Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
A witaj, witaj i dużo czytaj.:pijemy:
Witam wszystkich pozytywnie winem zakręconych. Mam na imię Justyna. Już dłuższy czas do Was po cichu na paluszkach zaglądam:D czytam, zdobywam nową wiedzę, uczę się. Moje pierwsze wino zrobilam w 2012 z działkowych winogron tak raczej dla zabawy czyli jak wyjdzie to ok, a jak nie to nic się nie stanie. Wino ( jakieś 50 litrów ) ku mojemu zdziwieniu wyszło znakomite, tak dobre że rozeszło się jak świeże bułeczki (rozeszło - czytaj rozlałam znajomym:D) Drugie rok później też z winogron, a w zeszłym roku doszło jeszcze winko ryżowe i kilka nalewek. W tym, mamy dopiero początek marca a ja już doglądam wina pomarańczowego jabłkowego i nowego ryżowego:) i wiecie co...jak mi nic nie bulka to wpadam w depresje;)
Pozdrawiam wszystkich.
Witaj :) Samych sukcesów i cierpliwości! Ta depresja to pozytywny objaw :big:
Witaj Justyno, brakuje nam tu winiareczek jak nic ,więc przyjemnie powitać
Witam Forumowiczów, jak nowy i zielony będę pewnie zanudzał pytaniami - przynajmniej na początku ;-)
Witam wszystkich! :pijemy:
Cześć wszystkim:)
Cześć, witamy na forum :pijemy:
Wpisz nazwę swojego gniazda (znaczy się miasto) przy awatarze. :)
Jako nowy użytkownik, witam wszystkich serdecznie!
Witaj i pisz co robisz, na zloty też zaglądaj.
Chciałbym serdecznie się z Państwem przywitać i prosić Was o przyjęcie mnie w poczet znajomych forumowiczów tej pięknej dziedziny, jaką jest produkcja wina. Nazywam się Mirek, pochodzę ze Śląska, a konkretnie z Siemianowic Śląskich. Winiarstwem tak z zamiłowania zająłem się od niedawna,, bo wykonałem dopiero dwa wina owocowe: z wiśni zeszłoroczne, w tym roku zabutelkowane i dopiero to, co niedawno nastawiłem, a konkretnie z jabłek Reneta. Więc jak widać jestem amatorem i będzie mi bardzo miło z Państwem w tej dziedzinie podyskutować i wdrożyć przekazane przez doświadczonych producentów Wina rady. Jeśli chodzi o przyjętą przeze mnie technologię, to wino wykonuję wyłącznie z soku, bez jakichkolwiek dodatków chemicznych.
Cześć,
witam jako SUPER TRUPER ADMIN.
Dobrze piszesz, a nie bój się używać pokrzywy w nastawach.
Do wiśni dobrze komponuje się dodatek czosnku,
Regenta trzeba w końcowym etapie przelać do 10ciu garnków i lekko podgotować.
W końcowym etapie te 10 garnków musisz połączyć w jednym wężu i po10 min połączenia wlewać kolejno do balona.
Lepiej utrwali aromaty.
Obie czynności powinno się wykonywać tylko w jednym dniu roku (właściwa energia), tj 1.04.
Jak by tak ktoś w to uwierzył, to zastanawiam się jaki był by z tego efekt końcowy.:niewiem:
Nic go nie przebije, próbuj, ale tylko dzisiaj może się powieść :spoko:
Oczywiście te wczorajsze wpisy to żarty, proszę ich nie brać sobie do serca :D
(01-04-2015, 21:22)konserwatysta napisał(a): [ -> ]Chciałbym serdecznie się z Państwem przywitać i prosić Was o przyjęcie mnie w poczet znajomych forumowiczów tej pięknej dziedziny,
Witamy serdecznie na Forum nowego, znajomego winiarza!!!
Jakieś fejsowe to przywitanie. Dałbym ci lajka ale nie ma takiej opcji. Witajcie.
(02-04-2015, 04:57)Castleman napisał(a): [ -> ]Oczywiście te wczorajsze wpisy to żarty, proszę ich nie brać sobie do serca :D

Piotrek, i teraz to piszesz, jak już do wszystkich nastawów czosnku dodałem:D

proszę wygasić, przepraszam
(02-04-2015, 14:32)plecionka napisał(a): [ -> ]Jakieś fejsowe to przywitanie. Dałbym ci lajka ale nie ma takiej opcji. Witajcie.
To zrób sweetfocię..:D
Witam,
jestem Świeżakiem jeśli chodzi i produkcję własnego wina, ale za to w konsumpcji mam już trochę wprawy:)

Bardzo podoba mi się to że można sobie wyprodukować coś swojego i potem tego trochę dziabnąć i poczęstować znajomych:)

Pozdrawiam wszystkich!:)
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Tomek i mieszkam w Radomiu. Przygodę z winiarstwem zacząłem stosunkowo niedawno , mam za sobą dopiero pierwszy nastaw według przepisu Skrzycha ze strony głównej na wino z ryzo.
Pozdrawiam wszystkich.:)
Cześć Tomek (smola88). Miło, że można przywitać nowo wstępującego do grupy naszych forumowiczów, miłośników produkcji wina i innych królewskich trunków. Tutaj jest wiele doświadczonych i życzliwych winiarzy, więc nie krępuj się i pytaj, lub najpierw poczytaj wątki, które Cię interesują,
Mirek
Witam!
Jak już coś robię to z pompą :) Zaopatrzony w 10 balonów 19l po wodzie mineralnej mam zamiar robić pyszne domowe winka, mam nadzieje że z Waszą forumową pomocą :)
Pozdrawiam, i mówie "Cześć, jestem nowy" :)
Cześć "nowy".
Pomocy ci u nas dostatek!!! Jak się rozkręcisz, to balonów Ci zabraknie - czego Ci życzę!!!
Witam serdecznie wszystkich "Trunkowiczów". Na imię mi Adam. Lat 31.

Doświadczenie z winami póki co słabe (Wino rodzynkowe z czarną herbatą / całkiem smaczne ;) oraz ryżowe, które okazało się totalnym niewypałem bo smakuje i pachnie jak wymiociny :P).

Chciałbym Wam jak i sobie życzyć miłych chwil spędzonych na forum oraz co najważniejsze sukcesów fermentacyjnych :pijemy: . Niech moc będzie z Wami.

Pozdrawiam