Witaj ziomalu - Daro. Ja zapraszam na zlot do Katowic w Pażdzierniku.
Cześć!Witam

Witamy, witamy

HEEJ WSZYSTKIM!
Choć jest to mój pierwszy wpis to jestem tu z wami już od dawna

Witam wszystkich. Nazywam się Łukasz i zarejestrowałem się wczoraj. Wina i nalewki zaczołem robić stosunkowo niedawno (pare miesięcy) więc jeszcze żółtodziub jestem. Troche posiedziałem na tym forum i nie tylko więc co nie co wiem i ciągle czegoś nowego sie uczę.
Pozdrawiam wszystkich!!!
Cześć wszystkim nazywam się Krystian czytam forum od kilku miesięcy a winka robię od 5 lat .Do tej pory wszystkie na oko z różnymi rezultatami a od wczoraj jabłuszko z przepisu i od razu nasuneło się pytanko myślę ze nie pierwsze.Jestem także pewien że z Waszą wiedza i doświadczeniem będą lepsze i może żonka się do nich przekona.Pozdrawiam.
Witam,"żółtodziobie"= żołtodziób, bo się odmienia , więc przez "ó"..Pozdrawiam.
Witamy serdecznie i powodzenia
Witam.
Mam dziś troszkę więcej czasu więc i w tym miejscu się przywitam.
Nareszcie po wielu trudach odnalazłem ciekawe alkoholowe forum. Wprawdzie miałem je juz wiosną ale potem gdzieś zgubiłem i znowu w sierpniu przypadkiem natrafiłem. A szukałem przepisu na miodzik pitny. Kupiłem wiosna pszczółki (zajęło mi to dwa lata-niestety braki czasowe) i niewielką nadwyżkę modową przeznaczam na fermentację, już sobie bulka od jakiegoś czasu.
A tak w ogóle to mieszkam pod Warszawą, Komorów, powiat Pruszków, a pszczółki stoją w polu w Jaktorowie (20 km na zachód), za kilka lat może się już przeprowadzę. Wina robię już prawie połowę swojego życia, wcześniej trochę z dziadkiem, a nalewki troszkę krócej. Kiedy juz się spotkamy, będzie można spróbować skąd przezwisko "wisienka" (chyba, że ktoś się panicznie boi kwasu pruskiego, choć i na to jest sposób). A trójniaczek jest mi potrzebny na na trzydziste urodziny w lipcu, może sie wreszcie uda zrobić imprezę na działce, chociaż będzie już po wyborach i nici z kanalizacji. Póki c pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuję z wszystkie rady i instrukcje znalezione na forum.
Pozdrawiam, wisienka.
Bardzo interesujace forum, juz od kilku dni Was czytam.
Lubie wina i roznego rodzaju nalewki, te ostatnie tez sama "produkuje".
Mysle ze wiele nowosci sie dowiem a i tez wlasnymi doswiatczeniami bede sie mogla z Wami podzielic.
Wszystkich serdecznie pozdrawiam
Malinka
Witaj Malinko, miło, że podoba Ci się to forum, możesz się dzielić doświaDczeniem, chętnie poczytamy.
Witamy Wszystkich. Jesteśmy z Wami już dwa tygodnie. I czas się przedstawić. B - czyli Barbara pochodzi z Golubia-Dobrzynia; P - Przemek z ukochanego Torunia. Zły los popchnął nas do Gdańska, gdzie postanowiliśmy poprawiać sobie humory własnej produkcji alkoholami. Posiadamy psa, dwa koty i trzy balony różnej wielkości. Już od jakiegoś czasu zaglądaliśmy na forum, zastanawiając się od jakiego trunku można by zacząć. Padło na nalewkę porzeczkową, której, dzięki radom forumowiczów, udało nam się nie zepsuć
BiP
Witajcie!
Tak to jest, że jak chce sie cos zrobic, to trzeba zajrzec w takie miejsce jak to

A własnie dzis robie nalewke pierwszy raz ... Radosc mnie ogarnia, że bede mogla z Wami.... aaaa koncze juz......

Witaj na Forum, służymy pomocą w każdej dziedzinie

Właśnie znalazłam ten wątek (ale gapcia ze mnie) i pragne się przywitać

Gościem forum jestem od kilku miesięcy i wg forumowych przepisów zrobiłam kilka swietnych nalewek. Zalogowana byłam jako josi, niestety, gdzieś przepadł mój nick w czelusciach netu i zalogowałam się pod nowym

Mam na imie Mirka i mieszkam w Wejherowie. Zawodowo czynna, mężata i dzieciata

Nalewki robię od lat iluś tam ale najlepsze i tak różnorodne, nauczyłam się robić od WAS, za co serdecznie dziekuję

Pozdrawiam cieplutko

Witamy w ...rodzinie, rodzinnie pozdrawiam!
Pozdro.
Jest mi bardzo miło

Witaj
Po przeczytaniu twojego postu o Moroszce

,mogę tylko dodać ,że zyczył bym sobie jak najwięcej forumowiczów z taką wiedzą( której nota bene nam wciąż brakuje).
Witaj nam zatem w nowej skórce i pisz jak najczęściej.

Moja wiedza, tak dokładna, na temat moroszki pochodzi ze strony, którą uprzejmie pokazał Moderator w dziale nalewek.
Nie chciałam umieszczać linku, gdyż często gdy strona wygasa, zostają smętne resztki, a szkoda by było.
Na drugi raz podam i link. Jeżeli kogoś uraziłam to przepraszam.
Jestem tylko fizyczna i pilnuje buraków.

Na pociechę Ci powiem że dziś wiedza w dużym stopniu sprowadza się do "ścieżki dostępu do źródła".Jak to wiesz, to już masz z górki. Więc proszę : bez kokieterii.
Wykazałaś się i refleksem i pamięcią ,jak dla mnie Ok.
No i mogła byś się pochwalić jakie nalewki już opanowałaś i czy po drodze pojawiły sie jakieś problemy które rozwiązałaś?
A może masz jakieś uwagi co do modyfikacji przepisów ze strony?
ps.Na czas pisania odpowiedzi zamów sobie zastępstwo do tych buraków ,tak będzie bezpieczniej

Cytat:Wysłane przez dzidek
Na pociechę Ci powiem że dziś wiedza w dużym stopniu sprowadza się do "ścieżki dostępu do źródła".Jak to wiesz, to już masz z górki.
Na studiach mi już drzewiej mowiono, że magister wie gdzie zajrzeć
Cytat:Wysłane przez dzidekWięc proszę : bez kokieterii.
Taaaaaaa jes szefie!!
Cytat:Wysłane przez dzidekWykazałaś się i refleksem i pamięcią ,jak dla mnie Ok.
Dzięki
Cytat:Wysłane przez dzidekNo i mogłabyś się pochwalić jakie nalewki już opanowałaś i czy po drodze pojawiły sie jakieś problemy które rozwiązałaś?
Opanowałam: wisniową (w różnych wariantach) malinową, ananasową, cytrusowe różnorakie: grapefruit, pomarańcza, mandarynka.
Pracuję nad: czereśniową, gruszkową, z czarnej porzeczki,żurawinową, z moroszki(?) ale na pewno z żółtych malin.
Mam zamiar nastawić: z pigwy.
O problemach itd napiszę przy okazji. Duzo tego było...
I chyba nadaje się to do działu "Krotochwile"
Cytat:Wysłane przez dzidekA może masz jakieś uwagi co do modyfikacji przepisów ze strony?
Wypowiadałam się w wątku o nalewce ananasowej.
Cytat:Wysłane przez dzidekps.Na czas pisania odpowiedzi zamów sobie zastępstwo do tych buraków ,tak będzie bezpieczniej
Cały czas ich nie pilnuję, mam płacone od godziny

Witam serdecznie!

Mam na imię Marta. Odwiedzam to forum od 2 dni.

Jak narazie to przymierzam się i szukam dobrych (pod wzgledem smakowym i "winoprodukcyjnym") odmian winorośli, zeby nie kompletnie na zielono, ale już z głową i jakąś wiedzą posadzić sadzonki na działce.
Następnym etapem pewnie będzie produkcja wina, ale wydaje mi się, że w tym, mogą juz mi pomóc moi rodzice, którzy maja w tym spore doświadczenie.
Z dotychczasowych dokonań to mam na koncie nalewke wiśniową

ale to troche inna bajka.
Wiec zabieram się do czytanie dalszych list odmian, które tutaj drodzy koledzy uprawiacie.
Witam serdecznie. Jestem tu nowy

i mi się tu podoba
Staż winiarski - 7 dni, zacząłem z górnej półki - DR.
Aktualnie szukam po rodzinie dalszych gąsiorów i przekonuję moją szanowną małżonkę, że jeden baniak w domu to zdecydowanie za mało
Miasto - RADOM (jeśli ktoś jest z RAdomia i chce uzbierać DR - mogę polecić świetną miejscówkę)
Pozdrawiam
MILBAS
witajcie, Kochani

Życzymy Wam mnóstwa radości z winiarskiego hobby i mnóstwa cierpliwości do nas i Waszych nastawów

Witam Wszystkich!!!
Przeglądam to forum od dwóch lat to tutaj dowiedziałem się o szlachetnych drożdżach, po co robi się matkę, jak mierzyć cukier i obliczać nastawy. Bardzo mnie to wciągnęło i znowu zaczołem lubić wino.
Pozdrawiam