15-09-2015, 15:59
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117
15-09-2015, 16:44
(25-08-2015, 17:41)drakon707 napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki(...)
To było moje przywitanie i zarazem pierwszy post na forum. Teraz odpisywałem tylko dwóm nowym panom, także proszę mnie tu nie oskarżać


15-09-2015, 21:00
Ja o domu a wam tylko dupy w głowie 

16-09-2015, 21:08
Witam wszystkich. Jestem Kamil i pochodzę z południowo-wschodniej Polski
Znalazłem to forum wczoraj i dziś już się z Wami witam
Jutro startuję ze swoim pierwszym winem
Będzie to (mam nadzieję) pyszne wino jabłkowe
Na razie czytam, z czasem zacznę pytać. Pozdrawiam serdecznie 

Znalazłem to forum wczoraj i dziś już się z Wami witam




16-09-2015, 21:56
Cześć Kamil, ja jutro również zaczynam startować jabłkowe. Pozdrawiam
16-09-2015, 22:15
@TEQUILA - a tak poza tem to o co Ci chodzi ?.
Lech

Lech

16-09-2015, 22:17
w(W)itajcie
j(J)a też w tym roku zaczynam swoją przygodę z winem i jutro jak już będę pewna co i jak do końca nastawiam moje pierwsze winko. m(M)irabelkowe

j(J)a też w tym roku zaczynam swoją przygodę z winem i jutro jak już będę pewna co i jak do końca nastawiam moje pierwsze winko. m(M)irabelkowe


17-09-2015, 19:10
18-09-2015, 22:26
(17-09-2015, 19:10)drakon707 napisał(a): [ -> ]Apropo Tequili to przypomiała mi się fajna piosenka
https://www.youtube.com/watch?v=TGmdeph2emU
Cienizna
Wolę takie
https://www.youtube.com/watch?v=xoLmeOBn4ck
20-09-2015, 10:35
Witam,
Napiszę coś o sobie bo chyba tak wypada. A więc, zarejestrowałem się na forum bo szukam świeżych pomysłów do moich eksperymentów domowych z winem.
Jestem Leśnikiem, z zamiłowania dendrologiem i ornitologiem, ale tak naprawdę wiele czasu poświęcam sadownictwu i architekturze ogrodów. Pochodzę z Gorców, więc włóczę się po górach w lecie z rowerem, a w zimie na skiturach. Przy okazji można zawsze nazbierać jarzębiny, jeżyny, borówki czy innego dobrego materiału do winka.
Winiarstwem interesuję się od 2008 roku, więc siedem jesieni. Na koncie z ciekawszych historii które moim zdaniem wyszły przyzwoicie mam już:
- wytrawne wino z śliw Renklod z drożdżami Tokay,
- półwytrawne aroniowo-jerzynowe,
- półsłodkie wino borówkowe tzw "Sok z Gumijagód",
- półsłodkie wina gronowe z "naszych" krzaków zdziczałych (nie znam tych odmian),
- półsłodkie porzeczkowe (czarna, czerwona, agrest)
- słodkie wiśniowe - klasyka
Wina zastawiam w małych ilościach 5 - 20 litrów max. Preferuję fermentację wyciśniętego moszczu, a nie fermentację owoców (w miazdze).
Smakiem i zapałem do wina zaraziłem się w starej frankonii w Niemczech, oraz od przyjaciela który handluje winami Chianti
Mam nadzieję że nie namieszałem za wiele,
Pozdrawiam wszystkich
Napiszę coś o sobie bo chyba tak wypada. A więc, zarejestrowałem się na forum bo szukam świeżych pomysłów do moich eksperymentów domowych z winem.
Jestem Leśnikiem, z zamiłowania dendrologiem i ornitologiem, ale tak naprawdę wiele czasu poświęcam sadownictwu i architekturze ogrodów. Pochodzę z Gorców, więc włóczę się po górach w lecie z rowerem, a w zimie na skiturach. Przy okazji można zawsze nazbierać jarzębiny, jeżyny, borówki czy innego dobrego materiału do winka.

Winiarstwem interesuję się od 2008 roku, więc siedem jesieni. Na koncie z ciekawszych historii które moim zdaniem wyszły przyzwoicie mam już:
- wytrawne wino z śliw Renklod z drożdżami Tokay,
- półwytrawne aroniowo-jerzynowe,
- półsłodkie wino borówkowe tzw "Sok z Gumijagód",
- półsłodkie wina gronowe z "naszych" krzaków zdziczałych (nie znam tych odmian),
- półsłodkie porzeczkowe (czarna, czerwona, agrest)
- słodkie wiśniowe - klasyka
Wina zastawiam w małych ilościach 5 - 20 litrów max. Preferuję fermentację wyciśniętego moszczu, a nie fermentację owoców (w miazdze).
Smakiem i zapałem do wina zaraziłem się w starej frankonii w Niemczech, oraz od przyjaciela który handluje winami Chianti

Mam nadzieję że nie namieszałem za wiele,
Pozdrawiam wszystkich
20-09-2015, 12:57
Witajcie
mam na imię Andrzej i zamierzam popełnić pierwsze wino z działkowej labruski. Wierzę, że na tym forum nauczę się jak zrobić to poprawnie.
Pozdrawiam całą winiarską brać.
mam na imię Andrzej i zamierzam popełnić pierwsze wino z działkowej labruski. Wierzę, że na tym forum nauczę się jak zrobić to poprawnie.
Pozdrawiam całą winiarską brać.
20-09-2015, 13:06
Witaj, witaj!
I zapewne, nauczysz się również pisać zgodnie z Regulaminem Forum. Zdania zaczynaj z wielkiej litery.
Udanych win Ci życzę.
I zapewne, nauczysz się również pisać zgodnie z Regulaminem Forum. Zdania zaczynaj z wielkiej litery.
Udanych win Ci życzę.

21-09-2015, 19:58
Witamy na forum i życzymy samych udanych nastawów 

21-09-2015, 20:14
Szanowny Drajla.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na moją pisownię, jednakże pierwsza linijka nie jest zakończona kropką tak więc razem z drugą należy traktować jako jedno zdanie. Tyle gwoli wyjaśnienia.
Pozdrawiam Andrzej.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na moją pisownię, jednakże pierwsza linijka nie jest zakończona kropką tak więc razem z drugą należy traktować jako jedno zdanie. Tyle gwoli wyjaśnienia.
Pozdrawiam Andrzej.
21-09-2015, 21:49
Witam.
Nazywam się Krzysztof. Trzy lata temu posadziłem swoje pierwsze winogrona i właśnie zabrałem się za robienie wina. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nazywam się Krzysztof. Trzy lata temu posadziłem swoje pierwsze winogrona i właśnie zabrałem się za robienie wina. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
22-09-2015, 14:50
Witam
Mam na imię Darek lat 24
wyrobem wina "interesuje się" od zeszłego sezonu.
W tym roku chciałbym się dobrze przygotować i zrobić wino tak jak należy (nie na oko).
Pierwsze próby wyrobu wina były z :
-wina mieszane z czerwonych i białych winogron 5L
-wino z jabłek 10L
-wino z jabłek i rodzynek golden 5L wszystko na drożdżach sherry Biowin.
Myślę że z waszą pomocą w tym roku zrobię wino tak jak należy przynajmniej postaram się zdobyć choć trochę wiedzy
Mam na imię Darek lat 24

wyrobem wina "interesuje się" od zeszłego sezonu.
W tym roku chciałbym się dobrze przygotować i zrobić wino tak jak należy (nie na oko).
Pierwsze próby wyrobu wina były z :
-wina mieszane z czerwonych i białych winogron 5L
-wino z jabłek 10L
-wino z jabłek i rodzynek golden 5L wszystko na drożdżach sherry Biowin.
Myślę że z waszą pomocą w tym roku zrobię wino tak jak należy przynajmniej postaram się zdobyć choć trochę wiedzy

24-09-2015, 10:51
Cześć, mam na imię Michał i produkcją domowego wina zajmuję się drugi rok. Jako, że mam sporo ciemnych winogron są to czerwone wina. Mam nadzieję, że to forum pozwoli mi pozyskać wiedzę, która pozwoli na tworzenie coraz lepszych trunków 

25-09-2015, 09:28
Dzień dobry!
witam wszystkich jako mocno początkujący amator produkcji wina z winogron.
Nasza winniczka wystartowała w tym roku:75 szt Regent, 30 szt Solaris, no i dość ambitna lokalizacja, kilkadziesiąt km na wschód od Warszawy..
W przyszłym roku planujemy kolejne nasadzenia, też ok 100 sztuk.
Pozdrawiam,
holydio
witam wszystkich jako mocno początkujący amator produkcji wina z winogron.
Nasza winniczka wystartowała w tym roku:75 szt Regent, 30 szt Solaris, no i dość ambitna lokalizacja, kilkadziesiąt km na wschód od Warszawy..
W przyszłym roku planujemy kolejne nasadzenia, też ok 100 sztuk.
Pozdrawiam,
holydio
30-09-2015, 19:05
Witajcie. Mam na imię Marek - pierwszy raz robiłem wino z 40 lat temu jestem więc tylko trochę młodszy od węgla
Potem wina powstawały sporadycznie, najczęsciej z wiśni i owoców ogrodowych. Treraz jednak od miesiąca bulgoczą nastawy z czeremchy, ryżu , jabłek, czarnego bzu, dzikiej róży, zielonej herbaty, czwórniak i trójniak. Wszystkie ładnie pracują a ja pracuję nad kolejnym nastawem - z winogron. Sadzę, że zdarzy się okazja by pomęczyć tutejszych mistrzów w razie wątpliwości.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
04-10-2015, 11:10
Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Leszek.
Dostałem właśnie balon i wziąłem się za robienie winka z ogródkowych czerwonych winogron. Wcześniej zanim znalazłem tą stronkę i tak profesjonalne forum
zasięgnąłem na szybko informacji od wujka google i nastawiłem swoje pierwsze winko.
Winogrono umyte, oczyszczone i przemrożone na 3 dni. W tym czasie gąsior oczyszczony mechanicznie (drobny piasek, woda i ludwik) i potraktowany w celu sterylizacji pirosiarczanem.
Winogrono (około 10 kg) delikatnie poduszone i dodany pektoenzym z litrem ciepłej wody i odstawione na 24h. Następnie owoce ręcznie poduszone w drobną miazgę. W tym czasie zrobiony syrop cukrowy (z 1,5kg cukru i 1l wody), przestudzony, wlany do miazgi, dodana pożywka biowin oraz drożdże biowin w proszku (wcześniej na 40min rozpuszczone w ciepłej wodzie) Całość wymieszana i przelana do wiaderka fermentacyjnego (1 dzień)
Za tydzień mam zamiar przecedzić całą zawartość i przelać do przygotowanego gąsiora i dodać jeszcze syrop z 0,5-1 kg cukru
Coś z tego będzie???
Nastaw pracuje 3 dzień i bardzo ładnie "bąbluje". Raz dziennie ruszam wiaderkiem celem wymieszania (nie powinienem z wiaderka ściągnąć przykrycia?) W 7 dniu będę odcedzał i przelewał do przygotowanego gąsiora. Po stopniowym "wgryzieniu" się w forum celuje w wino półsłodkie mocne (jak zasugerowano łatwiejsze). Obawiam się, że we związku z tym dodałem za mało cukru. Co sądzicie?
Wszystko zostało dokładnie przecedzone na gazie i przelane do balona. Nastaw dalej ładnie pracuje. Martwię się tym, że jest trochę go mało...
Niestety wyszło tego mniej niż się spodziewałem. Balon wypełniony w 3/4. Może tak zostać?
[attachment=21649]
Mam na imię Leszek.
Dostałem właśnie balon i wziąłem się za robienie winka z ogródkowych czerwonych winogron. Wcześniej zanim znalazłem tą stronkę i tak profesjonalne forum

Winogrono umyte, oczyszczone i przemrożone na 3 dni. W tym czasie gąsior oczyszczony mechanicznie (drobny piasek, woda i ludwik) i potraktowany w celu sterylizacji pirosiarczanem.
Winogrono (około 10 kg) delikatnie poduszone i dodany pektoenzym z litrem ciepłej wody i odstawione na 24h. Następnie owoce ręcznie poduszone w drobną miazgę. W tym czasie zrobiony syrop cukrowy (z 1,5kg cukru i 1l wody), przestudzony, wlany do miazgi, dodana pożywka biowin oraz drożdże biowin w proszku (wcześniej na 40min rozpuszczone w ciepłej wodzie) Całość wymieszana i przelana do wiaderka fermentacyjnego (1 dzień)
Za tydzień mam zamiar przecedzić całą zawartość i przelać do przygotowanego gąsiora i dodać jeszcze syrop z 0,5-1 kg cukru
Coś z tego będzie???
Nastaw pracuje 3 dzień i bardzo ładnie "bąbluje". Raz dziennie ruszam wiaderkiem celem wymieszania (nie powinienem z wiaderka ściągnąć przykrycia?) W 7 dniu będę odcedzał i przelewał do przygotowanego gąsiora. Po stopniowym "wgryzieniu" się w forum celuje w wino półsłodkie mocne (jak zasugerowano łatwiejsze). Obawiam się, że we związku z tym dodałem za mało cukru. Co sądzicie?
Wszystko zostało dokładnie przecedzone na gazie i przelane do balona. Nastaw dalej ładnie pracuje. Martwię się tym, że jest trochę go mało...
Niestety wyszło tego mniej niż się spodziewałem. Balon wypełniony w 3/4. Może tak zostać?
[attachment=21649]
05-10-2015, 09:29
Witam, forum przeglądam już od jakiegoś czasu, więc postanowiłem się przywitać. Mam na imię Kuba i razem po moim ojcu kontynuuję rodzinną tradycję nalewkową
. Od jakiegoś czasu interesuje mnie domowy wyrób win i przedwczoraj zacząłem robić swoje 1 winko z winogron działkowych, mam nadzieję, że wyjdzie mi takie jak tego chcę - mocne i w miarę słodkie
. Pozdrawiam


05-10-2015, 12:10
Cześć,
Adam z Rzeszowa. Zajmuję się głównie nalewkami, a teraz zaczynam robić pierwsza wina.
Adam z Rzeszowa. Zajmuję się głównie nalewkami, a teraz zaczynam robić pierwsza wina.
06-10-2015, 11:55
Witam wszystkich. Na wstępie mam ZAGADKĘ
Co to może być? wino z winogron nastawione na początku września 2015. Ciekawostka pojawiła się parę dni temu. Zamieszałem, przefiltrowałem i znowu się pojawiło.
http://fotowrzut.pl/4KGDMYM3TL
/Tomek

http://fotowrzut.pl/4KGDMYM3TL
/Tomek
06-10-2015, 14:39
Serwus Wszystkim
Tu Marek z Podkarpacia, a dokładnie niedaleko Jasionki, jestem szczęśliwym
właścicielem 19 krzaczków winorośli które teraz w jesieni kończą dwa latka.
Mam nadzieję że to forum mi pomoże, bo naczytawszy się tylu wypowiedzi,
jestem zgupiany, co z moimi winkami teraz zrobić. Najgorsze to przycinanie...
Tu Marek z Podkarpacia, a dokładnie niedaleko Jasionki, jestem szczęśliwym
właścicielem 19 krzaczków winorośli które teraz w jesieni kończą dwa latka.
Mam nadzieję że to forum mi pomoże, bo naczytawszy się tylu wypowiedzi,
jestem zgupiany, co z moimi winkami teraz zrobić. Najgorsze to przycinanie...
07-10-2015, 10:42
Witam.
Wspieram się informacjami na forum od dawna
,więc przy okazji bardzo dziękuję. Mam na imię Adam i jestem z Podkarpacia.
Pierwsze wino było z ryżu - bardzo słodkie i chyba nieco słabe. Pewnie coś przegapiłem wtedy, ale i tak juz jest dawno wypite
. A dziś zaglądam ( i rejestruję się ) aby poczytać troszkę na temat zlewania wina do butelek. Przydałaby się butla na nowe wino więc coś trzeba zrobić z 30 litrami - naprawdę mocnego winka z wiśni! Tak przy okazji to mam nadzieje że nie jest za późno na zbiórkę winogron bo za chwilę się wybieram. Będę kierował się wskazówkami Super Moderatora DarekRz i oczywiście innych osób w kwesti wyrobu wina własnie z winogron, które robie po raz pierwszy a w sumie to będzie trzecie winko. W planie ok 30 litrów 15%.
Forum niezwykle przydatne. Pozdrawiam i na zdrowie. Pokój wszystkim.
Wspieram się informacjami na forum od dawna

Pierwsze wino było z ryżu - bardzo słodkie i chyba nieco słabe. Pewnie coś przegapiłem wtedy, ale i tak juz jest dawno wypite


Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117