Witam wszystkich! Mam nadzieję, że przeczytam na tym forum ciekawe informacje i troche mi pomożecie bo jestem początkujący

Witaj,
Czytaj i pytaj. Na temat wina i nie tylko znajdziesz tu wszystko.
Kłaniam się wszystkim serdecznie
Świetne forum. Jako żółtodziób raczej chłonę wiedzę niż ją przekazuję.
Kilka projektów już rozpocząłem pod kątem nalewek. Z pomocą mojego kolegi ( Mkaz) rodzi się trójniak i piwniczkę trzeba przygotować

Witaj, witaj!
Piwniczka zawsze się przyda. Powodzenia!!
Witajcie nowi, dążcie do tego by być starymi wyjadaczami. Tutaj nikt Was nie będzie strofował, nikt nie zgani, a dowiecie się najwięcej w kwestii wytwarzania trunków wszelakich.
(25-12-2015, 12:09)Bogi napisał(a): [ -> ]Tutaj nikt Was nie będzie strofował, nikt nie zgani.........
Bogi ty kłamczuszku

Pozytywny PR ma być ?

(25-12-2015, 12:09)Bogi napisał(a): [ -> ]Witajcie nowi, dążcie do tego by być starymi wyjadaczami. Tutaj nikt Was nie będzie strofował, nikt nie zgani, a dowiecie się najwięcej w kwestii wytwarzania trunków wszelakich.
Jestem pod wrażeniem!
Kto jeszcze spośród Panteonu dołączy z powitaniem tak ładnym, jak kolegi Bogi...?
Witajcie, Nowi Koledzy - i oby każdy Kolejny Nowy Rok dawał wam dużo nowych umiejętności i radości - nie tylko winiarskich.

...a To ich tylko dobra wola, ze ciebie nie napadną.
O, jaka ładna cytata...
Widzę, że też cenisz sobie "myśl Kazika"...

Witajcie , drodzy.
Nastawiajcie i mądrze o rady pytajcie.
Czasami oberwiecie po "uszach" ,przeważnie słusznie, ale życzliwości przy tym nie zabraknie.
Orwell , nie zaśmiecaj.
Witam, mam na imię Agata.
Od dłuższego czasu czytam to forum, korzystając z Waszych przepisów, teraz postanowiłam się zarejestrować i przywitać, na co dzień jestem mamą 3 letniego smyka oraz żoną.
Witaj agapos, a wina robisz?
Hej, Agata.

Dużo Dobrego w Nowym Roku - i w Nowych Nastawach!
-----------------------------------
@plecionka: Nie zaśmiecam.
Mój post jest tak samo merytoryczny - jak post mojego przedmówcy - tam zarówno w treści, jak i stopce.
Spauzujmy, przyjaciele.
Przecież mamy Nowy Rok - i ufnie spoglądamy w naszą wspólną winiarską przyszłość...

Nie ma sprawy Orwellu.
Pozdro...
Witam serdecznie

Nie ukrywam, że liczę na pomoc przy wyrobie win

Już kilka wątpliwości się pojawiło...
Witam
Już od kilu lat myślałem o wyrobie domowych trunków i w końcu miesiąc temu, gdy dziadek podarował 27 litrowy balon nie bylo już odwrotu, więc z pomocą tego forum wystartowało wino jabłkowe no i początek nowej zajawki. I choć w pierwszym winku wciąż trwa intensywna fermentacja, do wyposażenia doszło wiadro fermentacyjne, 2 kolejne balony i milion pomysłów na kolejne smakołyki. Licze na waszą pomoc w zdobywaniu wiedzy podczas budowania kolekcji alkoholi własnej produkcji.
Pozdrawiam
Witam!
Jestem Robert (Kisiel dla znajomych od 8 roku życia

)
postanowiłem z żoną zacząć przygodę z winem domowym, jesteśmy nowicjuszami i więc raczej więcej wynoszę z tego forum niż wnoszę ale mam nadzieję że kiedyś się to zmieni

Pozdrawiam serdecznie zdrowie!

Witajcie na winiarskich terminach. Kto pyta nie błądzi ,ale najpierw warto poszukać , bo może ktoś zapalił już ten kaganek na zawiłej ścieżce domowego "trunkotwórstwa".
Witaj Robercie. Napisz może do czego się przymierzasz na początek, nawet teraz jest z czego zrobić dobre wina.
Witam jestem Przemek mieszkam na wsi obok miasta Wodzisław Śląski forum czytam ok.rok czasu (dla początkującego bezcenne) pierwsze moje nastawy to jesień 2015.Nastawy są z :jeżyny+porzeczka;ałycz;cz.bez;winogrona(labruska);DR;DR II nastaw + dodatki rodzynki,suszona śliwka,daktyle.pozdrawiam
Witaj ziomalu, widzę ze początek miałeś "owocny"..
Witam wszystkich.
Mam na imię Wojtek właśnie zaczynam swoją przygodę z winami ( produkcją

). Odziedziczyłem 2 balony i trochę innych rzeczy no i mam zamiar powoli się wdrażać w to wszystko. Na początek z uwagi na porę roku i zapasy w piwnicy zacznę od wina z kompotów w związku z czym bardzo bym prosił o pomoc i wyrozumiałość.
Borsuchi - świetnie ,że zaczynasz przygodę z winiarstwem. Uwierz na słowo - warto.
Przemyśl pomysł zrobienia wina z suszonych owoców. Kompotowe nie jest najlepsze.
Hej,
od zeszłego roku zaczęłam robić cydr, teraz wino i nalewki, także świeżynka jestem, a to dlatego, że ogólnie interesuje mnie slow food (przetwory etc.) i slow life i to jest tego konsekwencja

. W tym roku do zainteresowań doszły też zioła i może własne kosmetyki i środki czystości

. Zawodowo zajmuję się projektowaniem wnętrz i pisaniem o wnętrzach, gdyż to też moja pasja

.
Affa - Witaj, witaj na forum i rozwijaj swoją nalewkarską i winiarską pasję!!!!