Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witamy ziomka z Wlkp. ;)
Będą Nas Miliony :cool:
Witam
Witamy ziomala :D
Witam
Mam na imię Marcin. Przygodę z winiarstwem zacząłem rok temu. Na forum trafiłem ok. 2 miesiące temu, szukając przepis na wermut. Podoba mi się.
Mieszkam w Toruniu. Pozdrawiam
Witam

Mam na imię Tomasz i od poprzedniego sezonu podglądam wasze forum i aktualnie postanowiłem przyłączyć się do tego zacnego towarzystwa. Winiarstwo mam uwarunkowane genetycznie, niestety w genach wiedza nie zostaje przekazana, a dziadek nie zdążył mi jej przekazać. Od zeszłego roku popełniłem kilka nastawów: 5 sukcesów, 1 niesmaczny, 1 przez pośpiech śmierdzący zbukiem. Aktualnie kilka dni temu wyspawałem sobie prasę, w celu zwiększenia i przyspieszenia produkcji, bo jakoś nie mogę zapełnić mojego regału. :lol:
Witaj Marcin Witaj Tomasz
Witam wszystkich.

Kolejna dusza na forum. Specjalność - nalewki i likiery. Z produkcją związana jest pewna dziwna filozofia - używam bowiem tylko surowców, które zerwę z krzaka na działce lub znajdę w stanie dzikim. Zdarza mi się popełnić wino (coraz częściej) i piwo (coraz rzadziej). Z tego powodu dominują u mnie serie krótkie, acz różnorodne. W życiu prywatnym biegam, gram w brydża, rysuję i mam nudną pracę. Nadtom psiarz i niespełniony górołaz.

Pozdrawiam
Czesław
Witam Użytkowników forum,
cieszę się, że mogłem dołączyć do grona ludzi pozytywnie zakręconych na punkcie nalewek i innych alkoholi własnej roboty. Osobiście zajmuje się nalewkarstwem i z przyjemnością lubię eksperymentować. Gdy robiłem pierwszą nalewkę w 2004 lub 2005 roku, nie sądziłem, że stanie się to nowym moim hobby. Nieraz zdarzyło mi się podejrzeć na forum rady. Przydały się!

Piotr
Witam na naszym forum.
Witam. Mam na imię Marcin. Od dłuższego czasu czytam Wasze posty. Dopiero teraz zdecydowałem się na robienie wina.
Po dłuższym czasie zbierania sprzętu. Ale lepiej z jakąś wiedzą niż nijaką. :D
Pozdrawiam
Witam użytkowników,
Mam na imię Grzegorz. Moim głównym zainteresowaniem jest hodowla winorośli w ogrodzie, sadownictro i wyrób wina. Głównie interesuje mnie wino gronowe ale jak mam wolne moce przerobowe (puste balony) to produkuję wino z porzeczek, wiśni, jabłek i co tam urośnie w ogrodzie i sadzie.
Ahoj. Ogród i sad to dobrodziejstwo (i przekleństwo). Darz bulk!
To i ja się przywitam, bo podejrzewam że często tu będę zaglądał. Na razie robię pierwsze życiu wino z ciemnych balkonowych winogron, następne planuję z DR i może jeszcze ryżu, temat mnie wciąnął i mam sporo tematów do przeczytania :) .Mam juz sporo przyswojonej terminologii i nie dziwię się jak przeczytam że ryż nie bulka( w pierwszej chwili myślę dlaczego ktoś porównuje ryż do bułki???:D. Mam nadzieję też że wezmę się za piwo i nalewki. Głownie chodzi mi o to żeby wyprodukowac to z naturalnych owoców, bez chemii tak bardzo obecnej we wszystkim co jemy i pijemy.No i najważniejsza jest chyba satysfakcja jeżeli wyjdzie coś sensownego z tego całego winiowania :)
Z tego co zauważyłem fantastyczną tu atmosferę macie, jak widać dobre wino przyciąga dobre towarzystwo:)
Pozdrawiam wszystkich.

Grzegorz
Nadszedł wreszcie ten moment i witam serdecznie miłośników trunków własnej roboty.:)
Na imię mam przemek mieszkam w łodzi,wina robię kilka lat nie zawsze były super,ale teraz już wiem dlaczego, robiłem bez żadnych obliczeń tak jak wujek kiedyś mi pokazał.Czytając forum za głowę się trzymałem ile to obliczeń trzeba dokonać, ale strachy na lachy w w lipcu ruszyłem do boju bogatszy dzięki wam w wiedzę. Za co niezwłocznie dziękuję wszystkim.
Przyznam się ze próbowałem wcześniej się zalogować ale nie pisałem nic i miałem małe problemy, ale teraz się udało i bardzo się cieszę ze jestem w waszym gronie. Może się przydane do czegoś a nie będę tylko czytał.
JeszcE raz witam wszystkich bardzo serdecznie.
(22-11-2012, 21:50)zajaczek83 napisał(a): [ -> ]Na imię mam przemek mieszkam w łodzi

Witaj Przemku.
Jeśli jesteś z Łodzi, napisz proszę nazwę miasta z dużej litery.
Powodzenia w nastawach.
Przepraszam małe uchybienie oczywiście z Łodzi
Witam, na imię mam Damian. Mieszkam pod Gdańskiem. Napisałem już kilka postów i poczyniłem już kilka nastawów dzisiaj zdobyłem kolejny balon i aktualnie przymierzam się do ryżowego w wersji ziołowej. Pozdrawiam.
Witam wszystkich.

Mam na imię Jacek i jestem z Lublina. Forum dopiero zaczynam przeglądać ale na pewno będę zaglądał tu częściej wraz z rozwojem moich winorośli posadzonych dwa lata temu. Na razie będę się skupił na ogarnięciu tematu dotyczącego win białych. Odmiany na wino które aktualnie posiadam to Bianca i Jutrzenka, ewntualnie uniwersalny Prim i Woskowyj. W przyszłym roku dosadzę Seyval Blanc oraz Muskat Odeskiego. Za ewentualne wskazówki dotyczące kupażu z góry dziękuję :) .

pozdrawiam
Jacek
Witaj na Forum, Jacku-Pozdrowienia,
M.
Dobrydień wszystkim

Nazywam się Marcin, jestem z Kielc. Wino wytwarzam od kiedy nauczył mnie tego dziadek kilka lat temu. Zdarza mi się popełnić jeszcze czasami nalewki i miody ale to już większa rzadkość. Prócz szeroko pojętym przetwórstwem uwielbiam podróżować i włóczyć się po górach.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich
Marcin
Dzien Dobry wszyskim,
Mam na imie Krzysztof i jestem z Minneapolis w Minnesocie. Zaglądam na forum już od dawna, ale dopiero teraz zdobyłem sie
na odwagę przyłączenia się do towarzysstwa. Popełniłem parę udanych nastawów wina z winogron mojego ogrodu ( Concord)
Niestety zdarzały sie też i klęski co spowodowało moja nieodpartą potrzebe wiedzy w tej dziedzinie. Okazało sie, że nie kolorowe publikacje, nie wspaniale i drogie ksiązki o winie i miodach zapewnią mi komfort prawidłowego dziania, ale włąśnie bezpośredni kontakt z pasjonatami wino- i miodotwórstwa. Wypada mi tylko podziękować za umożliwienie mi tego.
Moim ostatnim opętaniem są miody i pomimo, że stawiam w tym pierwsze kroki jasno patrzę na moje pierwsze nastawy, wiedząc, ze nie jestem sam i zawsze mogę liczyć na pomoc i rade w tej materii.
Cześć. Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tu nowy. Chciałbym się wszystkim przedstawić.
Mam na imię Mirek i interesuje mnie bardzo wino i jego wyrób. Wypić też lubię.
Posiadam kilkanaście krzaków winorośli odmian przerobowych. Ale to dopiero początek.
Dzięki kolegom z sąsiedniego forum [winogrona.org] wzbogaciłem się o następne kilka sztuk.
Na wino muszę jeszcze poczekać, czekając chciałbym wzbogacić swoją wiedzę.
Myślę że od szanownych kolegów, takową otrzymam, gdy o nią poproszę.

Pozdrawiam Mirek.
Ja tak nieuprzejmie od razu zaczęłam pytać na forum a nawet się nie przedstawiłam:). Już naprawiam ten błąd.

Otóż pochodzę z pięknego miasta Rzeszowa ;) wywiało mnie trochę bardziej na zachód, jednak nadal blisko gór, które po prostu kocham:). Winiarstwem interesowałam się już w sumie od dawna, ale dopiero teraz postanowiłam wziąć się za robotę a nie tylko gadać i się zastanawiać. Kilka miesięcy temu popełniłam miodek, który nie do końca chciał ze mną współpracować, ale powiedzmy, że "cośtam" z tego wyszło. Niestety miody to dość droga impreza, dlatego przerzuciłam się na wina i zdecydowanie to jest moja droga:). Więcej możliwości, pola do popisu i raj dla wyobraźni:). Tak więc z błogością będę się uczyć od zaawansowanych w sztuce winiarstwa forumowiczów i - od razu uprzedzam - mogę trochę "pozawracać głowę" ;) bo wolę zapytać, niż zrobić coś głupiego :).

pozdrawiam wszystkich i dzięki za to całe forum, które już okazało się mi niezmiernie pomocne :polewam:
Dzień dobry Wszystkim . Przepraszam za gapiostwo .Okazuje się ,że jeszcze nie wszystkie działy forum przeczytałam. A więc : Grażyna z pięknego Słupska, dla rodziny i znajomych Grażka :) Jestem wieczną optymistką. Kiedyś , gdy miałam ogród działkowy , siły i miejsce w domu - robiłam pyszne wina. Teraz na tapecie są naleweczki i likiery. Ilości niewielkie , acz liczne. Niestety nie lubię obliczać % i moje nalewki są pełne niespodzianek. Pozdrawiam Forumowiczów i życzę wszystkim Do siego Roku 2013 r. :szampan:Szczególne pozdrowienia dla Megany i Jej "18" :) Kocham wszystkie cztery łapy !
Witaj piękna Grażyno ze Słupska :) !!

W Nowym Roku życzę wielu udanych naleweczek i spełnienia marzeń!