Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
TEQUILA jemu chodziło tylko o tych dwóch świeżaków a Ty zaraz :tylek:
(25-08-2015, 17:41)drakon707 napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki :) (...)

To było moje przywitanie i zarazem pierwszy post na forum. Teraz odpisywałem tylko dwóm nowym panom, także proszę mnie tu nie oskarżać :eyes: o takie rzeczy :niewiem:
Ja o domu a wam tylko dupy w głowie :D
Witam wszystkich. Jestem Kamil i pochodzę z południowo-wschodniej Polski :)
Znalazłem to forum wczoraj i dziś już się z Wami witam :) Jutro startuję ze swoim pierwszym winem :) Będzie to (mam nadzieję) pyszne wino jabłkowe :) Na razie czytam, z czasem zacznę pytać. Pozdrawiam serdecznie :)
Cześć Kamil, ja jutro również zaczynam startować jabłkowe. Pozdrawiam
@TEQUILA - a tak poza tem to o co Ci chodzi ?.:jezor:

Lech:)
w(W)itajcie
j(J)a też w tym roku zaczynam swoją przygodę z winem i jutro jak już będę pewna co i jak do końca nastawiam moje pierwsze winko. m(M)irabelkowe :) :szampan:
Apropo Tequili to przypomiała mi się fajna piosenka :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=TGmdeph2emU
(17-09-2015, 19:10)drakon707 napisał(a): [ -> ]Apropo Tequili to przypomiała mi się fajna piosenka :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=TGmdeph2emU

Cienizna
Wolę takie
https://www.youtube.com/watch?v=xoLmeOBn4ck
Witam,
Napiszę coś o sobie bo chyba tak wypada. A więc, zarejestrowałem się na forum bo szukam świeżych pomysłów do moich eksperymentów domowych z winem.
Jestem Leśnikiem, z zamiłowania dendrologiem i ornitologiem, ale tak naprawdę wiele czasu poświęcam sadownictwu i architekturze ogrodów. Pochodzę z Gorców, więc włóczę się po górach w lecie z rowerem, a w zimie na skiturach. Przy okazji można zawsze nazbierać jarzębiny, jeżyny, borówki czy innego dobrego materiału do winka. :)

Winiarstwem interesuję się od 2008 roku, więc siedem jesieni. Na koncie z ciekawszych historii które moim zdaniem wyszły przyzwoicie mam już:
- wytrawne wino z śliw Renklod z drożdżami Tokay,
- półwytrawne aroniowo-jerzynowe,
- półsłodkie wino borówkowe tzw "Sok z Gumijagód",
- półsłodkie wina gronowe z "naszych" krzaków zdziczałych (nie znam tych odmian),
- półsłodkie porzeczkowe (czarna, czerwona, agrest)
- słodkie wiśniowe - klasyka

Wina zastawiam w małych ilościach 5 - 20 litrów max. Preferuję fermentację wyciśniętego moszczu, a nie fermentację owoców (w miazdze).
Smakiem i zapałem do wina zaraziłem się w starej frankonii w Niemczech, oraz od przyjaciela który handluje winami Chianti :)

Mam nadzieję że nie namieszałem za wiele,
Pozdrawiam wszystkich

Witajcie
mam na imię Andrzej i zamierzam popełnić pierwsze wino z działkowej labruski. Wierzę, że na tym forum nauczę się jak zrobić to poprawnie.
Pozdrawiam całą winiarską brać.
Witaj, witaj!
I zapewne, nauczysz się również pisać zgodnie z Regulaminem Forum. Zdania zaczynaj z wielkiej litery.
Udanych win Ci życzę. :pijemy:
Witamy na forum i życzymy samych udanych nastawów :D
Szanowny Drajla.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na moją pisownię, jednakże pierwsza linijka nie jest zakończona kropką tak więc razem z drugą należy traktować jako jedno zdanie. Tyle gwoli wyjaśnienia.
Pozdrawiam Andrzej.
Witam.

Nazywam się Krzysztof. Trzy lata temu posadziłem swoje pierwsze winogrona i właśnie zabrałem się za robienie wina. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Witam

Mam na imię Darek lat 24:)
wyrobem wina "interesuje się" od zeszłego sezonu.
W tym roku chciałbym się dobrze przygotować i zrobić wino tak jak należy (nie na oko).
Pierwsze próby wyrobu wina były z :
-wina mieszane z czerwonych i białych winogron 5L
-wino z jabłek 10L
-wino z jabłek i rodzynek golden 5L wszystko na drożdżach sherry Biowin.
Myślę że z waszą pomocą w tym roku zrobię wino tak jak należy przynajmniej postaram się zdobyć choć trochę wiedzy:)

Cześć, mam na imię Michał i produkcją domowego wina zajmuję się drugi rok. Jako, że mam sporo ciemnych winogron są to czerwone wina. Mam nadzieję, że to forum pozwoli mi pozyskać wiedzę, która pozwoli na tworzenie coraz lepszych trunków :pijemy:
Dzień dobry!
witam wszystkich jako mocno początkujący amator produkcji wina z winogron.
Nasza winniczka wystartowała w tym roku:75 szt Regent, 30 szt Solaris, no i dość ambitna lokalizacja, kilkadziesiąt km na wschód od Warszawy..
W przyszłym roku planujemy kolejne nasadzenia, też ok 100 sztuk.
Pozdrawiam,
holydio
Witajcie. Mam na imię Marek - pierwszy raz robiłem wino z 40 lat temu jestem więc tylko trochę młodszy od węgla :) Potem wina powstawały sporadycznie, najczęsciej z wiśni i owoców ogrodowych. Treraz jednak od miesiąca bulgoczą nastawy z czeremchy, ryżu , jabłek, czarnego bzu, dzikiej róży, zielonej herbaty, czwórniak i trójniak. Wszystkie ładnie pracują a ja pracuję nad kolejnym nastawem - z winogron. Sadzę, że zdarzy się okazja by pomęczyć tutejszych mistrzów w razie wątpliwości.
Pozdrawiam
Witam wszystkich serdecznie.

Mam na imię Leszek.
Dostałem właśnie balon i wziąłem się za robienie winka z ogródkowych czerwonych winogron. Wcześniej zanim znalazłem tą stronkę i tak profesjonalne forum:) zasięgnąłem na szybko informacji od wujka google i nastawiłem swoje pierwsze winko.
Winogrono umyte, oczyszczone i przemrożone na 3 dni. W tym czasie gąsior oczyszczony mechanicznie (drobny piasek, woda i ludwik) i potraktowany w celu sterylizacji pirosiarczanem.
Winogrono (około 10 kg) delikatnie poduszone i dodany pektoenzym z litrem ciepłej wody i odstawione na 24h. Następnie owoce ręcznie poduszone w drobną miazgę. W tym czasie zrobiony syrop cukrowy (z 1,5kg cukru i 1l wody), przestudzony, wlany do miazgi, dodana pożywka biowin oraz drożdże biowin w proszku (wcześniej na 40min rozpuszczone w ciepłej wodzie) Całość wymieszana i przelana do wiaderka fermentacyjnego (1 dzień)
Za tydzień mam zamiar przecedzić całą zawartość i przelać do przygotowanego gąsiora i dodać jeszcze syrop z 0,5-1 kg cukru
Coś z tego będzie???

Nastaw pracuje 3 dzień i bardzo ładnie "bąbluje". Raz dziennie ruszam wiaderkiem celem wymieszania (nie powinienem z wiaderka ściągnąć przykrycia?) W 7 dniu będę odcedzał i przelewał do przygotowanego gąsiora. Po stopniowym "wgryzieniu" się w forum celuje w wino półsłodkie mocne (jak zasugerowano łatwiejsze). Obawiam się, że we związku z tym dodałem za mało cukru. Co sądzicie?

Wszystko zostało dokładnie przecedzone na gazie i przelane do balona. Nastaw dalej ładnie pracuje. Martwię się tym, że jest trochę go mało...
Niestety wyszło tego mniej niż się spodziewałem. Balon wypełniony w 3/4. Może tak zostać?

[attachment=21649]
Witam, forum przeglądam już od jakiegoś czasu, więc postanowiłem się przywitać. Mam na imię Kuba i razem po moim ojcu kontynuuję rodzinną tradycję nalewkową :) . Od jakiegoś czasu interesuje mnie domowy wyrób win i przedwczoraj zacząłem robić swoje 1 winko z winogron działkowych, mam nadzieję, że wyjdzie mi takie jak tego chcę - mocne i w miarę słodkie :) . Pozdrawiam
Cześć,
Adam z Rzeszowa. Zajmuję się głównie nalewkami, a teraz zaczynam robić pierwsza wina.
Witam wszystkich. Na wstępie mam ZAGADKĘ ;) Co to może być? wino z winogron nastawione na początku września 2015. Ciekawostka pojawiła się parę dni temu. Zamieszałem, przefiltrowałem i znowu się pojawiło.
http://fotowrzut.pl/4KGDMYM3TL
/Tomek
Serwus Wszystkim

Tu Marek z Podkarpacia, a dokładnie niedaleko Jasionki, jestem szczęśliwym
właścicielem 19 krzaczków winorośli które teraz w jesieni kończą dwa latka.

Mam nadzieję że to forum mi pomoże, bo naczytawszy się tylu wypowiedzi,
jestem zgupiany, co z moimi winkami teraz zrobić. Najgorsze to przycinanie...
Witam.
Wspieram się informacjami na forum od dawna:),więc przy okazji bardzo dziękuję. Mam na imię Adam i jestem z Podkarpacia.
Pierwsze wino było z ryżu - bardzo słodkie i chyba nieco słabe. Pewnie coś przegapiłem wtedy, ale i tak juz jest dawno wypite:). A dziś zaglądam ( i rejestruję się ) aby poczytać troszkę na temat zlewania wina do butelek. Przydałaby się butla na nowe wino więc coś trzeba zrobić z 30 litrami - naprawdę mocnego winka z wiśni! Tak przy okazji to mam nadzieje że nie jest za późno na zbiórkę winogron bo za chwilę się wybieram. Będę kierował się wskazówkami Super Moderatora DarekRz i oczywiście innych osób w kwesti wyrobu wina własnie z winogron, które robie po raz pierwszy a w sumie to będzie trzecie winko. W planie ok 30 litrów 15%.:P Forum niezwykle przydatne. Pozdrawiam i na zdrowie. Pokój wszystkim.