Cytat:Wysłane przez Skrzych
Z tym przelewaniem znad osadu bezpośrednio do butelek... znać fantazję ułańską 
Krzysztof
... no może nie bezpośrednio do butelek

(najpierw do małego garnuszka przez filtr z gazy umieszczony w sitku - garneczek widać na zdjęciu) ... ale czy to coś zmienia
dziękuję wszystkim za miłe przywitanie
pzdr
Witam Was.
Mam nadzieję spędzić tu więcej czasu i przyswoić troszkę wiedzy.
Pozdrawiam

My też serdecznie witamy

I życzymy sukcesów w winiarstwie i innych

Witamy, witamy czym chata bogata.

Witam wszystkich serrdecznie!
Przede wszystkim bardzo pozytywnie zaskoczony jestem tym, że istnieją kobiety robiące wino. Pozdrówki i buziaki dla Nich ;] :*
No, a poza tym - to możecie szepnąć parę ciepłych słów do ucha moim drożdżom, które właśnie namnażają się w buteleczce obok wylotu powietrza z komputera. Usłyszą!
Witamy,a jakże! a jeżeli te drożdże - to bayanusy, to uważaj, procesorek z kompa Ci zeżrą, jak będziesz ze światem winiarskim się kontaktował??
Pozdrawiam!
Cytat:Wysłane przez ńźą
Witam wszystkich serrdecznie!
Przede wszystkim bardzo pozytywnie zaskoczony jestem tym, że istnieją kobiety robiące wino. Pozdrówki i buziaki dla Nich ;] :*
To, że robią to jeszcze nic, ale to ile jest ich na naszym forum to już czapki z głów.
Witam kolegę ńźą z Kurowa, toż to niedaleko mnie

Życzę owocnych fermentacji i udanych winek.
Witam !!
Mam na imie Arkadiusz ,mieszkam w Ostrowie Wlkp. od kilku lat interesuje się tematem robienia wina ,z różnym skutkiem,pozatym moją pasją są paralotnie na których latam w każdej możliwej chwili
Pozdrawiam
Witamy Arkadiuszu i życzę powodzenia w winiarstwie. Myślę, że nie łączysz tych dwóch zainteresowań na raz.

Cytat:Wysłane przez psiaku
...... Myślę, że nie łączysz tych dwóch zainteresowań na raz.
nie ma obawy , chciałbym jak najdłużej cieszyć się jednym i drugim , ale za to po ekscytującym locie napić się dobrego wina .... to jest coś

Witam!
Mam na imie Marek, mieszkam w Mrozach. jestem rocznik '87
Winiarstwem zajmuje sie od ubieglego roku, kiedy to popelnilem wino z winogron
Niestety niewiele zniego pozostalo bo jakieś 10 butelek a bylo 60l

Na to forum(oraz na stronke old.wino org) trafilem na poczatku lipca szukając przepisu na wino z czarnej porzeczki.
Czytając to forum mam ochote zrobic wino jeszcze z innych owoców.
m. in z jabłek, spróbóje swoich sil takze z DR, zobaczymy co wyjdzie. a może i z ryżem.
pozdrawiam wszystkich

Hej

jestem Gandalfik czyli potomek Gandalfa, ktory to ma juz tutaj pewne uznanie..Robie Tacie konkurencje, czyli staram sie robic lepsze wino niz Tata..
no.. to tyle chyba starczy..
Pozdrawiam

No teraz zaczną się walki o kompa

i " Władca Pierścieni 5"
Witajcie na forum

heh... trochę nie po kolei, ale cóż
... już od kilku tygodni zaglądam na to forum i nawet udało mi się popisać troszeczkę niestety dość chaotycznie przeglądam forum i może dlatego dopiero teraz wpadł mi w łapki ten temat.
to się przedstawię:
jestem sobie Mercedesik, jestem dziewczynką i mam psa
winka robię od 2003 roku, zaraziłam Nabiz'a i teraz razem łamiemy główki nad tymi sprawami, na szcęście Nabiz znalazła to forum i pomaga nam ono rozwiązywać problemy
FENKJU wszystkim mądrym główkom.
robię tylko ryżowo-rodzynkowe, w zeszłym roku była premiera aroniowego, próbowałam z żyta, ale się popsiuło! i trzeba było ratować inaczej... ale o tym sza. niedługo czas zbiorów aronii, więc będzie kolejne.
no to chyba tyle....

Witam, baaardzo chętnie kolejną płeć nadobną witamy..a nick fajny jest; Mercedes toż wszak córka p.BENZ*a,tego od samochodów;niechaj tradycja trwa;
Osobiście życzę burzliwych fermantacyj, oraz ..błyskawicznego klarowania....
Pozdrawiam!
Cytat:Wysłane przez TEQUILA
No teraz zaczną się walki o kompa
i " Władca Pierścieni 5"
Witajcie na forum
Witam, Tequila, gandalfik ma swój serwer,a ja swój terminal (w osobnych pokojach)- LAN;będzie ew "Władca Pierścieni 6", tj walka o gąsiory;dojdzie gandalf-junior(WA-wa) i 17- letnie gandalfiątko....
Pozdrawiamy nowych forumowiczów,serdecznie zapraszamy...

PS: wygram ja,mój"

" starszy...
Ale się te Gandalfy rozmnażają - klonują

Tylko patrzeć jak się Gandalfiątko zaloguje . A co dalej ???
Strach się bać

Witam wszystkich. Mam na imię Rafał i jestem z Konina. Czytam to forum od pewnego czasu (około 3 miesięcy) ale dopiero teraz postanowiłem coś napisać. Mam 25 lat i jestem miłośnikiem wina. Ostatnio nastawiłem winko z DR i aż cały drżę bo obserwowanie całego procesu narodzin dobrego trunku jest fascynujące. w tym miejscu należy podziękować całej rzeszy ludzi, którzy swoją wiedzą onieśmielić ptrafią pewnie wielu początkujących w tej dziedzinie winiarczyków, a dzieląc się nią na tym forum mnożą brać winiarską. Wielkie dzięki za wszystkie informacje. Pozdrawiam.

A na zdrowie niech Ci ta DR wyjdzie.

Witam,witamy!; każdy kiedyś zaczynał..i skończyć nie da się...
PS: wpaniały awatarek!..nie mam takich zdolnosci plastycznych.....
Pozdro!
Jestem tu nowy więc się przywitam.Kilka słów o sobie-amator-brak doświadczenia- pierwsze wino.Jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy,liczę na pomoc.
Witaj, the Niro wśród nas! Życzymy, aby pierwsze wino Cię nie zniechęciło

Witam wszystkich domowych winiarzy!
Bardzo się cieszę, że istniej taka strona. Mam nadzieję, że znajdę tu wiele przydatnych informacji a także miło spędzę czas z Forumowiczami podczas spotkań całkiem livel, jak np to najbliższe w Krakowie :-)
Pozdrawiam, DARO
Cytat:Wysłane przez DARO
Witam wszystkich domowych winiarzy!
...także miło spędzę czas z Forumowiczami podczas spotkań całkiem livel, jak np to najbliższe w Krakowie :-)
Witamy Bielszczanina i zapraszamy na zlot do Krakowa.