A witaj, witaj i dużo czytaj.

Witam wszystkich pozytywnie winem zakręconych. Mam na imię Justyna. Już dłuższy czas do Was po cichu na paluszkach zaglądam

czytam, zdobywam nową wiedzę, uczę się. Moje pierwsze wino zrobilam w 2012 z działkowych winogron tak raczej dla zabawy czyli jak wyjdzie to ok, a jak nie to nic się nie stanie. Wino ( jakieś 50 litrów ) ku mojemu zdziwieniu wyszło znakomite, tak dobre że rozeszło się jak świeże bułeczki (rozeszło - czytaj rozlałam znajomym

) Drugie rok później też z winogron, a w zeszłym roku doszło jeszcze winko ryżowe i kilka nalewek. W tym, mamy dopiero początek marca a ja już doglądam wina pomarańczowego jabłkowego i nowego ryżowego

i wiecie co...jak mi nic nie bulka to wpadam w depresje

Pozdrawiam wszystkich.
Witaj

Samych sukcesów i cierpliwości! Ta depresja to pozytywny objaw

Witaj Justyno, brakuje nam tu winiareczek jak nic ,więc przyjemnie powitać
Witam Forumowiczów, jak nowy i zielony będę pewnie zanudzał pytaniami - przynajmniej na początku ;-)
Witam wszystkich!

Cześć wszystkim

Cześć, witamy na forum

Wpisz nazwę swojego gniazda (znaczy się miasto) przy awatarze.

Jako nowy użytkownik, witam wszystkich serdecznie!
Witaj i pisz co robisz, na zloty też zaglądaj.
Chciałbym serdecznie się z Państwem przywitać i prosić Was o przyjęcie mnie w poczet znajomych forumowiczów tej pięknej dziedziny, jaką jest produkcja wina. Nazywam się Mirek, pochodzę ze Śląska, a konkretnie z Siemianowic Śląskich. Winiarstwem tak z zamiłowania zająłem się od niedawna,, bo wykonałem dopiero dwa wina owocowe: z wiśni zeszłoroczne, w tym roku zabutelkowane i dopiero to, co niedawno nastawiłem, a konkretnie z jabłek Reneta. Więc jak widać jestem amatorem i będzie mi bardzo miło z Państwem w tej dziedzinie podyskutować i wdrożyć przekazane przez doświadczonych producentów Wina rady. Jeśli chodzi o przyjętą przeze mnie technologię, to wino wykonuję wyłącznie z soku, bez jakichkolwiek dodatków chemicznych.
Cześć,
witam jako SUPER TRUPER ADMIN.
Dobrze piszesz, a nie bój się używać pokrzywy w nastawach.
Do wiśni dobrze komponuje się dodatek czosnku,
Regenta trzeba w końcowym etapie przelać do 10ciu garnków i lekko podgotować.
W końcowym etapie te 10 garnków musisz połączyć w jednym wężu i po10 min połączenia wlewać kolejno do balona.
Lepiej utrwali aromaty.
Obie czynności powinno się wykonywać tylko w jednym dniu roku (właściwa energia), tj 1.04.
Jak by tak ktoś w to uwierzył, to zastanawiam się jaki był by z tego efekt końcowy.

Nic go nie przebije, próbuj, ale tylko dzisiaj może się powieść

Oczywiście te wczorajsze wpisy to żarty, proszę ich nie brać sobie do serca

(01-04-2015, 21:22)konserwatysta napisał(a): [ -> ]Chciałbym serdecznie się z Państwem przywitać i prosić Was o przyjęcie mnie w poczet znajomych forumowiczów tej pięknej dziedziny,
Witamy serdecznie na Forum nowego, znajomego winiarza!!!
Jakieś fejsowe to przywitanie. Dałbym ci lajka ale nie ma takiej opcji. Witajcie.
(02-04-2015, 04:57)Castleman napisał(a): [ -> ]Oczywiście te wczorajsze wpisy to żarty, proszę ich nie brać sobie do serca 
Piotrek, i teraz to piszesz, jak już do wszystkich nastawów czosnku dodałem
proszę wygasić, przepraszam
(02-04-2015, 14:32)plecionka napisał(a): [ -> ]Jakieś fejsowe to przywitanie. Dałbym ci lajka ale nie ma takiej opcji. Witajcie.
To zrób sweetfocię..

Witam,
jestem Świeżakiem jeśli chodzi i produkcję własnego wina, ale za to w konsumpcji mam już trochę wprawy
Bardzo podoba mi się to że można sobie wyprodukować coś swojego i potem tego trochę dziabnąć i poczęstować znajomych
Pozdrawiam wszystkich!

Witam wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Tomek i mieszkam w Radomiu. Przygodę z winiarstwem zacząłem stosunkowo niedawno , mam za sobą dopiero pierwszy nastaw według przepisu Skrzycha ze strony głównej na wino z ryzo.
Pozdrawiam wszystkich.

Cześć Tomek (smola88). Miło, że można przywitać nowo wstępującego do grupy naszych forumowiczów, miłośników produkcji wina i innych królewskich trunków. Tutaj jest wiele doświadczonych i życzliwych winiarzy, więc nie krępuj się i pytaj, lub najpierw poczytaj wątki, które Cię interesują,
Mirek
Witam!
Jak już coś robię to z pompą

Zaopatrzony w 10 balonów 19l po wodzie mineralnej mam zamiar robić pyszne domowe winka, mam nadzieje że z Waszą forumową pomocą

Pozdrawiam, i mówie "Cześć, jestem nowy"

Cześć "nowy".
Pomocy ci u nas dostatek!!! Jak się rozkręcisz, to balonów Ci zabraknie - czego Ci życzę!!!
Witam serdecznie wszystkich "Trunkowiczów". Na imię mi Adam. Lat 31.
Doświadczenie z winami póki co słabe (Wino rodzynkowe z czarną herbatą / całkiem smaczne

oraz ryżowe, które okazało się totalnym niewypałem bo smakuje i pachnie jak wymiociny

).
Chciałbym Wam jak i sobie życzyć miłych chwil spędzonych na forum oraz co najważniejsze sukcesów fermentacyjnych

. Niech moc będzie z Wami.
Pozdrawiam