Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

Mariusz12502

Witam. Nazywam sie Mariusz mam 20 lat, winiarstwem zajmuje sie od zeszlego roku. Nie ukrywam ze to forum wiele mi pomoglo w stawianiu pierwszych krokow w tym zacnym hobby. Dzieki za to forum. Pozdrawiam wszystkich fachowcow.
Ahoj,

Po dłuższym przeglądaniu forum postanowiłem ujawnić się :)
Razem z dziewczyną jesteśmy zagorzałymi fanami wina, najbardziej pasuje nam półsłodkie, półwytrawne.

Od końca zeszłego tygodnia "robi się" nasze pierwsze wino z wiśni, w planach kolejne z innych owoców :)

Pozdrawiam
Zbyszek
Witamy serdecznie na forum!
Witam wszystkich forumowiczów,
jestem tu nowy, na forum trafiłem przypadkiem gdy szukałem przepisu na wino bananowe. Opisane tu przepisy są bardzo dokładne dlatego postanowiłem zostać tu na dłużej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia jeśli chodzi o wina, zrobiłem dopiero kilka a w zasadzie gotowych mam 2 (jedno z 2010r i jedno z 2012r) tamte wina robiłem z pomocą ojca i jego książki chemia w domu czy coś takiego :) wydanie z ok 56r. a więc o drożdżach w proszku jeszcze nic tam nie ma. Wina wyszły bardzo dobre, zostawiłem po 1 butelce w piwnicy na pamiątkę, zalane pod korek więc powinny być dobre. W tym miesiącu postanowiłem na próbę zrobić wina z ryżu i rodzynek, z rodzynek oraz z bananów i pomarańczy, wina już bulgotają mam nadzieję że coś pitnego z nich wyjdzie:) Dopiero zacząłem czytać forum i już mam kilka pytań więc pewnie będę aktywny na forum, wszystkim z góry dziękuję za pomoc.
Dzień dobry!
Od kilku lat bawię się w winiarstwo, sprawia mi do ogromną frajdę, a satysfakcję związaną z odkorkowywaniem kilkuletniej butelki w gronie przyjaciół oraz wszelkie ochy i achy związane z procesem degustacji ceni chyba każdy;) Na forum skierowała mnie potrzeba porady, a skoro już tu jestem, to może i moje doświadczenie się komuś do czegoś przyda. Siedzę głównie w porzeczkach wiśniach i miodach. Zdarzyło mi się popełnić kilka dobrych jabłek oraz winogron. W tym roku zabieram się również za piwowarstwo. Pierwszą warkę mam zamiar postawić za parę dni:)
Witam, jestem tu pierwszy raz, kompletny nowicjusz wlasnie zaczynam swoja przygode z winem domowym. W zasadzie miloscia do tego trunku zapałalem pracujac kilka lat we włoskiej restauracji.
Zakupilem niezbedne akcesoria do wyrobu, dzisiaj z bazarku przywiozlem ok 25kg bialych hiszpanskich gron.
Pozdrawiam
Witam nowych użytkowników forum .
Witam wszystkich :)
Trafiłem tu już jakiś czas temu przez co cydr i 2 wina własnie się robią. Zarejestrowałem się bo po rejestracji oznaczone są teksty przeczytane, a już mi się znudziło czytanie tych samych po dwa razy.
Pozdrawiam
dobry wieczór.jestem tu nowy mam nadzieje że jeśli będę potrzebowała pomocy w wyrobie win to koledzy tutaj mi pomogą i podadzą pomocna dłoń
(20-08-2013, 19:41)arek kandula napisał(a): [ -> ]jestem tu nowy mam nadzieje że jeśli będę potrzebowała pomocy w wyrobie win to koledzy tutaj mi pomogą i podadzą pomocna dłoń

Witamy serdecznie!

A jesteś dziewczynką czy chłopczykiem? :diabelek:
Koleżanki też ewentualnie mogą Ci pomóc.

Hanka
Witam
od wielu miesiecy obserwuję forum. Popełniłem już kilka nastawów, które sie klarują i dojrzewają.
Z zaciekawieniem czytałem wpisy na forach wikliniarskich, serowych no i oczywiście winiarskich.

Mieszkam z rodziną w Wielkiej Brytanii od 2005 roku.
Dostępność do owoców jest troszke inna porównując do Polski. Generalnie owoce są droższe a okolice Birmingham nie są bogate w sady owocowe.
Musiałbym pojechać bardziej na południe gdzie znajdują sie sady pełne jabłek.
Dlatego swoją produkcje opieram na darmowych produktach dziko rosnących ale także popełniłem już merlota z zestawu...

Jestem inżynierem i pracuje w biurze i marzę o dużym ogrodzie i piwnicy, która pomieściłaby moją produkcje winiarską i w niedalekiej przyszłości wędliniarską.

Oryginalnie pochodzę ze Szczecina. Pozdrawiam wszystkich szczecinian a w szczególności Prawobrzeże i Gumieńce.
Witam

Od niedawna w sumie robię nalewki ale póki co jeszcze nikogo nie otrułem ;). Za sobą mam już nalewkę z pigwowca(pyszna),aroniówkę,malinową,cytrynową,cytrynowo-pomarańczową.Z zasady nie piję więc moje wyroby testuje rodzina :)
Też wszystko testuję na najbliższej rodzinie, tylko nie wiem czy ta skala jest wiarygodna bo wszystkie wyroby im zawsze smakują. :)
Witam wszystkich koneserów domowych trunków :polewam::D
(07-09-2013, 12:13)thiago napisał(a): [ -> ]Też wszystko testuję na najbliższej rodzinie, tylko nie wiem czy ta skala jest wiarygodna bo wszystkie wyroby im zawsze smakują. :)

to ja mam "szczęście" bo moi nie bawią się w konwenanse tylko jak im nie smakuje coś to mówią.Zazwyczaj krytyka dotyczy voltów.Wolę robić nalewki bardziej owocowe niż mocne a to nie wszystkim smakuje ;)
Witam wszystkich obecnych i nieobecnych. Jak dotąd nie robiłam żadnych nalewek, jednak po ostatnim urlopie, kiedy to spróbowałam wspaniałej wiśniówki rodem ze Słowacji, poczułam zew i zapragnęłam (s)tworzyć coś równie doskonałego. Nie sądzę, abym w przyszłości była bardzo aktywnym użytkownikiem forum - raczej czytam (z wielkim zainteresowaniem). Sporo się tu można nauczyć...
Jestem mamą dwóch wspaniałych dziewczyn (15,7) i żoną człowieka, który wszystko wie najlepiej. Wie między innymi, że truskawek nie używa się do nalewek, gęstość płynu spowodowana jest sokiem z owoca, a nie cukrem, no i... w wykładzie o truskawkach usłyszałam zdanie " słyszałaś, żeby z melona robiło się nalewki?" Pragnę nadmienić, że melonowa będzie moją drugą, i mam nadzieję, że wyjdzie doskonała:)
Robienie nalewek wydaje mi się fajniejsze niż robienie przetworów, bo uwalnia inwencję twórczą...wydaje się być fascynujące! Wiem, że sporo jeszcze przede mną, ale jestem przekonana, że właśnie tu nauczę się najwięcej - od Was, ludzi z niemałym doświadczeniem. Zresztą cóż tak nie wzbogaca, jak właśnie dzieleniem się doświadczeniami? Do miłego!
(08-09-2013, 22:24)senioraseniorita napisał(a): [ -> ]...
Jestem mamą dwóch wspaniałych dziewczyn (15,7) i żoną człowieka, który wszystko wie najlepiej. Wie między innymi, że truskawek nie używa się do nalewek, .......!
Witaj na Forum!
Gratuluję wspaniałych córek :brawo:
Twój mąż ma rację :chytry:. Kto to widział, żeby z truskawek robić nalewki? :o Od tego dobrobytu wiarze poprzewracało się w głowach:D.
W każdym razie niech tak sobie myśli, a Ty korzystaj z forum i śmiało działaj :szampan:.
Witam wszystkich Forumowiczów :)

Mieszkam w Łodzi. Od dłuższego czasu przeglądam to forum aż wreszcie postanowiłem się ujawnić :) Póki co nie mam doświadczenia w produkcji win ale jeżeli chodzi o nalewki to już kilka razy robiłem wiśniowa i wszystkim smakowała :)

W tym roku planuję zrobić pierwsze wino z ciemnych winogron które odziedziczyłem po poprzednim właścicielu działki która zakupiłem. Trzymajcie za mnie kciuki.

P.S.

Może jest ktoś z miasta Łodzi kto chciałbym mi w tym procederze pomóc :)

Pozdrawiam :)
Witam wszystkich . Jestem z okolic Limanowej. Mam nadzieję że z waszą pomocą rozpocznę nowy rozdział w moim życiu i kiedyś zrobię naprawdę niezłe wino. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich.:)
Witamy na forum krakusów.

Pozdrawiam gienek
Miodziarz witamy na forum, kiedy pierwsze wino?
Witam!
Ma na imię Filip i najczęściej można mnie spotkać w Łodzi.
Pod koniec tego lata rozpoczęła się moja przygoda z winiarstwem domowym. w poszukiwaniu odpowiedzi na męczące mnie pytania związane z tym zagadnieniem znalazłem Wasze Szanowne Forum. Na obecną chwilę z tego co widzę czeka mnie sporo lektury gdyż wiele wątków które mnie interesują zostało już poruszonych i zapewne do cna wyczerpanych - co niezmiernie mnie cieszy.

Pozdrawiam

FiFek
Witaj Filip. Czytaj, czytaj, czytaj...... a w międzyczasie nastawiaj, nastawiaj, nastawiaj.....
Witam wszystkich Domowników :)
nazywam się Tomek jestem z Żar i mam 28 lat :D

od paru dni poczytuje to bardzo bogate w wiedzę forum (oj jest tego sporo :D) w między czasie po chyba 10 latach przerwy robię swoje 3 wino w życiu - takie domowo-profesjonalne w porównaniu z tymi poprzednimi ;)

Witam wszystkich serdecznie:) czytam forum od marca i uwazam ze jest bardzo pomocne! Zauwazylem ze jest na tym forum wiele osob ktore sie znaja na rzeczy i to mi sie podba :) pozdrawiam
Lukasz