Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Pestka odchodzi. Naczytałem się już na forum o pestkach więc myślę, że jednak mirabelka.
Wzdłuż drogi na działkę stoi sobie szpaler, zerwałem na próbę, słodka bardzo dojrzała ałycza, ale nie było czasu zbierać.
Jak wysłałem rodzinkę, to narwała co zostało, co sięgnęli (małe szkraby :lol:) i co poszło najszybciej.
Po przebraniu 12 kg owoców, jutro się za nie biorę.
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.

Jestem początkującym winiarzem, swoją przygodę z winem zacząłem tydzień temu od nastawu wina aroniowego. Oczywiście poprzedzając lekturą niniejszego forum + Cieślaka:)

Coś czuję, że winiarstwo mnie wciągnie...
Witaj na forum, mam nadzieje że się zadomowisz i będzie nas co raz to więcej. :D
Powodzenia w nastawianiu. ;)
Dzięki. Witam wzajemnie:)
Witam i ja, podglądam, od dziś piszę. Wino robię od kilku lat, obecnie dojrzewa mi jabłkowe zeszłoroczne jeszcze, w archiwum mam już wiśniowe i jeżynowe oraz winogronowe a w tym roku nastawione już wiśniowe i rabarbarowe. Ciągle się uczę, poszukuję nowych smaków. Posadziłam też kilka krzewów winorośli i dreptam koło nich, ale młode jeszcze i cierpliwie moje błędy znoszą :) Mam nadzieję tu czegoś się nauczyć, bo chęci zwłaszcza na ciekawe wina wielkie są...
Cześć Magda.

Nowy wita Nową:)

Zibi

(02-09-2015, 23:37)Magdala napisał(a): [ -> ]Witam i ja, podglądam, od dziś piszę. Wino robię od kilku lat, obecnie dojrzewa mi jabłkowe zeszłoroczne jeszcze, w archiwum mam już wiśniowe i jeżynowe oraz winogronowe a w tym roku nastawione już wiśniowe i rabarbarowe. Ciągle się uczę, poszukuję nowych smaków. Posadziłam też kilka krzewów winorośli i dreptam koło nich, ale młode jeszcze i cierpliwie moje błędy znoszą :) Mam nadzieję tu czegoś się nauczyć, bo chęci zwłaszcza na ciekawe wina wielkie są...

Witaj, radzę Ci spróbować zrobić wino z dzikiej róży z małym dodatkiem kwaśnych, jabłek..
Cześć Magda :)
Witam wszystkich winiarzy.

Zawitałem do was w poszukiwaniu informacji. Mam już kilka balonów wina za sobą, ale wiedzy nigdy za mało ;)

Pozdrawiam. Piotrek.
Witamy w naszym skromnym gronie :)

Życzymy samych udanych nastawów :)
Witam wszystkich serdecznie:)
:)
Cześć chłopaki. :D
Witam Wszystkich serdecznie.

Mam na imię Piotrek lat 40 , pochodzę z Białegostoku i planuję rozpocząć swoją przygodę z wyrobem wina domowego.

Posiadam balonik 25 l , kwasomierz , cukromierz i dużo chęci ;)

Zibi

Witaj, akurat wszędzie dużo owoców wiec coś dla siebie wybierzesz. Jeśli są u Was jeszcze jeżyny, to możesz zacząć od nich..
Szczerze mówiąc myślałem nad jabłkowym, tylko szukam po forum z jakich odmian wyciskać sok . U Cieślaka wyczytałem że bardzo dobra jest Reneta , lecz jej jeszcze nie ma. Czy masz jakieś propozycje jeśli chodzi o gatunki, które już teraz są dostępne ? Dodam, że mam do dyspozycji wolnoobrotową wyciskarkę do soków, więc jabłka nie muszą być zwarte , aby uzyskać klarowny sok.
Witajcie,
Mam na imię Paweł, jestem z Białegostoku.
Udało mi się kilka win zrobić i ponoć są dobre - przynajmniej żona i znajomi tak twierdzą :)
Pozdrawiam wszystkich.

Zibi

(13-09-2015, 11:44)Ostatni Wielki napisał(a): [ -> ]Szczerze mówiąc myślałem nad jabłkowym, tylko szukam po forum z jakich odmian wyciskać sok . U Cieślaka wyczytałem że bardzo dobra jest Reneta , lecz jej jeszcze nie ma. Czy masz jakieś propozycje jeśli chodzi o gatunki, które już teraz są dostępne ? Dodam, że mam do dyspozycji wolnoobrotową wyciskarkę do soków, więc jabłka nie muszą być zwarte , aby uzyskać klarowny sok.

Mnie w tej chwili pracują dwa wina jabłkowe, zebrałem jakieś polne odmiany, kwaśne. Pokroiłem w drobna kostkę, zalałem syropem..Do jednego dodałem soku jabłkowego z kartonu..Zobaczymy co wyjdzie, zapach wina fajny.
Witajcie na forum :)
Witam wszystkich. Mam na imię Paweł i mieszkam w Gdańsku. Obecnie po licznym śledzeniu tego forum wstawiłem swój pierwszy trójniak. Jak wiadomo teoria i praktyka czasami nie idą w parze w związku z tym mam kilka pytań i stąd moja rejestracja :)

Pozdrawiam
Czołem,

Witam i pozdrawiam Wszystkich Serdecznie, mam na imię Marek jestem ze Śląska i jestem nowy na forum. Moja przygoda z winem zaczęła się parę dni temu :slinka:

Pierwszy prosty nastaw mam już za sobą (ryż i rodzynki), mam też sporo pytań dotyczących produkcji wina :uczen:

Życzę miłego dnia! :polewam:
Jestem tu nowym użytkownikiem i poczatkującym winiarzem(wczoraj zrobilem swój pierwszy nastaw) ale chcialbym powiedziec ze jestem pod wrazeniem ile wiedzy jest na tym forum,to naprawdę encyklopedia na temat winiarstwa i wyrobu calej reszty alkoholu-duzy szacunek dla ludzi którzy prowadzą to forum i dla tych którzy służą swoja pomoca innym z racji swojego doswiadczenia.
Moderatorzy,Administratorzy i inni:tak trzymac:)
siemanko. nowy jestem na tym forum. przygodą swoją z winem zacząłem też stosunkowo nie dawno, bo jakoś w maju 2015.
Witam Panów :pijemy:
(15-09-2015, 07:38)drakon707 napisał(a): [ -> ]Witam Panów :pijemy:

A Panie to masz w d..........:niewiem:
(15-09-2015, 13:46)TEQUILA napisał(a): [ -> ]
(15-09-2015, 07:38)drakon707 napisał(a): [ -> ]Witam Panów :pijemy:

A Panie to masz w d..........:niewiem:

Oj tam, oj tam, odrazu w d...., a jemu się po prostu zapomniało że Panie też robią świetne wina.:chytry:

Lech:)