam
Witam nowych winiarzy ze wszech stron Polski.
Witam wszystkich. Zarejestrowałem się parę dni temu, ale dopiero teraz natrafiłem na ten wątek.

Winiarzem zostałem w sumie z przypadku, ale temat jest mi bliski. Fermentacją i drożdżami, bowiem zajmuję się na codzień na studiach :pijemy:

Na razie tworzę pierwsze coś z dzikiej róży. Co z tego wyjdzie nie mam pojęcia, zobaczymy.

Pozdrawiam
Witam. Mam nadzieję że odnajdę się na tym forum i że z czasem zrewanżuję się za wiedzę jaką u was nabędę. Jestem początkującym winiarzem popełniającym masę oczywistych błędów. Część to lenistwo i niedoczytanie a reszta to pośpiech i niedoświadczenie. Wydaje mi się że dorosłem żeby robić wino tak jak się powinno. Operuję jedynie cytrusami bo do takich mam dobry (tani) dostęp. Z góry dzięki za wyrozumiałość w odpowiedzi na moje pytania. Pozdr
Siemka wszystkim, Jestem Damian, chyba jeden z młodszych na tym forum ;) Mieszkam w Miłakowie niedaleko Olsztyna na W i M. Jestem już na forum od paru miesięcy ale dopiero teraz się witam :p Pozdrówki