(19-10-2015, 14:25)adick007 napisał(a): [ -> ]Przy okazji, czy to normalne? 
Witaj kolego!
Pytasz czy to normalne?
Ja balonów przy łóżku nie trzymam, w sypialni też nie.
Raczej jest to forma jakiegoś
ekscentryzmu , ale to jest wyłącznie moja opinia.
Nie miałem na myśli tego, że sypiam z moimi baniakami

Jestem początkujący i zastanawiam się czy oby to bulgotanie nie jest zbyt... dynamiczne?
Swoją drogą bardzo przyjemny dźwięk do zasypiania

(19-10-2015, 15:02)adick007 napisał(a): [ -> ]Nie miałem na myśli tego, że sypiam z moimi baniakami 
(...)
Swoją drogą bardzo przyjemny dźwięk do zasypiania 
O, tak - winiarstwo domowe - to proceder bardzo wdzięczny - i zarazem bardzo osobisty...
https://www.youtube.com/watch?v=jHayh9JE74g
9'25"
Takiego szczerego uczucia - nie da się udawać ...
Witam. Jestem Robert. Zrobiłem kilka win w życiu ale na zasadzie prób i błędów mimo pomiarów i wyliczeń. Winogronowe mi z tamtego roku pestkami przeszło mimo, że 8 dni trzymałem w skórkach. Dzikiej róży aromatu zabrakło a jabłuszko super. W tym roku winogronowe nastawiłem i zobaczę efekt jak skończę.
(19-10-2015, 20:00)Mexx80 napisał(a): [ -> ]Witam. Jestem Robert
Witamy kolego.
Pierwszy post w dziale ,,dzieńdoberek,, rzadkość ostatnio.
Naprawdę rzadkość

aż miło

Życzymy samych udanych nastawów
Witam, jestem Michał i postanowiłem zrobić swoje pierwsze własne wino

Liczę, że będziecie dla mnie wyrozumiali i pomożecie okiełznać temat

im więcej czytam tym mniej wiem w tym temacie, więc może Wasze rady na moim przykładzie pomogą mi zrobić odpowiednie winko

(19-10-2015, 21:03)michal_k napisał(a): [ -> ]Witam, jestem Michał
Witaj.
Zanim popełnisz wino, poczytaj- wtedy wyjdzie zacny trunek.
Poczytaj, popytaj dopiero nastawiaj.
Witam wszystkich na forum. jestem z Olsztyna. Z tego co widziałem jest tu wiele cennych wskazówek. Liczę na wyrozumiałość dla początkującego winiarza. Pzdr
(19-10-2015, 21:16)mariuszek napisał(a): [ -> ] (19-10-2015, 21:03)michal_k napisał(a): [ -> ]Witam, jestem Michał
Witaj.
Zanim popełnisz wino, poczytaj- wtedy wyjdzie zacny trunek.
Poczytaj, popytaj dopiero nastawiaj.
Liczę, że dzięki pomocy forumowiczów ten zacny trunek uda mi się zrobić

(19-10-2015, 20:04)Mariuszek napisał(a): [ -> ]Witamy kolego.
Pierwszy post w dziale ,,dzieńdoberek,, rzadkość ostatnio.
Witam, witam.
Ja to forum magluje od jakiś 4lat ale faktycznie ten dział dzieńdoberek zauważyłem w sobotę czy niedzielę jak niemal w każdym temacie była odsyłka.

To i postanowiłem się zarejestrować.
Dział początkujący jest niemal irytujący do czytania. Zdarzają się wyjątki co im pomagacie, sprawdzacie a oni chwytają marchewkę ale większość...to aż klawiatury szkoda, jednorazowi ludzie, jednorazowe wino.
Wszystkim którym umknęło moje przywitanie, żeby nie musieli młócić stron.
Witam wszystkich na tym forum starych i młodych użytkowników tego forum.
Na imię mam Mariuszek.
Ile masz latek Mariuszku? Pokaż na paluszkach.

(21-10-2015, 13:40)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Ile masz latek Mariuszku? Pokaż na paluszkach.
@vanKlomp Ja nie stonoga, razem tylu nie mamy.

(21-10-2015, 13:33)mariuszek napisał(a): [ -> ]Wszystkim którym umknęło moje przywitanie, żeby nie musieli młócić stron.
Witam wszystkich na tym forum starych i młodych użytkowników tego forum.
Na imię mam Mariuszek.
Nie umknęło, tylko go nie było. Jak się mówi "be" to wcześniej wypada powiedzieć "a"

Witam!
Jestem Piotr z Koszalina. Gdyby ktoś szukał derenia, powiem, gdzie jeszcze jest

Nie pamiętam czy się witałam.
Na pewno nie zaszkodzi po raz kolejny ze wszystkimi się przywitać, a doszło sporo ludzi z którymi się nie witałam.
Witam wszystkich serdecznie
Kaśka z Koszalina!
Witam. jest to mój pierwszy post na forum.. Jestem początkującym winiarzem jeśli mogę się w ten sposób nazwać.. Kilka win już mam za sobą.. raczej średniej jakości.. ale panowie i panie.. nie wszystko stracone.. postanowiłem to zmienić i robić wina gronowe
od kilku dni siedzę na tym forum i pochłaniam wiedzę.. wczoraj siadłem przy kompie i zacząłem część tej wiedzy upinać w taki mały podręczny zestaw. w efekcie powstał mały pliczek w exelu który ma za mnie liczyć ile mam dodać cukru do nastawy i dawać mi kilka informacji. proszę fachowcy. zerknijcie do środka i bądźcie uprzejmi sprawdzić poprawność danych na wyjściu.
będę zobowiązany.

(23-10-2015, 11:24)marzyc napisał(a): [ -> ]....i bądźcie uprzejmi sprawdzić poprawność .....

Poprawność języka polskiego na miernym poziomie
Miło Cię powitać na naszym forum. Wchodzisz między wrony więc kracz jak one. Na forum staramy się pisać zgodnie z regułami języka polskiego.
Czerp wiedzę z tego przeogromnego zasobu. Jak znajdę chwilę to rzucę okiem na plik.
Witaj wśród pasjonatów.
Witam wszystkich .
Mam na imię Adam .
Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie więc zacząłem od zdobywania wiedzy na forum , muszę przyznać ze ogrom wiadomości jaki tu znalazłem trochę mnie zaskoczył . Z tego co widzę moje wyobrażenie o produkcji wina było dość prymitywne

. Ale dzięki obecności tutaj zaczyna się to zmieniać i w chwili obecnej jestem na etapie klarowania mojego pierwszego wina ( ryż - rodzynki ) , teraz przymierzam się do wina gronowego ponieważ ostatnio pojawiła się okazja na zbiór winogron z działki mojego szefa . Tak przy okazji czy nie za późno na zbiór winogron ?
pozdrawiam

(26-10-2015, 14:10)baracuda napisał(a): [ -> ]Witam wszystkich .
Mam na imię Adam .
Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie więc zacząłem od zdobywania wiedzy na forum , muszę przyznać ze ogrom wiadomości jaki tu znalazłem trochę mnie zaskoczył . Z tego co widzę moje wyobrażenie o produkcji wina było dość prymitywne
. Ale dzięki obecności tutaj zaczyna się to zmieniać i w chwili obecnej jestem na etapie klarowania mojego pierwszego wina ( ryż - rodzynki ) , teraz przymierzam się do wina gronowego ponieważ ostatnio pojawiła się okazja na zbiór winogron z działki mojego szefa . Tak przy okazji czy nie za późno na zbiór winogron ?
pozdrawiam 
Szef o tym wie?
Dzień dobry wieczór wszystkim,
Jestem Wrocławskim amatorem domowych win. Kilka win już za mną, kilka nieudanych również!
Obyście mieli do mnie więcej cierpliwości niż pomysłów na wina

Cześć Adam.
Ja swoją labruchę zebrałem w sobotę, 26 kg. Zero liści, same owoce, niektóre już na ziemi.
Nie wiem ile jeszcze by powisiały, wg mnie to był last minute.
(26-10-2015, 14:11)Zibi napisał(a): [ -> ]Szef o tym wie?
Witaj
Szef sam zaproponował żebym wykorzystał ten winogron , ponieważ on nic nie ma zamiaru z niego zrobić więc po co ma się zmarnować . Dziś późno skończyliśmy pracę ale jutro pojadę z nim zobaczyć jak to wygląda i ewentualnie zebrać co się da .
Pozdrawiam