Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, mam na imię Łukasz:) Dotychczas raczej samouk amator. Mam nadzieję ze uda mi się rozwinąć u siebie bardziej profesjonalne nawyki. Dotychczas eksperymentowałem z różnym efektem na : wina - czereśnie, aronia, winogrono, cydr, piwa, miód pitny:)
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum, nazywam się Bartek i mam skrytą nadzieję zawitać tutaj na dłużej. Coś o sobie? Kinematografia, muzyka, fotografia, góry… są to moje zainteresowania, bez których byłoby mi ciężko. Pozdrawiam...
Witam i pozdrawiam wszystkich!
Jestem Adam wino robiono w mojej rodzinie już od dawna sam kiedyś raz zrobiłem (porzeczka, śliwka, czereśnia oraz mixy).
Aktualnie nastawiam już drugi sezon (w tamtym roku ok. 300 l) i mam ochotę na równie udany sezon.

Regards
Witam serdecznie na imię mam Krzysztof jest to mój pierwszy post Forum czytam od dłuższego czasu , i z racji że zajmuję się pszczelarstwem to najwyższy czas spróbować zrobić miodek aczkolwiek już zczynają się schodki .:(
Witam, mam na imię Józek, ostatnio zainteresowała mnie produkcja wina, pozdrawiam wszystkich winiarzy
Witamy Was serdecznie na Forum!!
Czytajcie, uczcie się i korzystajcie z zasobów forum. Życzymy samych wybornych win, miodów, piw i nalewek :)
Witam,
Nazywam się Dawid i mam 25 lat. Od ok. 8 miesięcy zainteresowała mnie produkcja wina. Jak na razie eksperymentuje na winach ryżowych i cydrze kartonikowym. Posiadam 3 dymiony 20l, 10i i 5l. W najbliższej przyszłości chcę dokupić jeszcze jeden 20l i 15l oraz cukromierz:D. Mam nadzieję, że na forum dowiem się wielu nowych ciekawych rzeczy.

Pozdrawiam
Witam forumowiczów,
to mój pierwszy raz i pierwszy rok z winem w życiu;
przed roz-poczęciem pierwszego wina nieco tu zaglądałem i podczytywałem :ksiazka:
teraz planuję kolejne wina choć pierwsze jeszcze nie zlane do butelek :)
pzdr
Witam Nazywam się Łukasz i zaczynam przygodę z winkami :)
Cześć! Witam wszystkich. Forum śledzę od jakiegoś czasu ale nigdy nic tu nie pisałem. Teraz jednak wstawiłem pierwsze winko i zaraz muszę się coś poradzić... ale to nie w tym dziale ;)
Cześć wszystkim, pierwsze winka wiśniowe już bulkają teraz pora na kolejne :)
Witam
Już parę latek mam, ale winkami i miodkami zająłem sie dopiero teraz , chociaż nie do konca to prawda, bo coś w tym temacie zrobiłem kiedy nie było jeszcze internetu:ksiazka: no i bawilem się wtedy w coś mocniejszego:chytry:.
Obecnie jestem na etapie robienia winka wisniowego i przymierza się na jesieni zrobić jakieś dobre miodki, może na rokitniku albo czeremsze ?.:uff:
Pozdrawiam
Lech
Witam,
dopiero co zaczynam przygodę z domowym winem, niebawem kończy mi się fermentacja mojego pierwszego wina - padło na ryżowe, gdyż wydało mi się dość proste do zrobienia :)
Mam zamiar w ciągu najbliższych dni ruszyć z domową produkcją wina porzeczkowego, muszę tylko znaleźć prosty przepis na pyszne winko i heja :diabelek:
Wcześniej już chłonąłem wiedzę na temat wyrobu wina z tego forum i stwierdziłem, że przecież trzeba się zarejestrować :D
Liczę na pomoc z waszej strony, a wraz z rosnącym doświadczeniem po mojej stronie, będę również starał się pomagać, jeśli będzie taka potrzeba :)
Pozdrawiam wszystkich użytkowników :pijemy:
Witajcie.
Imiona- Grzegorz Jan(z bierzmowania Wojciech).
Długo czytałem forum. Zaczęło się chyba jak szukałem informacji nt pieczęci lakowych. Próbowałem sam zrobić, potem zamówiłem na alledrogo za 14,9(w tym dostawa). Projekt pieczęci jest moim avatarem(jak już dostałem, to pomyślałem sobie, że mogłem dodać w wolnym miejscu fłeur-de-lys)
Początek w balonie 50l
2010(lub 1)- winogronowe
2013(chyba)- czarna porzeczka. Niestety, po jakimś czasie zdarzył się wypadek i zostały dwa gąsiorki po 5l
2015- wujek załatwił balon 50l(strasznie brudny, jeszcze się czyści, ale za darmo)
2015- po jakichś dwóch tygodniach kupiłem w casto(dr)amie kolejną pięćdziesiątkę i robię winko z czarnej porzeczki. Zgniecione owoce, cukier, woda, drożdże typu burgund terdensa i pożywka. Bulka już 2 tygodnie. Jak fermentacja burzliwa się skończy, to zleję wszystko i odcisnę owoce(fermentuję wszystko razem).
Witam, chyba właśnie znalazłem właściwe Forum. Ciekaw jestem, jak będzie z aktywnością. Ja zbyt wiele do powiedzenia mieć nie będę, raczej będę się przyglądał, słuchał i uczył. W każdym razie. Pozdrowienia ze słonecznej Łodzi
Witam Serdecznie,

Nazywam się Przemek mam 27 lat i na stałe mieszkam w niezbyt słonecznej Irlandii. Przylądam się temu forum już od jakiegoś czasu ale zarejestrowałem się dopiero dziś. Moje doświadczenie winiarskie jest raczej nikłe (pomagałem wujkowi i tacie w zbiorze i wyciskaniu owoców), więc postanowiłem tę wiedze nieco pogłebić. Chcialbym zrobić własne wino więc puki co przeglądam przepisy i szukam w miare prostego, wybaczającego błedy początkujących wina. Sądząc po poziomie tego forum muśi się udać :D

Przemysławie, zrób ryżowe. Tego wina chyba nie można zepsuć.
Polecam ryżowo-żurawinowe. Sa przepisy na forum, ja tylko dodaje oprócz prawdziwej suszonej żurawiny jeszcze sok żurawinowy pod koniec fermentacji po wyciągnięciu ryżu i owoców, bo daje ładny kolor, a bez tego wychodzi blade.
Witam wszystkich. Mam na imię Martin, jestem z Wałbrzycha. Temat alkoholi nie jest mi obcy, ale raczej to amatorka. Mam nadzieje że będe w stanie pogłębić swoją wiedzę dzięki temu forum.
witam jestem poczatkujacym winiarzem wino robiłem już kilka razy a miód pitny dopiero pierwszy raz jestem z okolic łańcuta mam nadzieje ze na tym frum pgłebie swoja wiedze pozdr antmag
Witam wszystkich. Od kilku lat nabywam doświadczenia z nalewkami, teraz nadszedł czas na miód pitny. Poszukując informacji w sieci trafiłem na forum. Po przewertowaniu interesujących mnie tematów zdecydowałem się popełnić trójniak lipowy . Na razie po tygodniu chyba wszystko zmierza w dobrym kierunku. Pewnie zostanę z Wami na dłużej. Pozdrawiam. Grzegorz
Witam,
Nazywam się Artur i dopiero rozpocząłem przygodę z wytwarzaniem wina.
Cześć, cierpliwości i udanych nastawów życzę :)
witam
jestem Przemek,przymiarzam sie do zrobienia pierwszeggo wina samodzielnie.
Hejka,

jestem Wojtek, czytam to forum od ok miesiąca, zarejestrowałem się dość szybko.

Wcześniej robiłem wino z winogron 3 razy, raz z soku z malin i cz.p (cudowne połączenie, ok 1/5 soku z cz.p i 4/5 z malin) czy wiśniowe dwa razy.

Ale zawsze było to jedno wino na rok/dwa.....

.... a teraz chodzą dwa nastawy całe, mała 5 litrowa lekko zmodyfikowanego ryżowca (z cytrynami pomarańczami i kolendrą) i cholera kusi mnie nabyć tak ze 3 baniaczki takie małe 10-15, takie w sam raz do testów bo od kiedy czytam forum to w tym roku poza winogronowym które pewnie wstawię potestowałbym wino z aronii (przy okazji do kupażu z jedną ze śliwek) i hibiskusa, i CzB. i może z DR no i ryżowca jak test posmakuje no i może ....... zdecydowanie za dużo czytam i wszystkiego bym chciał spróbować. To Wasza wina :pijemy: