Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Witam szanownych forumowiczów.

Mam na imię Przemek i robienie wina domowego bardzo mnie wyciągnęło. Zaglądałem na to forum od jakiegoś czasu i bardzo mnie to wspomogło we własnych doświadczeniach w robieniu wina. Postanowiłem dołączyć do grona aktywnych forumowiczów by zgłębiać kolejne tajniki winnej pasji. Pozdrowienia ze Szczecina!

Thiago, witaj na forum. Cieszę się zawsze, gdy ktoś z północy się pojawia. Rozumiem, że wciągnęło a nie wyciągnęło.
Co tam nastawiłeś już?
Pozdr:)
Karol
Witam wszystkich serdecznie!

Zbieram właśnie plony z wakacyjnych na-stawów i "cieszy się micha" bo trunki wyszły jak trzeba. Nie pisałem za dużo wcześniej bo i nie miałem o czym ale myślę ze to się zmieni bo wyrób własnego winka wciąga jak magnes :)

Pzdr
Bachus, witaj na forum!. Samych dobrych winek życzę:).

@muddy13 Aktualnie delektuję sie winem z mniszka, głogu i jeżyn. W balonach mam hibiskusa, ryż z żurawiną, czeremchę, imbirowe z bananami i mieszankę z owoców/jagód jesiennych [głóg, dzika róża, czarny bez, czeremcha, aronia, dereń, rodzynki]. Wino to robię bazując na pomyśle robkiza z "portwain z głogu [- relacja]" fermentowałem z płatkami dębowymi i na wiosnę zrobię nalewkę orzechową do dodania. Winko już dziś zapowiada się bardzo ciekawie [po 5-ciu miesiącach]. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam wszystkich młodszych i starszych winiarzy .Zawitałem tutaj mimo tego ,że wolę mocniejsze trunki :D Ale kiedyś działałem z winami i myślę ,coby do nich wrócić .A przywiało mnie tu z domowych wędlin po miód :brawo: . Jednak po chwilowej lekturze widzę , że zostanę z Wami na dłużej .:tak:
Witam szanowne grono.

Jako, ze tradycja zobowiazuje a dziadek byl pszczelarzem i za okupacji gotowal "harosza" ksiezycowke dla "ruskich" to ja nie moge przerwac tradycji.
Pszczelarstwo mam nadzieje jeszcze przede mna, ale z miodku lubie czarowac;)
Moje najstarsze winko na szlachetnych grzybkach to Czarna pozeczka 2006 wiec od tego czasu zrobilo sie to i owo..
Przybylem tu z forum c2h5oh zachecony akcja miodowa, ale czuje ze chyba u Was zostane bo wysokich procentow poki co chyba wystarczy.

Witam serdecznie;)
Witamy,
zachęcamy do lektury - o c2h5oh tutaj nie dyskutujemy, ale każdy Ci pomoże w kwestiach związanych z nalewkami i winami.
Jeśli chcesz uzupełnij profil o miejscowość.
Pozdrawiam i powodzenia:)
Witam, mam na imię Jarek .Winiarstwem zajmuję się od kilku lat. Cieszę się, że będę mógł nauczyć się czegoś nowego o winach, oraz systematyzować swoją wiedzę poprzez forum .
Serdecznie witamy w gronie zapaleńców.
Jako zarejestrowany od kilku miesięcy użytkownik, nadrabiam zaległości i witam wszystkich.
Pierwsze wino "popełniłem" w 1996 i po dłuższej przerwie, wróciłem do "uzależnienia".
Uzależnienia od koloru, smaku i zapachu produktów ubocznych, wytwarzanych przez drożdżaki :)
Dopiero teraz znalazłem wątek powitalny, a już od kilku miesięcy jestem zarejestrowanym członkiem Tego Szacownego Forum...
Jestem z Rzeszowa, od nieomal ćwierć wieku interesuję się wyrobem win, jednak ostatnie kilkanaście lat był zastój - budowa domu, dzieci, inne pasje. Teraz wracam do winiarstwa i nadrabiam zaległości. Co miesiąc uruchamiam nowy nastaw i moja piwniczka, którą wreszcie mam na wyłączność, powoli się zapełnia.
:pijemy:
A więc, Witam!
Witam, jestem Michał. Lat 22 ; ) - 90 rocznik. Jestem w trakcie tworzenia mojego pierwszego wina, jestem tym zafascynowany i zamierzam pielęgnować tradycję po moim wujku. Niestety ojciec nie poszedł w tym kierunku z powodu pospolitego lenistwa. Winem domowym byłem uraczony nie raz u wujka itd, po prostu nigdy tak dobrego nawet nie piłem, zamierzam zrobić jeszcze lepszy! ; ) Nawet wina które piłem ( z sklepu po 60 zł/120 ) na okazje jak urodziny lubej, czy też rocznica nie były tak dobre jak domowe u wujcia.
Ponownie napiszę, witam Wszystkich serdecznie i liczę na Waszą pomoc.
Witam na forum.
Witam,
na imię mam Krzysiek mam 23 lata forum czytuje regularnie od kilku lat ale dopiero teraz postanowiłem się ujawnić :)
Mam za sobą kilka wiśniowe do którego się nie przyznaje ryżowe które zrobiło furorę i żytnie które dojrzewa).
Obecnie "zaczajam się" na miód pitny. :D
Witaj,
a zaczajaj się, zaczajaj :)
Witam winiarzy.- Do winka które mam z czarnej porzeczki, a mam tego 40 litrów.Dalem do niego 4 laski wanilii ma piękny aromat i zapach. Jestem zadowolony z winka i winiarzy coś nie coś pomogli. Mimo tego dużo czytam na forum. Żernica/Gliwic.;)
Witam!

Tu Piotr, przeglądam to forum od roku i jemu zawdzięczam pierwsze miody. Co z nich wyjdzie, czas pokarze. :-) Może zacznę wreszcie coś pisać na form, zamiast tylko czerpać z tony rad i informacji tu zawartych ;-)
Witam wszystkich, z forum korzystam dłuższy czas więc postanowiłem się zarejestrować i podzielić moimi spostrzeżeniami, Pozdrawiam
Witaj, informuj i ... pytaj :D

Witam się i od razu baaardzo dziękuję za wiedzę :) robię nalewki (pierwszą zrobiłam niechcący ;) i wtedy tu trafiłam ) powoli dojrzewam do serów :) a i do wina dorosnę :)
Witam serdecznie,

jestem tu nowa i mam nadzieję, że przyjmiecie mnie milo:). Mam za sobą juz pierwsze doświadczenia w naleweczkach. W marcu b.r. nastawiłam tradycyjna farmaceutów. Powoli przymierzam się do mlecznej z wiśniami i czerwoną porzeczką. Coś czuję, że będę atakować pytaniami, dlatego z góry dzieki za cierpliwość:)

Pozdrawiam nalewkowo:pijemy:
Witam serdecznie, pytaj i nic nie bój, choć nalewki to (jak na razie) nie moja bajka ;)
Witam. Na imię mam Rafał, a trafiłem tu już jakiś czas temu poszukując tego, co zgubiłem dawno, dawno temu. Pamiętam, że będąc dzieckiem mogłem całe dnie spędzać na dodawaniu jednych roztworów do drugich, eksperymentując, na czym tylko się dało. Niestety mały alchemik nie ma łatwego życia i jego pasja została skutecznie ograniczona. Jednak jak mówią, co się odwlecze…:). Ponieważ dusza odkrywcy wciąż nie daje o sobie zapomnieć myślę, że w swojej pracy skupie się bardziej na nalewkach z powodu mniejszej skali sporządzanych ciekłych wynalazków. Pozdrawiam, więc serdecznie licznych tu zebranych i liczę na wasze doświadczenie, które z pewnością zaowocuje wspaniałymi wyrobami.
Witam wszystkich serdecznie na forum. Kamil - Polska centralna :D