Witam i pozdrawiam wszystkich z Saskatoon a ze zima tu jest dluga i mrozna i nie za bardzo jest co robic poza ice fishing

postanowilem wykorzystac ten czas na nauke o wykonaniu win.
Witaj. Postaraj się poduczyć tyle, żeby nastawić cokolwiek. Najlepiej od razu praktykować. Mimo zimy ryżowca lub jakieś kartonikowe winko nastawić możesz bez problemu.
(22-01-2016, 02:14)mikeksg napisał(a): [ -> ]Witam i pozdrawiam wszystkich z Saskatoon a ze zima tu jest dluga i mrozna i nie za bardzo jest co robic poza ice fishing
postanowilem wykorzystac ten czas na nauke o wykonaniu win.
Dobrze ze macie internet..Co widzisz za oknem, jakie u Was temperatury?
Witam Wszystkich forumowiczów, mam na imię Przemek, od kilku lat robię w domowym zaciszu likiery, jednak chciałbym się rozwinąć i tworzyć coś więcej

Od kilku dni czytam forum więc postanowiłem się zarejestrować. Mam nadzieję z Waszą pomocą pójdzie łatwiej

Podstawy już znam, czas na praktykę

Przed tobą ocean możliwości. Witaj i powodzenia.
Witam serdecznie Wszystkich forumowiczow,mam na imie Grzegorz rocznik,jak login 68.Jstem absolutnym nowicjuszem na forum jak i w winiarstwie,jak do tej pory popelnilem jedno wino z zielonej herbaty rodzynek I zurawiny.Mimo kilku gaf wyszlo super. Od ponad 10 lat mieszkam w Irlandii z moja kochana rodzinka w skladzie:zona Aldonka,syn+syn i corka(blizniaki)
Pozdrawiam i licze na fachowe porady
Male sprostowanie, moj login mial byc IRONMAIDEN68,ale cos nie wyszlo, dlatego tak napisalem
Witamy serdecznie nowych forumowiczów!!
Czytajcie, pytajcie, nastawiajcie - powodzenia.
Witam wszystkich.
Wina robię już ok.20 lat,na drożdżach szlachetnych jak i dzikich.Raz lepiej raz gorzej wychodzą,ale z wiśni zawsze dobre

.Ostatnio dokupiłem do posiadanego 25 l balona,jeszcze 34l balon,cukromierz.Nie jestem jakiś wielkim winiarskim specjalistą. Wina robiłem posiłkując się taką broszurką(mam nadzieję ,że dobrze wrzucę) ,teraz przepisy biorę z książek winiarskich jak i internetu np. tego forum.Teraz klaruję się winko z DR-drugi nastaw i nastawiłem wino z ryżu.
Witam, mam na imię Michał - ogromny miłośnik win wszelakich, na co dzień księgowy. Opracowuję własne przepisy, zaczynałem od prostych białych winogronowych, ryżowego jeszcze nie robiłem, ale ciekawi mnie ostatnio. Pozdrawiam wszystkich

Witajcie "winiarska młodzieży". Udanych nastawów.
Witam.
Mam na imię Andrzej. Swoją przygode z winem dopiero zaczynam. Przyznam szczerze ze juz samo robienie wlasnego wina sprawia ogromna przyjemnosc, nie mowiac juz o kosztowaniu wlasnego wyrobu. Jestem w tym oczywiscie nowicjuszem i licze na wsza pomoc. Moje pierwsze wino z winogron bylo calkiem dobre, teraz probuje sil z drugim nastawem i nie wyglada to najlepiej. Licze na wasze wsparcie.
Pozdrawiam
Witam,
Paweł z tej strony. Swoją przygodę z winami zacząłem jakieś 1,5 roku temu. Mam już jakieś winka na swoim koncie, udane i nie udane :/ Aktualnie robi się pomarańczowe i cydr jabłkowy

Nie jestem ekspertem ale mam zamiar się wiele z tego forum nauczyć.
Witajcie jestem nowym uczestnikiem forum ,nowym w sensie rejestracji a starym jeśli chodzi o korzystanie z waszych wiadomości no i można powiedzieć wieku no może nie całkiem starym (dusza cały czas młoda). Wcześniej robiłem wina owocowe teraz od 4 lat gronowe, nie mam ambicji robienia win dla koneserów win, robię wino dla siebie i znajomych . Mam kilka krzaczków winorośli z czego większość deserowe , wino robię z MF. Cóż więcej , wypada tylko życzyć wszystkim udanych nastawów.
Witajcie, witajcie i działajcie.
Miło, że przybywa pasjonatów

Witam wszystkich. Mam na imię Radek i dopiero wchodzę w świat robienia domowego wina :-)
Witam wszystkich,
Jestem kompletnie zielony w temacie i dopiero mam zamiar zaczac swoja przygode z winami domowymi. Jaki przepis polecilibyscie na poczatek, taki, ktory by mnie nie zniechecil do tego interesujacego hobby? Mam w posiadaniu 2 baniaczki 5litrowe wiec na takich moge zaczac eksperymentowac.
Pozdrawiam wszystkich
Izydor
Witaj na forum.
Biorąc po uwagę porę roku jaką obecnie mamy proponuje zacząć od wina ryżowego, jest proste w wykonaniu a jego składniki są dostępne cały rok.
Możesz bazować się na przepisie skrzycha, sprawdzony i polecany przepis.
Życzę samych udanych nastawów i oczywiście cierpliwości

Cześć.Jestem Kuba mam 25 lat i .. spodziewam się córeczki w niedługim czasie - stąd zainteresowanie winami chciałbym zachować buteleczkę jak dorośnie i razem z nią wypić ( taka tradycja rodzinna) .Niestety nie miał kto przekazać już tajników popełniania dobrych win zgodnie ze sztuką winiarstwa stąd jako ukojenie znalazłem wino.org.pl . Czytam dużo literatury staram się najpierw znaleźć odpowiedź zanim zadam pytanie jednak różnorodność informacji jest tak duża ,że będę musiał dla pewności napisać kilka postów, mam nadzieję ,że uda mi się napisać również posty pomocne dla innych użytkowników.
Pozdrawiam Wszystkich!
Witam wszystkich
Nazywam sie Tomek, wczoraj mój pierwszy nastaw cydru

Dość kupnych sztucznych trunków, mam nadzieję że pomożecie mi rozwijać pasję do swoich win i cydru itp.
Wczoraj pierwszy raz nastawiłem cydr i z niecierpliwością dogladam jak to działa heheh
Mam wiele pytań a tak mało odpowiedzi ... pomożecie ?

"
Pomożemy, pomożemy, nastawimy, wypijemy i
i witajcie na forum!!!
Witam,
Nazywam się Dawid. Mam 25 lat.
Zazdrościłem koledze, który wiecznie coś robił swojego i postanowiłem, że ja nie będę gorszy.
Planuję rozpocząć swą przygodę od win zbożowych bo wydają mi się najłatwiejsze do przygotowania.
Pozdrawiam wszystkich tu obecnych.
Witam serdecznie . Tak naprawdę to powitanie to, połączone jest z pożegnaniem . Mało aktywny byłem na tej grupie aczkolwiek nie ukrywam iż zdarzyło mi się kilkakrotnie korzystać z wiedzy "Starych Winiarzy " Pojawiło się też parę inspiracji dzięki wpisom na forum które czasami czytałem . Mój wynalazek z którego jestem najbardziej dumny to wino aroniowo- jagodowe w smaku nie porównywalne z żadnym innym winem. Wracając do pożegnalnego wątku. Ponieważ skazany jestem na przeprowadzkę a tez i pasja robienia wina z wody po wielu latach wygasła. Postanowiłem przekazać w drodze sprzedaży mój kącik hobbystyczny z mocą przerobową 130 l innemu pasjonacie . Dokładny opis tego co oferuję w linku
http://olx.pl/oferta/kacik-hobbystyczny-...dtpLW.html
Pozdrawiam i życzę wszystkim winiarskich sukcesów i miłych wieczorów przy kieliszeczku swojskiego wina
Jarek
Witam i pozdrawiam wszystkich winiarzy. Domowym wyrobem wina zajmuję się od niedawna. Podejrzewam, że przyjdzie mi od czasu do czasu zadać pytanie na tym forum

Witam wszystkich winiarzy.
Mam na imię Marek i wina nastawiam już od 2 lat.W zeszłym roku zaszalałem i nastawiłem
ok. 200 l wina,przeważnie owocowych gdyż rok był udany na wszelkiej maści owoce.
Moje najbardziej udane winko to wino

z jeżyn i portwein z dz.r,głogu,cz.bez,aronia i malina.Czytam to forum od dłuższego czasu i moim skromnym zdaniem jest kopalnią wiedzy
na temat wytwarzania win.W tym roku też mam ambitne plany na winko zwłaszcza z cz.porzeczki.