Witajcie na forum i czerpcie z jego ogromnej wiedzy.
Powodzenia w nastawach.
Uszanowanie
Mam na imię Mateusz
Jestem z Lublina.
Mam 22 lata. Zabawę z winami rozpocząłem ok. 8 miesięcy temu
Póki co mam za sobą wino jabłkowe
nastawione ryżowe
Mam nadzieję że dzięki Wam uda mi się co raz to bardziej pogłębiać swoją wiedzę
Witam
Moje dane: Oskar, 32 lata, Wrocław
Wino wytwarzam z różnym skutkiem około 10 lat, najpierw wg przepisów "dziadkowo-tatowych" później na podstawie literatury i nieco intuicyjnie, wreszcie trafiłem tutaj
Loguję się po raz pierwszy, ale forum przeglądam już od paru miesięcy. Aktualnie nastawiony ryżowiec według jednego z zamieszczonych przepisów i daktylowe z książki. Z niecierpliwością (jakaż naganna cecha) czekam na sezon owocowy - przydałoby się w końcu nastawić coś w miarę porządnie
Pozdrawiam
Witam
jestem z Lublina
mam za sobą 3 winka i kolejne 3 są teraz nastawione w odpowiednich działach z czasem pojawia się fotorelacje
pozdrawiam
Witajcie mam na Imię Arek i jestem nowym użytkownikiem waszego forum
Witajcie na forum i czerpcie z jego ogromnej wiedzy. Jak będzie coś niejasnego i nie będziecie mogli tego znaleźć na forum to pytajcie.
Powodzenia w nastawach.
(05-03-2013, 10:23)vanKlomp napisał(a): [ -> ]bazyl jesteś kibicem Widzewa?
Zdecydowanie TAK
Witam wszystkich,
mam na imię Damian, jestem na forum od wczoraj. Dopiero zaczynam przygodę z winiarstwem.
Cześć. Ja mam na imię Andrzej i jestem tu jeszcze nowszy (od dzisiaj na forum). Miło mi. Dużo tu ciekawych informacji. Fajna stronka.
Witam serdecznie!
Mam na imię Piotrek i jestem zarejestrowany na tym forum od 22 marca tego roku.
Zacząłem interesować się winiarstwem już od jakiegoś czasu. Podczas szukania różnych informacji na temat winiarstwa natknąłem się na te forum i już teraz uważam że czytając różne tematy wiele można się nauczyć. Jestem początkujący i w związku z tym chciałbym w tej chwili podziękować wszystkim którzy udzielą mi porad na tematy związane z winiarstwem
POZDRAWIAM!
Witajcie Andrzej i Piotrek na forum.
Korzystajcie do woli
Witam mam na imię Mateusz wina robię od roku z różnymi skutkami, robiłem jabłkowe , ryżowe i z winogron . Mieszkam w Krakowie
Niemand1979 wcześniej dużo czytałem o winach,mam książki kupione w antykwariatach jak i rarytasy niestety zeskanowane jeśli chodzi o winiarstwo.
Swoje pierwsze wino jakie zrobiłem to wino z ałyczy czerwonej nastaw był na balon 54l
wyszło całkiem niezłe, przepis wźiałem ze starych książek winiarskich a teraz dołączyłem
na to forum...
Obecnie wnastawie mam wino czeremchowe 52litry w 1 balonie które dopiero 6 miesięcy
się klaruje, oraz wino z winogron w baniaku 5l tak na próbę robię.
Wino czeremchowe robię drugi rok i ten będzie kolejnym...
Witam,
kiedyś sporo czasu spędzałem na tym forum. Potem zaczęły się perypetie ze zdrowiem i jakiś czas mnie nie było (nawet nie mam pojęcia jaki), teraz widzę, że robienia miodków będę musiał uczyć się od początku. Najgorsze jest to, że raczej nie za bardzo będę mógł ich popróbować, niestety.
Co jest ciekawe, leżakujące miody, którym wyparowała woda z rurek fermentacyjnych i tak sobie stały parę lat, wcale się nie zepsuły i są pyszne.
A teraz przede mną dużo czytania bo muszę zużyć ten miód, który kiedyś zanabyłem w celu wiadomym a pojęcie blg jest jakoś dziwnie mgliste...
Witam,
Odkryty został temat na który nie trafiłem wcześniej
Więc witam jeszcze raz. Mam na imię Jarek, pochodzę z Karczewa a aktualnie zamieszkuję Otwock. Jestem świeży w tej dziedzinie, bo wina zacząłem robić mniej więcej od października 2012. Zaraził mnie mój kolega, który w banalny sposób wytłumaczył mi na czym to polega i jakie to proste. Owszem proste się wydawało jego metodą
czyli, ileś kg owocu ileś wody ile cukru i bach paczkę drożdży. Owszem oko miał niezłe, a wino w miarę smaczne, lecz ja jestem bardziej skrupulatny. Zakupiłem więc kilka
i zacząłem przygodę z winem i nalewkami. O dziwo wszystkim wszystko smakuje,
co mnie bardzo cieszy.
Dalej brakowało mi wiedzy, a pytania się mnożyły, więc "wujek google" mnie doprowadził do was drodzy koledzy i koleżanki
I się okazuje, że w cale aż tak banalne robienie porządnego domowego wina nie jest,
ale z wami powoli robi się to dużo prostsze
Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi i krytykę .Pozdrawiam.
Witamy ,witamy
Kolega jarekotw to rekordzista w redagowaniu postów.
.
Fakt -podstawa w winiarstwie to czytanie książek oraz naszego forum.
Dla mnie to ponad dwa lata fajnego hobby.Nie żałuje ani chwili w przygodzie z winkami.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Witam. Podobnie jak kolega Jarek, wcześniej nie trafiłem na ten temat, stąd nieco spóźnione przedstawienie się.
Mam na imię Grzesiek i od maja tego roku zacząłem się zajmować produkcją pierwszego swojego wina. Już wiem, że nie ostatniego. W wolnych chwilach grywam w szachy. Na inne hobby jakoś nie było czasu. Skąd pomysł z winem, sam nie wiem
Książek o produkcji na razie nie czytałem, ale sporo artykułów przeglądałem w internecie, w tym teksty przede wszystkim na tym forum. Dzięki za wszelką pomoc i liczę na więcej!
Witam wszystkich, jestem tu od wczoraj ale czytam już od dawna.
Paweł ,Strzelce Krajeńskie, miłośnik wina i piwa, wędkarz, pszczelarz , winogrodnik, szkółkarz-ogrodnik.
Owoce: jabłka,śiwki,agrest,maliny,jerzyny,aronia
Winogrona: Marechal Foch, Regent,Seyval Blanc,Solaris
Szukałem, szukałem i znalazłem
Jako "świeżak" na forum pragnę się przywitać i podziękować za Wasz wkład w forum
.
Ja na imię mam Zbyszek mieszkam pod Białą Podlaską i etap winiarstwa zamknąłem jakiś czas temu.
Jednak na "starość" podjąłem nowe wyzwanie jakim jest miodosytnictwo i od 2 lat warzę sobie miodki.
W wolnych chwilach warzę również piwko domowe.
Witaj w klubie
Aaaa... Witamy Waszmość, witamy
Wita Was Łukasz z Chełmu Śląskiego. Nalewki nastawiam od kilku lat (również z Waszą pomocą). Mam nadzieję że jeszcze się dużo nauczę i może coś podpowiem
Witam Wszystkich bardzo serdecznie!
Jestem Marcin z okolic Bielska Białej, z winami bawię się od 16 roku życia zarażony ta pasja przez mojego wuja, pierwsze moje wino to była tragedia zrobione bez pojęcia na drożdżach piekarskich
później w prezencie dostałem od wuja broszurowa książeczkę Pradla "Winnica Polska czyli wyrób win domowych" z 94 r która stalą się moja "winiarska biblia"
Do nie dawna opierałem się głownie na gotowych przepisach ze wspomnianej już książeczki (do której doszło oczywiście kilka innych o tej samej tematyce ) a teraz będę próbował swoich sil z obliczaniem własnych proporcji
co z tego wyniknie kto wie
i oczywiście popróbuje eksperymentów z nowymi owocami i z Wasza pomocą
Witamy Panów
Witam
dopiero zamierzam rozpocząć ową przygodę także mam nadzieję, że na forum znajdę przydane informacje i wskazówki