Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witaj, witaj!
No, skoro jesteś na tym forum, to będzie już tylko lepiej :spoko::spoko::spoko:
Witam wszystkich

Mam na imię Jacek mam 31 lat.
Od 5 lat robię wina - wspólnie z teściem (wiśniowe, malinowe, winogronowe (gronowe?) i ryżowe).
Poszukując informacji natrafiłem na to forum i od kilku miesięcy czytuje je w wolnych chwilach.
Mam kilka pytań i spostrzeżeń dlatego postanowiłem powiększyć grono użytkowników forum.

Pozdrawiam
Jacek
Serdecznie witamy,

Przez 5 lat to już przelałeś co nieco wina, dlatego z chęcią posłuchamy twoich rad ;).
Życzę powodzenia w dalszym trunkowaniu.
Witam!

Z tej strony Krzysztof, 37 wiosen, obecnie zamieszkały w Płd Walii.

Rok temu postanowiłem spróbować swoich sił w piwowarstwie domowym, ale zniechęcony dwiema nieudanymi warkami przerzuciłem się na winko. Tu sytuacja odwrotna - dwa nastawy wyszły świetnie (szczęście początkującego jak mniemam) i właśnie przymierzam się do kolejnego, o którym piszę parę słów w dziale "eksperymenty" licząc na przydatne wskazówki od doświadczonych użytkowników forum.

Pozdrawiam
Witam,

Jestem sobie Kacper, mam 28 lat i własnie nabyłem balon na wino 50L:)

Od dzieciaka obserowałem jak tata robił domowe winko i teraz przyszła kolej na mnie :) Nigdy nie robiłem wina dlatego pomocne będzie mi forum oraz tata :) Może i jego jeszcze czegoś naucze :)

Pozdrawiam
Cześć.
Jestem nowy na forum chociaż czytam juz jakiś czas. Dzieki fachowym informacją moje trunki w końcu wychodzą jak bóg przykazał.
Witamy i życzymy samych udanych nastawów!:)
Cześć :)

Jestem Natalia i od kilku lat robię sobie wina z winogron (deserowych z działki, ale to się zmieni ;) ) i innych owoców. Jest to obecnie moja największa pasja, potrzeba tylko więcej doświadczenia ;)

W tym roku założyłam przydomową "winniczkę" z 20 krzewami i muszę uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na pierwsze zbiory <3

Przybyłam tu z problemem wina, które zmętniało od turbo klara :( ale mam nadzieje z pomocą forumowiczów rozwiązać problem i może kiedyś komuś będe w stanie w czymś doradzić.

Pozdrawiam zapalonych winiarzy!
Witamy serdecznie na forum :) Życzymy samych udanych nastawów i oczywiście w miarę możliwości służymy pomocą.
Witam wszystkich miłośników wina. Mam nadzieję że z Waszą pomocą nie będę musiał biegać po ulubiony napój do sklepu.:D
Witaj, witaj!
Do sklepu przestaniesz biegać, jak Twoje będą lepsze, czego Ci życzę :pijemy:
Witam wszystkich,

Mam 30 lat, trochę doświadczenia w miodach pitnych, mniejsze w nalewkach, żadnego w winie (co mam nadzieję z Waszą pomocą zmienić). Czuję, że trafiłem do porządnej kopalni wiedzy.

Pozdrawiam i życzę udanego dnia,

Krzysiek
Witamy, nowych przybyszy na forum. Powodzenia w winiarstwie.;)

Pozdrawiam/Gliwice

Eug...
Cześć.
Trafiłem tu w poszukiwaniu wiedzy jak i inspiracji.
w robienie wina bawię się od zeszłego roku. Na szczęście nie miałem jeszcze nieudanego produktu.
z tegorocznych nastawów bulka mi obecnie w mieszkaniu:
30l ryżowego, przygotowanego na gorzki ala bitter, na bazie przypadkowego karmelu.
5l kawowego
5l akacjowego
5l rabarbarowego na bazie gotowanego rabarbaru.
w planach jest:
30l z kwiatów bzu czarnego (czekają spokojnie na swoją kolej w zamrażarce)
30 litrów truskawkowego
30 litrów rabarbarowego bez gotowania

pewnie jeszcze porzeczka agrest, jabłka i oczywiście winogrona, ale to już później.
póki co mogę powiedzieć tylko, że to strasznie wciągająca zabawa.
Witam wszystkich od dłuższego czasu przeglądam Wasze forum aż w końcu przyszedł czas na rejestracje i moje pierwsze winko ;)
Mam na imię Hubert 29 lat.
Hej witam wszystkich, jestem tu nowy. Moje doświadczenie to raczej oglądanie jak ojczulek robił winko ryżowe.
Też mam zamiar się dużo tu nauczyć :)
Mój obecny sprzęt to butla 10l. Mieszkanie małe bo blokowe :(
Witam, jestem Maciej mam 23 lata, student transportu drogowego.
Edukuję się na temat domowych win.
Nie mam sprzętu ale chce w najbliższej przyszłości coś nabyć :D
Witam wszystkich winiarzy
Potrzebuję kilku informacji i mam nadzieję że tutaj koledzy/koleżanki mi pomogą
Pozdrawiam
Hej, mam na imię Daniel i jestem z Warszawy :)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Dobry Wszystkim. Szymon 30 l. Poznań. Kiedyś robiłem wina sposobem mojej prababki (wrzuć owoce, nasyp cukru, dolej wody i drożdży i niech bąbli). Wina wychodziły cudnie. Teraz nie wiem czy to przez owoce czy inne świństwa coś się popsuło. Ale to nic, wracam do zabawy. Może trochę egzotycznie bo od wina z Geranium ale kto nie lubi eksperymentów?
Pozdrawiam raz jeszcze.
Cześć, Mam 27 lat, (z %%) piję tylko wino, chciałem zacząć robić swoje, na razie błądzę po omacku, ale mam nadzieję że dużo się tu nauczę :)
Witam serdecznie.
Mam na imię Jacek, mieszkam i pracuję w Radomiu.
Jeśli chodzi o wina to największe doświadczenie mam w ich spożywaniu ;)
Pozdrawiam.
Witam Was serdecznie

Na imię mam Paweł, 26 lat na karku, a winko robię dopiero od lat 3.

Jak widać doświadczenie mam słabe, tym bardziej że rok temu miałem przerwę poświęconą na pisaniu magisterki.

Robiłem winko z dwóch owoców: maliny (wychodzi naprawdę dobrze ^^) i raz wiśnie (wyszło, cóż... dyplomatycznie rzecz ujmując słabo).

Forum przeglądam anonimowo już z rok i dzięki niemu mam parę nowych pomysłów. Dzięki!
Myślę, że wiem już na tyle żeby totalnie się nie zbłaźnić, zadając Wam pytania.

Pozdrawiam
Cześć wszystkim, jestem Maks, dopiero zaczynam moją przygodę z tym trunkiem. Póki co, robiłem tylko cydr i piwo. Teraz, zabieram się za wino. Na pierwszy ogień idą truskawki, bo na winogrona muszę jeszcze z miesiąc poczekać.
Witam, mam na imię Mateusz. Mimo, że od jakiegoś czasu robię wina i nalewki to jednak jest to raczej amatorska produkcja :P liczę, że z pomocą forum uda mi się do tematu podejść bardziej profesjonalnie.