Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Hehehe no, nich będzie - nasze wina!
Witaj i powodzenia!
Witamy i życzymy samych udanych nastawów :)
Witam serdecznie i również dołączam się do życzeń!
Dzięki i wzajemnie :)

aaa no i o ochocie na cydr bym zapominał ;)

A tak serio - ciesze się ze tu trafiłem, sporo się czyta i tak jak do tej pory kombinowałem żeby tego wina był cały balon, tak teraz szuka się smaku i jakości zamiast ilości i mocy :D

Bardzo fajnie miejsce to forum :)
Cześć . Forum śledzę od kilku lat. Jest super, dużo ciekawych sugestii można wykorzystać w swojej domowej produkcji :)
Mam na imię Michał i co jakiś czas wracam do tematu wytwarzania wina w domowych warunkach :)
Przed chwilą wróciłem z piwnicy i biorę się do roboty. Na działce dużo jabłek, śliwek,
W piwnicy trzy bańki po 120L , zobaczymy co z tego wyjdzie :pijemy: ;) Poozrawiam !
Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki :)
Na imię mi Mateusz, jestem początkowym winiarzem. Kiedyś robiłem na wyczucie jakieś drobne eksperymenty ale nie wychodziło nic dobrego :nie:.
W tym roku, znalazłem w starej letniej kuchni cztery balony. Jeden duży, może nawet 50l, jeden 10l i dwa około 5l. Planuje w tym roku z pomocą rad zawartych na forum nastawić coś z sensem. Mam nadzieje że zostanę na dłużej. Pozdrawiam. ;)
nowicjusz wita nowych ;)

(25-08-2015, 11:21)michalj napisał(a): [ -> ]C
W piwnicy trzy bańki po 120L , zobaczymy co z tego wyjdzie :pijemy: ;) Poozrawiam !
fajno,
360L, powiedzmy 0,7l każda = ~514 butelek :spoko:
w którym markecie będą dostępne :)
(25-08-2015, 20:09)te kiero napisał(a): [ -> ]nowicjusz wita nowych ;)

(25-08-2015, 11:21)michalj napisał(a): [ -> ]C
fajno,
360L, powiedzmy 0,7l każda = ~514 butelek :spoko:
w którym markecie będą dostępne :)

514/365 dni ~ to mniej niż 1,5 butelki dziennie. Na pewni sam nie pije więc na własne potrzeby ledwo starczy. :fajka:

parztwarz

Czołem, biorę się za powoli za produkcję cydrów, a tak poza tym to witam wszystkich winiarzy :D
Również witam wszystkich. Jestem totalnym świeżakiem w tej dziedzinie :)

Zibi

(26-08-2015, 12:23)escimo napisał(a): [ -> ]Również witam wszystkich. Jestem totalnym świeżakiem w tej dziedzinie :)

Witaj, balon z rurką masz?
(26-08-2015, 13:18)Zibi napisał(a): [ -> ]
(26-08-2015, 12:23)escimo napisał(a): [ -> ]Również witam wszystkich. Jestem totalnym świeżakiem w tej dziedzinie :)

Witaj, balon z rurką masz?

Oczywiście, ale to praktycznie całe moje wyposażenie. Reszta "w drodze". :cool:
Cześć,
Mam na imię Adam. Interesuje się kolarstwem ale ze sezon powoli się kończy trzeba sobie znajść zajęcie dodatkowe. Za namową znajomego postanowiłem pobawić się w winiarstwo. Za jego pomocą nastawiłem wino porzeczkowe. Następnie sam z pomocą lektury nastawiłem ( porzeczkowo-agrestowo-jabłokowo-truskawkowe) i następnie ryżowe ala wermut. Nic jeszcze nie piłem wiec nie wiadomo co to to wyjdzie. Mam nadzieje że co nieco spróbuje już na imieniny :D

Pozdrawiam!
Cześć Adaś. Życzę udanej lektury forum bo sam ostatnio zacząłem czytać i jest to skarbnica wiedzy, opinii i praktyki. Powodzenia w winiarstwie. Planujesz nastawić coś jeszcze w tym roku ?
Oooo plany są i to na dużo nastawów :D Narazie próbuje skorygować świeżo nastawioną mirabelkę ( problem poruszony w tym temacie http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=995) , czekam na "pozwolenie na wejście" do sadu sąsiada i będzie aronia :D następnie jabłko w kilku wersjach :D winogron,dzika róża, no i może na głóg i czarny bez. Tak że będzie co robić.
No to ładnie planujesz. Ja też zacząłem od mirabeli i w planie mam jeszcze małe co nieco. Dumam o miodzie pitnym, jednak tutaj koszt nastawu jest wyższy niż wina z za darmo pozyskanych owoców. Pozdrawiam:D
Witamy na forum.

Udanych nastawów :sloik:
No to witam się,

Mam na imię Dawid i studiuję forum od ok w tygodni. W tym czasie udało mi się już nastawić dwa baloniki 10l :slinka: oraz wykonać parę arkuszy excela w których formuły liczą mi składniki - takie zboczenie - z zawodu jestem informatykiem :podstep:
Liczę na pomoc a w niedalekiej przyszłości może i ja będę mógł pomóc :cool:

Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznych, wielobukietowych procentów :pijemy:

Zibi

(28-08-2015, 16:18)Miły napisał(a): [ -> ]Oooo plany są i to na dużo nastawów :D Narazie próbuje skorygować świeżo nastawioną mirabelkę ( problem poruszony w tym temacie http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=995) , czekam na "pozwolenie na wejście" do sadu sąsiada i będzie aronia :D następnie jabłko w kilku wersjach :D winogron,dzika róża, no i może na głóg i czarny bez. Tak że będzie co robić.

Zrób koniecznie wino z DR (ja dodaje trochę "dzikich" jabłek, lub soku z cytryny), wino wychodzi rewelacyjne.
Cześć Dawid. :)
Witam serdecznie. Postanowiłem i ja zarejestrować się tutaj.
Nazywam się Tomek.

Jak dotąd popełniłem tylko jeden balon wina winogronowego (ok 10 litrów z labruski).
Chciałem napisać "płynu", no ale jednak pojawiły się pochwały od znajomych, to jednak zobowiązuje. :big:
Gdyby nie to forum, nigdy bym się nie zmusił a i nie uwierzył, że coś z tego może być.

Także wielkie dzięki!

Było to w zeszłym roku. W tym mam wielką ochotę na: ałyczę, labruski c.d., czarny bez, dziką różę i głóg.
Muszę dokupić balonów :lol:
Witamy serdecznie na forum :)

Koniecznie dokupuj, róża, bez i głóg jeszcze w tym roku do popełnienia ... życzę samych udanych nastawów :)
Witaj Tomek, także mam zamiar jeszcze spróbować z czarnym bzem i dziką różą. :) Na forum znalazłem odpowiedzi na wszystki pytania które mnie nurtowały, Ty z pewnością też znajdziesz tu czego będziesz potrzebowął. Pozdrowienia :)
No ałycza też miała być, ale zamiast niej jest chyba mirabelka - rodzinkę nasłałem, to zerwała co było pod ręką.
Trochę kwasota, ale szkoda zmarnować.
Jak kwasota a dojrzała to raczej ałycza - kwestia tego czy pestka odchodzi jak w węgierce - mirabelka; czy nie chce odejść ładnie i odchodzi ale z miąższem - ałycza