Zawsze można próbować coś nowego

Było wino z pepsi może być nalewka z rosiczek.

(28-12-2013, 20:25)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Było wino z pepsi może być nalewka z rosiczek.
"Rosiczówka"
Witam serdecznie wszystkich .
Jestem tu nowy i chciałem się przywitać.
Moja zabawa z wyrobem wina jest bardzo krótka , zrobiłem pierwsze wino przez "przypadek" kolega nie miał co zrobić z winogronami w zeszłym roku , wiec tata powiedział ze je zbierzemy i zrobimy wino.
Wszystko na pożyczonym sprzęcie

, ale efekt końcowy no umarłem z radości kiedy wszyscy je chwalili i wciąż wychwalają...
Dziś juz mam swój balon i pragnę robić dalej winko domowe...
Mam nadzieje że bedzie ono coraz lepsze....
Wiec witam wszystkich .....

Witam,
Jestem Filip z Jasła mam 20 lat. Stażem ani wiedzą nie mogę się pochwalić gdyż zrobiłem paręnaście litrów wina. Na forum trafiłem przypadkiem po zepsuciu jednego wina z czarnej porzeczki. Po przeczytaniu paru tematów byłem przerażony, że wszystko źle robiłem bo zrobienie wina wydawało się takie proste. Myślę, że już nadrobiłem większe braki w wiedzy po przeczytaniu chyba 3 książek i dużo tematów na forum.
Witam jeszcze raz wszystkich użytkowników forum i mam nadzieję się jeszcze dużo nauczyć od bardziej doświadczonych.
Witaj i udanych nastawów. Napisz czasami co Ci tam wyszło.
Witam i ja. W produkcji wina mam mały staż. Więcej mam wspólnego z produkcją piwa, ale zamierzam nadrobić zaległości winiarskie. Pozdrawiam Michał
Witaj! No myślę, że nadrobisz. I pokusisz się też o zrobienie wina gronowego. To już creme de la creme winiarstwa.
Dzień dobry
Ponieważ ostatnio (w 2013 roku) obrodziły winogrona na działce, to musiałem coś nastawić. Aktualnie po pierwszym ściągnięciu wina dojrzewają w balonach, a ja tu czasami zaglądam. Postanowiłem się zarejetrować i ujawnić. Witam starszych stażem i doświadczeniem.
Witaj, witaj!
Potrzeba nam na forum doświadczonej młodzieży

.
Udanych winek życzę.
Witam wszystkich.
Swoją przygodę z winiarstwem zacząłem niedawno a dokładnie w listopadzie 2013. Zaczynałem posiadając 2 balony szklane po babci, 5l i 10l, które zbierały kurz na strychu przez jakieś 30 lat. Pierwsze wino jakie nastawiłem było z ryżu, ze względu na porę roku i łatwość wykonania. Winko wyszło bardzo dobre i klarowne. Po pierwszym sukcesie złapałem bakcyla i moja kolekcja sprzętu winiarskiego powiększyła się o 3 balony szklane (każdy po 5l), beczkę fermentacyjną 30l, sprzęt do obciągu, filtracji i cukromierz

W nowych balonach stoją już nastawy z rodzynek, ziemniaków i herbaty. W planach mam także wino z dżemów z czarnej porzeczki, które już zdecydowanie za długo czekają w piwnicy na konsumpcję

Praktycznie całą wiedzę jaką do tej pory udało mi się zdobyć zawdzięczam kolegom z tego zacnego forum. Pozdrawiam.
Listopad 2013 i już klarowne ryżowe? Ej coś kantujesz! Mimo wszystko witamy i życzymy więcej CIERPLIWOŚCI!
(20-01-2014, 14:17)bigmisiu napisał(a): [ -> ]Listopad 2013 i już klarowne ryżowe? Ej coś kantujesz!
Nie kantuje

Pisze jak było. Żadnych proszków do klarowania nie używałem, wszystko się samo ładnie sklarowało, może dzięki temu, że ryż bardzo dokładnie wypłukałem.
Witam Forumowiczów
Prywatnie jestem studentem matematyki. Swoją przygodę z winiarstwem dopiero zaczynam. Na razie "tworzę" na minimalistycznym sprzęcie, ale jak dzieła moich poczynań będą pijalne to na pewno będę się rozwijał.
Witaj Miras. Jak masz butel i cukromierz (winiomierz - jak zwał tak zwał) to już masz sporo.
Poczytaj o obliczeniach na forum (hehe) i możesz śmigać aż miło.
Jedno jest pewne - jako student będziesz miał spore grono "recenzentów". No, chyba że się nie będziesz zbytnio afiszował.
Witam wszystkich serdecznie
Do tej pory robiłem głównie nalewki ale udało mi się także uwarzyć piwko i zrobić jakieś winko. Pomyślałem, że spróbuję zrobić i miód pitny a widząc akcję miodową postanowiłem skorzystać i przy okazji w końcu się zarejestrować na forum.
Pozdrawiam Mariusz
Witam wszystkich
Jestem Jarek i właśnie jestem kolejnym nowym adeptem sztuki winiarskiej ; )).
Ps. zobaczymy jak długo - szybko tracę zapał ; )
Witajcie na forum.
Zapału i cierpliwości życzę oraz czerpania garściami wiedzy z naszego forum.
Witam,jestem raczej zielony w temacie winiarstwa,ale myślę to zmienić.Po ostatnich badaniach okresowych lekarz zalecił picie czerwonego wina,no cóż te marketowe to raczej jakieś sikacze,nie wiem gdzie o to pytać więc może mnie nakierujecie.Mam butlę szklaną do pędzenia wina i swoje surowce brak mi tylko dobrych receptur.Myślę że pomożecie,a jak ktoś jest strzelcem wiatrówkowym to chętnie pomogę.Witam i pozdrawiam wszystkich.

Witaj na forum! Jak lekarz zalecił Ci picie czerwonego wina to miał na myśli wino gronowe. Twierdzisz, że masz surowce to domniemywam, że masz swoje krzewy winorośli. Jeśli chciałbyś więcej wiedzieć o uprawie zapraszam na forum winogrona.org.
Jeśli idzie o winogrona to mam ścianę nasłonecznioną 5 na 3 metry z dwoma krzewami jeden jest czerwony poza tym czereśnie porzeczki ,śliwki ale to chyba chodzi o winogrona?Proszę jakiegoś Moda o skierowanie moich pytań do odpowiedniego działu,nie chcę tu śmiecić.
Jestem już trochę z wami,więc i ja się przywitam.
Dobry wieczór

Mieszkam w Wielkopolsce, mam na imię Robert,i nie mam już 18 lat.
Staram się iść przez życie z bananem na twarzy

Jestem wykładowcą w Szkole Biznesu....a wykładam płytki na ścianach

Dzięki Waszym poradą,zrobiłem kilka fajnych winek.Na niektóre już zacieram ręce i się ślinię,bo mi smakują