Witam,
Jestem Wojtek i jestem z Łodzi. Miesiąc temu coś mnie natknęło, żeby zająć się własną produkcją i mam na swoim koncie 5 litrów zabutelkowanego cydru, 10 litrów cydru w balonie i 10 litrów wina jabłkowego, także w balonie.
Pozdrawiam!
Cześć,
czytam Was tak naprawdę od początku mojego nalewkowania czyli od 2010 r. Znaczy taka cichoczytaczka...
Nalewkuję z tego co lubię, czyli pomarańcze, pigwowiec, dzika róża, śliwki (szczególnie do zjadania potem), aronie, do tego czasem porzeczki czerwone, pestki, jarzębina, pigwa, a teraz ananas, brzoskwinie i nektarynki, wiśnie i truskawki (pierwszy raz).
Do tego od roku hitem jest cydr kartonikowy.
Pozdrawiam. Ola
Witam serdecznie
Mam na imię Darek i jestem niestety początkującym "winiarzem". Chylę czoła przed tak zacnym gronem kolegów i koleżanek (i nieśmiało liczę na pomoc...bo będzie mi potrzebna)

Witam,
W tym roku robiąc porządki na strychu znalazłem kilka baniaków ojca sprzed kilku-kilkunastu lat. Pomyślałem, że może warto je wykorzystać, a w szczególności kiedy ma się sporo owoców z którymi nie ma pomysłu na co je przeznaczyć

Coś od paru miesięcy działam w tym temacie, ale pomyślałem że warto będzie czegoś nowego się nauczyć na tym forum.
Pozdrawiam
Andrut
(13-10-2015, 08:58)Andrut napisał(a): [ -> ]Witam,
Witamy i do

forum zapraszamy.
Cześć
Mieszkam w woj. pomorskim. Wina robię od dawna, jednak teraz chciałbym, aby moje wyroby były lepsze i takie jak ja chcę, a nie takie jak wyjdą. Dlatego m.in. oficjalnie wstępuje w Wasze szeregi

pozdrawiam serdecznie - Marek
Cześć,
Mam na imię Michał, mieszkam w Krakowie, robiłem trochę piwo i nalewki, teraz chciałbym spróbować z winem. W tym roku polskie winogrona tak pięknie pachną. Chciałbym nastawić białe/różowe półwytrawne. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych.
Witam .mam na imie Robert ,mam nadzieje ze dzieki wam spodoba mi sie domowy wyrob win .i cydru .
Pozdrawiam wszystkich
Witaj Robercie. Gratuluję znalezienia tak dobrego forum jak to.
Witam.
Po raz pierwszy zamierzam zrobić wino (w zasadzie już zacząłem) i tak tu trafiłem.
Pozdrawiam.
(15-10-2015, 17:26)Colza napisał(a): [ -> ]Witam.
Po raz pierwszy zamierzam zrobić wino (w zasadzie już zacząłem) i tak tu trafiłem.
Pozdrawiam.
To powodzenia. Poczytaj nasze forum - dużo wiedzy. Jak czegoś nie będziesz wiedział to pytaj.
Witamy w klubie pasjonatów
Witam, prosze o pomoc nastawiłam wino- moje pierwsze w życiu: przepis:
15 kg. ciemnych winogron + 6 litrów wody +3 kg.cukru.... to wszystko wstawiłam i zaczęło mi pracować po 3 dniach według przepisu miałam tam dorzucić 3 kg cukru rozpuszczonych w 2 l. wody i tak właśnie zrobiłam...
Po tym zabiegu wino przestało mi pracować. Proszę ratujcie
(16-10-2015, 11:01)monika2260 napisał(a): [ -> ]Witam, prosze o pomoc
Witaj!
W tym dziale się witamy, a w innych
czytamy zanim coś napiszemy.
Witam Bractwo Domowych Winiarzy,
Na imię mam Robert, jestem z okolic Łodzi, śledzę forum już od jakiegoś czasu. Mam za sobą już kilka wyrobów winiarskich i nie tylko winiarskich. Co do ich jakości... to bywało różnie. Jednak z moim zaangażowaniem i Waszą wiedzą mam nadzieję robić coraz lepsze winko. Pozdrawiam.
(16-10-2015, 14:17)Robusjo napisał(a): [ -> ]Na imię mam Robert
Witamy nieśmiałego winiarza

Przywitać się po 7 latach od rejestracji to chyba rekord forum

Cześć, ja jestem Basia. Nalewki robię od 8 lat poszukując zbilansowania między smakiem, zapachem a alkoholem. Moją ulubioną nalewką jest smorodinówka. Bardziej wolę nalewki z owoców niż ziół choć mam wtedy więcej buziek do picia

. Produkcji wina się uczę, jeszcze długa droga przede mną tak jak ogarnięcie tego forum.
W planach mam miody pitne, wyroby wędliniarskie w szerszym zakresie, piwo.
Jestem zdania, że własne surowce, najlepiej ekologiczne są najlepsze a przynajmniej widomego pochodzenia do stworzenia produktu, choć żeby coś zrobić trzeba się narobić

(18-10-2015, 10:28)Abi napisał(a): [ -> ]Cześć, ja jestem Basia.
Witaj!
(18-10-2015, 19:31)kasianowak_koszalin napisał(a): [ -> ] (18-10-2015, 10:28)Abi napisał(a): [ -> ]Cześć, ja jestem Basia.
Witaj!
Hejka

Witam, mam na imię Iwona
absolutnie nie wiem jak robi się wino, troszeczkę eksperymentowałam z nalewkami a forum znalazłam bo poszukiwałam przepisu na nalewkę z płatków róż

Hej, witam wszystkich,
Mam na imię Konrad, pochodzę z Krakowa a mieszkam od tego roku w Beskidach, rejonie wszelakich owoców "udomowionych" i dzikich. Dlatego, jak również dlatego, że mam nieco więcej czasu dla siebie, postanowiłem po około 25letniej przerwie wznowić zabawę z produkcją win. W czasach kiedy popełniałem swoje pierwsze winka, wszelkie fachowe porady zaczynały się i kończyły na Cieślaku. Pozmieniało się od tego czasu co nieco... Pozdrawiam wszystkich
(19-10-2015, 00:35)Kondi Krak napisał(a): [ -> ]Hej, witam wszystkich, ...
postanowiłem po około 25letniej przerwie wznowić zabawę z produkcją win.
Witaj kolego!
(19-10-2015, 00:35)Kondi Krak napisał(a): [ -> ]Pozmieniało się od tego czasu co nieco...
Dość sporo nie ma już
[bad IMG]http://images66.fotosik.pl/1270/bac30336d5561d1emed.png[/bad img]
oczywiście za cukrem

i nie trzeba do 13-tej czekać.
No i można już wino w domu pasteryzować.
[
attachment=21699]

na tym forum nie rozmawiamy na ten temat .
Pozdrawiam.
dzień dobry
Witaj na forum pozytywnie zakręconych ludzi

Witam Wszystkich

Witam Panie i Panowie

Z tej strony Adrian z Mysłowic.
Cas wystartować z produkcją więc czas i na jakimś forum zaistnieć

Na pędzenie zdecydowałem się 3 lata temu, zakupiłem pełne oprzyrządowanie, ale jakoś nie było czasu (dzieci, żona etc...).
Dwa tygodnie temu zacząłem z winogronami (20L), a wczoraj ryż&rodzynki
Przy okazji, czy to normalne?
Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=5eWsdT-pAkM
Pozdrawiam