Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jesteś tu nowy? Przywitaj się z nami.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
(19-10-2015, 14:25)adick007 napisał(a): [ -> ]Przy okazji, czy to normalne? :)

Witaj kolego!
Pytasz czy to normalne?
Ja balonów przy łóżku nie trzymam, w sypialni też nie.
Raczej jest to forma jakiegoś ekscentryzmu , ale to jest wyłącznie moja opinia.
Nie miałem na myśli tego, że sypiam z moimi baniakami :)
Jestem początkujący i zastanawiam się czy oby to bulgotanie nie jest zbyt... dynamiczne?

Swoją drogą bardzo przyjemny dźwięk do zasypiania :)
(19-10-2015, 15:02)adick007 napisał(a): [ -> ]Nie miałem na myśli tego, że sypiam z moimi baniakami :)
(...)

Swoją drogą bardzo przyjemny dźwięk do zasypiania :)

O, tak - winiarstwo domowe - to proceder bardzo wdzięczny - i zarazem bardzo osobisty... :)

https://www.youtube.com/watch?v=jHayh9JE74g

9'25"

Takiego szczerego uczucia - nie da się udawać ... :)

Witam. Jestem Robert. Zrobiłem kilka win w życiu ale na zasadzie prób i błędów mimo pomiarów i wyliczeń. Winogronowe mi z tamtego roku pestkami przeszło mimo, że 8 dni trzymałem w skórkach. Dzikiej róży aromatu zabrakło a jabłuszko super. W tym roku winogronowe nastawiłem i zobaczę efekt jak skończę.
(19-10-2015, 20:00)Mexx80 napisał(a): [ -> ]Witam. Jestem Robert
Witamy kolego.
Pierwszy post w dziale ,,dzieńdoberek,, rzadkość ostatnio.
Naprawdę rzadkość :) aż miło :) Życzymy samych udanych nastawów
Witam, jestem Michał i postanowiłem zrobić swoje pierwsze własne wino :)
Liczę, że będziecie dla mnie wyrozumiali i pomożecie okiełznać temat :) im więcej czytam tym mniej wiem w tym temacie, więc może Wasze rady na moim przykładzie pomogą mi zrobić odpowiednie winko :)
(19-10-2015, 21:03)michal_k napisał(a): [ -> ]Witam, jestem Michał

Witaj.
Zanim popełnisz wino, poczytaj- wtedy wyjdzie zacny trunek.
Poczytaj, popytaj dopiero nastawiaj.
Witam wszystkich na forum. jestem z Olsztyna. Z tego co widziałem jest tu wiele cennych wskazówek. Liczę na wyrozumiałość dla początkującego winiarza. Pzdr
(19-10-2015, 21:16)mariuszek napisał(a): [ -> ]
(19-10-2015, 21:03)michal_k napisał(a): [ -> ]Witam, jestem Michał

Witaj.
Zanim popełnisz wino, poczytaj- wtedy wyjdzie zacny trunek.
Poczytaj, popytaj dopiero nastawiaj.

Liczę, że dzięki pomocy forumowiczów ten zacny trunek uda mi się zrobić ;)
(19-10-2015, 20:04)Mariuszek napisał(a): [ -> ]Witamy kolego.
Pierwszy post w dziale ,,dzieńdoberek,, rzadkość ostatnio.

Witam, witam.
Ja to forum magluje od jakiś 4lat ale faktycznie ten dział dzieńdoberek zauważyłem w sobotę czy niedzielę jak niemal w każdym temacie była odsyłka. :D To i postanowiłem się zarejestrować.
Dział początkujący jest niemal irytujący do czytania. Zdarzają się wyjątki co im pomagacie, sprawdzacie a oni chwytają marchewkę ale większość...to aż klawiatury szkoda, jednorazowi ludzie, jednorazowe wino.
witam wszystkich
Wszystkim którym umknęło moje przywitanie, żeby nie musieli młócić stron.

Witam wszystkich na tym forum starych i młodych użytkowników tego forum.
Na imię mam Mariuszek.
Ile masz latek Mariuszku? Pokaż na paluszkach.:diabelek:
(21-10-2015, 13:40)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Ile masz latek Mariuszku? Pokaż na paluszkach.:diabelek:

@vanKlomp Ja nie stonoga, razem tylu nie mamy. :pijemy:
(21-10-2015, 13:33)mariuszek napisał(a): [ -> ]Wszystkim którym umknęło moje przywitanie, żeby nie musieli młócić stron.

Witam wszystkich na tym forum starych i młodych użytkowników tego forum.
Na imię mam Mariuszek.

Nie umknęło, tylko go nie było. Jak się mówi "be" to wcześniej wypada powiedzieć "a"

:brawo:
Witam!
Jestem Piotr z Koszalina. Gdyby ktoś szukał derenia, powiem, gdzie jeszcze jest;)
Nie pamiętam czy się witałam.

Na pewno nie zaszkodzi po raz kolejny ze wszystkimi się przywitać, a doszło sporo ludzi z którymi się nie witałam.

Witam wszystkich serdecznie
Kaśka z Koszalina!
Witam. jest to mój pierwszy post na forum.. Jestem początkującym winiarzem jeśli mogę się w ten sposób nazwać.. Kilka win już mam za sobą.. raczej średniej jakości.. ale panowie i panie.. nie wszystko stracone.. postanowiłem to zmienić i robić wina gronowe :D
od kilku dni siedzę na tym forum i pochłaniam wiedzę.. wczoraj siadłem przy kompie i zacząłem część tej wiedzy upinać w taki mały podręczny zestaw. w efekcie powstał mały pliczek w exelu który ma za mnie liczyć ile mam dodać cukru do nastawy i dawać mi kilka informacji. proszę fachowcy. zerknijcie do środka i bądźcie uprzejmi sprawdzić poprawność danych na wyjściu.

będę zobowiązany.

:)
(23-10-2015, 11:24)marzyc napisał(a): [ -> ]....i bądźcie uprzejmi sprawdzić poprawność .....
:)

Poprawność języka polskiego na miernym poziomie :jezor:

Miło Cię powitać na naszym forum. Wchodzisz między wrony więc kracz jak one. Na forum staramy się pisać zgodnie z regułami języka polskiego.

Czerp wiedzę z tego przeogromnego zasobu. Jak znajdę chwilę to rzucę okiem na plik.

Witaj wśród pasjonatów.
Witam wszystkich .

Mam na imię Adam .
Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie więc zacząłem od zdobywania wiedzy na forum , muszę przyznać ze ogrom wiadomości jaki tu znalazłem trochę mnie zaskoczył . Z tego co widzę moje wyobrażenie o produkcji wina było dość prymitywne :kwasny: . Ale dzięki obecności tutaj zaczyna się to zmieniać i w chwili obecnej jestem na etapie klarowania mojego pierwszego wina ( ryż - rodzynki ) , teraz przymierzam się do wina gronowego ponieważ ostatnio pojawiła się okazja na zbiór winogron z działki mojego szefa . Tak przy okazji czy nie za późno na zbiór winogron ?

pozdrawiam ;)

Zibi

(26-10-2015, 14:10)baracuda napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich .

Mam na imię Adam .
Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie więc zacząłem od zdobywania wiedzy na forum , muszę przyznać ze ogrom wiadomości jaki tu znalazłem trochę mnie zaskoczył . Z tego co widzę moje wyobrażenie o produkcji wina było dość prymitywne :kwasny: . Ale dzięki obecności tutaj zaczyna się to zmieniać i w chwili obecnej jestem na etapie klarowania mojego pierwszego wina ( ryż - rodzynki ) , teraz przymierzam się do wina gronowego ponieważ ostatnio pojawiła się okazja na zbiór winogron z działki mojego szefa . Tak przy okazji czy nie za późno na zbiór winogron ?

pozdrawiam ;)

Szef o tym wie?
Dzień dobry wieczór wszystkim,

Jestem Wrocławskim amatorem domowych win. Kilka win już za mną, kilka nieudanych również!
Obyście mieli do mnie więcej cierpliwości niż pomysłów na wina :)
Cześć Adam.
Ja swoją labruchę zebrałem w sobotę, 26 kg. Zero liści, same owoce, niektóre już na ziemi.
Nie wiem ile jeszcze by powisiały, wg mnie to był last minute.
(26-10-2015, 14:11)Zibi napisał(a): [ -> ]Szef o tym wie?

Witaj

Szef sam zaproponował żebym wykorzystał ten winogron , ponieważ on nic nie ma zamiaru z niego zrobić więc po co ma się zmarnować . Dziś późno skończyliśmy pracę ale jutro pojadę z nim zobaczyć jak to wygląda i ewentualnie zebrać co się da .

Pozdrawiam