Witaj, witaj!
No, skoro jesteś na tym forum, to będzie już tylko lepiej
Witam wszystkich
Mam na imię Jacek mam 31 lat.
Od 5 lat robię wina - wspólnie z teściem (wiśniowe, malinowe, winogronowe (gronowe?) i ryżowe).
Poszukując informacji natrafiłem na to forum i od kilku miesięcy czytuje je w wolnych chwilach.
Mam kilka pytań i spostrzeżeń dlatego postanowiłem powiększyć grono użytkowników forum.
Pozdrawiam
Jacek
Serdecznie witamy,
Przez 5 lat to już przelałeś co nieco wina, dlatego z chęcią posłuchamy twoich rad
.
Życzę powodzenia w dalszym trunkowaniu.
Witam!
Z tej strony Krzysztof, 37 wiosen, obecnie zamieszkały w Płd Walii.
Rok temu postanowiłem spróbować swoich sił w piwowarstwie domowym, ale zniechęcony dwiema nieudanymi warkami przerzuciłem się na winko. Tu sytuacja odwrotna - dwa nastawy wyszły świetnie (szczęście początkującego jak mniemam) i właśnie przymierzam się do kolejnego, o którym piszę parę słów w dziale "eksperymenty" licząc na przydatne wskazówki od doświadczonych użytkowników forum.
Pozdrawiam
Witam,
Jestem sobie Kacper, mam 28 lat i własnie nabyłem balon na wino 50L
Od dzieciaka obserowałem jak tata robił domowe winko i teraz przyszła kolej na mnie
Nigdy nie robiłem wina dlatego pomocne będzie mi forum oraz tata
Może i jego jeszcze czegoś naucze
Pozdrawiam
Cześć.
Jestem nowy na forum chociaż czytam juz jakiś czas. Dzieki fachowym informacją moje trunki w końcu wychodzą jak bóg przykazał.
Witamy i życzymy samych udanych nastawów!
Cześć
Jestem Natalia i od kilku lat robię sobie wina z winogron (deserowych z działki, ale to się zmieni
) i innych owoców. Jest to obecnie moja największa pasja, potrzeba tylko więcej doświadczenia
W tym roku założyłam przydomową "winniczkę" z 20 krzewami i muszę uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na pierwsze zbiory <3
Przybyłam tu z problemem wina, które zmętniało od turbo klara
ale mam nadzieje z pomocą forumowiczów rozwiązać problem i może kiedyś komuś będe w stanie w czymś doradzić.
Pozdrawiam zapalonych winiarzy!
Witamy serdecznie na forum
Życzymy samych udanych nastawów i oczywiście w miarę możliwości służymy pomocą.
Witam wszystkich miłośników wina. Mam nadzieję że z Waszą pomocą nie będę musiał biegać po ulubiony napój do sklepu.
Witaj, witaj!
Do sklepu przestaniesz biegać, jak Twoje będą lepsze, czego Ci życzę
Witam wszystkich,
Mam 30 lat, trochę doświadczenia w miodach pitnych, mniejsze w nalewkach, żadnego w winie (co mam nadzieję z Waszą pomocą zmienić). Czuję, że trafiłem do porządnej kopalni wiedzy.
Pozdrawiam i życzę udanego dnia,
Krzysiek
Witamy, nowych przybyszy na forum. Powodzenia w winiarstwie.
Pozdrawiam/Gliwice
Eug...
Cześć.
Trafiłem tu w poszukiwaniu wiedzy jak i inspiracji.
w robienie wina bawię się od zeszłego roku. Na szczęście nie miałem jeszcze nieudanego produktu.
z tegorocznych nastawów bulka mi obecnie w mieszkaniu:
30l ryżowego, przygotowanego na gorzki ala bitter, na bazie przypadkowego karmelu.
5l kawowego
5l akacjowego
5l rabarbarowego na bazie gotowanego rabarbaru.
w planach jest:
30l z kwiatów bzu czarnego (czekają spokojnie na swoją kolej w zamrażarce)
30 litrów truskawkowego
30 litrów rabarbarowego bez gotowania
pewnie jeszcze porzeczka agrest, jabłka i oczywiście winogrona, ale to już później.
póki co mogę powiedzieć tylko, że to strasznie wciągająca zabawa.
Witam wszystkich od dłuższego czasu przeglądam Wasze forum aż w końcu przyszedł czas na rejestracje i moje pierwsze winko
Mam na imię Hubert 29 lat.
Hej witam wszystkich, jestem tu nowy. Moje doświadczenie to raczej oglądanie jak ojczulek robił winko ryżowe.
Też mam zamiar się dużo tu nauczyć
Mój obecny sprzęt to butla 10l. Mieszkanie małe bo blokowe
Witam, jestem Maciej mam 23 lata, student transportu drogowego.
Edukuję się na temat domowych win.
Nie mam sprzętu ale chce w najbliższej przyszłości coś nabyć
Witam wszystkich winiarzy
Potrzebuję kilku informacji i mam nadzieję że tutaj koledzy/koleżanki mi pomogą
Pozdrawiam
Hej, mam na imię Daniel i jestem z Warszawy
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Dobry Wszystkim. Szymon 30 l. Poznań. Kiedyś robiłem wina sposobem mojej prababki (wrzuć owoce, nasyp cukru, dolej wody i drożdży i niech bąbli). Wina wychodziły cudnie. Teraz nie wiem czy to przez owoce czy inne świństwa coś się popsuło. Ale to nic, wracam do zabawy. Może trochę egzotycznie bo od wina z Geranium ale kto nie lubi eksperymentów?
Pozdrawiam raz jeszcze.
Cześć, Mam 27 lat, (z %%) piję tylko wino, chciałem zacząć robić swoje, na razie błądzę po omacku, ale mam nadzieję że dużo się tu nauczę
Witam serdecznie.
Mam na imię Jacek, mieszkam i pracuję w Radomiu.
Jeśli chodzi o wina to największe doświadczenie mam w ich spożywaniu
Pozdrawiam.
Witam Was serdecznie
Na imię mam Paweł, 26 lat na karku, a winko robię dopiero od lat 3.
Jak widać doświadczenie mam słabe, tym bardziej że rok temu miałem przerwę poświęconą na pisaniu magisterki.
Robiłem winko z dwóch owoców: maliny (wychodzi naprawdę dobrze ^^) i raz wiśnie (wyszło, cóż... dyplomatycznie rzecz ujmując słabo).
Forum przeglądam anonimowo już z rok i dzięki niemu mam parę nowych pomysłów. Dzięki!
Myślę, że wiem już na tyle żeby totalnie się nie zbłaźnić, zadając Wam pytania.
Pozdrawiam
Cześć wszystkim, jestem Maks, dopiero zaczynam moją przygodę z tym trunkiem. Póki co, robiłem tylko cydr i piwo. Teraz, zabieram się za wino. Na pierwszy ogień idą truskawki, bo na winogrona muszę jeszcze z miesiąc poczekać.
Witam, mam na imię Mateusz. Mimo, że od jakiegoś czasu robię wina i nalewki to jednak jest to raczej amatorska produkcja
liczę, że z pomocą forum uda mi się do tematu podejść bardziej profesjonalnie.