Witam

Początkujący winiarz, w tym roku stawiam pierwsze kroczki.
Usunąłem reklamę ze stopki -patrz Regulamin. drajla
(17-08-2016, 14:58)mikka83 napisał(a): [ -> ]Witam
Początkujący winiarz, w tym roku stawiam pierwsze kroczki.
Usunąłem reklamę ze stopki -patrz Regulamin. drajla
Pierwsze kroki zacznij tutaj stawiać od zapoznania się z Regulaminem Forum.
Witam

Marek,
właśnie nastawiłem moje pierwsze aroniowe. A w ogóle to jest już piąty balon w moim życiu

Pierwsze - czerwone (niestety lambruscowe)
Drugie - z białych winogron (sklepowych) i rodzynek - Pychotka

Trzecie - supereksperyment - z czerwonych śliwek (Jakaś dzika odmiana, wyglądają jak czerwone mirabelki - małe okrągłe, słodkie środki i kwaśne skórki) i z białych winogron - wyszła mieszanka zdatna do spożycia

Czwarte - j/w tylko śliwki z jabłkami i z duuuuuuuużą mocą

No i piąte - aroniowe
Witaj na forum Marku. Sukcesów w nastawach i dobrych wrażeń na forum.
Witam forumowiczów, nazywam się Adrian ale przyjęło się Adolf.
Jestem początkującym winiarzem , zrobiłem wino Jabłkowo rodzynkowe , teraz nastawione mam z czerwonej porzeczki , oraz w 5 l butelce po wodzie eksperymentalny nastaw z zagęszczonego soku malinowego z 2 litramki soku jabłkowego z kartonu 100% od tak z czystej ciekawości
Jestem zapalonym wędkarzem , początkującym wędzącym

więc forum jakby stworzone dla mnie
pozdrawiam
(18-08-2016, 10:54)adolf112 napisał(a): [ -> ]Witam forumowiczów, nazywam się Adrian ale przyjęło się Adolf.
W Polsce jakoś nie najlepiej się kojarzy to imię .
Robert!!! Gratuluję taktu.
Adolf112 - samych udanych nastawów i połamania kija!
Nowi, korzystajcie z czatu!
Witam.
Mam na imię Roman, witam serdecznie wszystkich na forum.
Witam Wszystkich.
Mam na imię Tadek mieszkam w Mińsku Maz. i winiarstwem już parę lat się zajmuję , tak że nie jestem zupełnie zielony jako że co roku robię wino z czerwonych winogron , czasami nalewki z wiśni , miodu i miętówkę , raz robiłem nalewkę z dzikiej róży i miodek pitny korzenno - chmielowy. Poza tym jestem pszczelarzem i mam małą pasiekę 25 uli i postanowiłem trochę poeksperymentować z miodami pitnymi i nalewkami.
Liczę że mi pomożecie .
Pozdrawiam
Tadek
(22-08-2016, 21:58)buggy napisał(a): [ -> ]Liczę że mi pomożecie .
Witaj na Forum.
Pomożemy.

Hej, witajcie.
Jestem Miłosz i mam nadzieję, że pomożecie mi w moich początkach - jak się okazuje dość trudnych. Już szukam odpowiedzi...
Cześć Wszystkim,
Choć spożywaniem zajmuję się nie tylko hobbistycznie już parę lat, to w temacie produkcji zarówno win jak i tekstów na tym forum jestem nowy. Mam nadzieję że forum dostarczy mi wielu potrzebnych na drodze do perfekcji informacji.
Na chwilę obecną w balonach
~czerwona porzeczka
~wiśnia
(na forum pisano że obu nie da się zepsuć, .. trzymam za słowo

)
... podwórko bogate w jarząb szwedzki i czarny bez, więc niedługo będę potrzebował fachowej pomocy jak to połączyć w coś pijalnego
pozdrawiam,
Hej,
Robię od 3 lat wina ze swoich winogron i innych owoców.
Akurat teraz coś zepsułem, więc trafiłem do Was : )
Część

Jestem piwowarem. Dostałem 10 kg cytryn i w sumie szkoda by się popsuły, więc zainteresowałem się pomysłem nalewek. Wiem, że można by zrobić po prostu mnóstwo cytrynówki. Stwierdziłem jednak, że wykorzystam więcej niż jeden przepis i wybiorę najlepszy. Kupiłem miód rzepakowy - spodobał mi się delikatny aromat. Mam też 2 litry bimbru kukurydzianego. Będę tworzył
Jeżeli któryś z bardziej doświadczonych alchemików, będzie miał: pomysły, sugestie, rady, to poproszę o PW. Dzięki i pozdrawiam

Witam nazywam się Marlena, jestem nowa, za bardzo nie interesuję się takimi wyrobami ale mam bardzo dużo owoców i pomyślałam że trzeba wykorzystać i licze że znajdę tutaj wiedzę jak mam to zrobić żeby coś z tego było

siemka wszystkim, zarejestrowałem się gdyz posiadam przy domu 15 letnią winorośl jasną i już drugi rok wino mi nie wychodzi a dopiero zaczynam, proszę pomóżcie
(29-08-2016, 19:33)garnuch napisał(a): [ -> ]siemka wszystkim, zarejestrowałem się gdyz posiadam przy domu 15 letnią winorośl jasną i już drugi rok wino mi nie wychodzi a dopiero zaczynam, proszę pomóżcie
Witaj na forum.
Troszkę kiepsko wystartowałeś bo na tym forum dbamy o język polski.
Jednak służymy pomocą

Witam mam na imię Damian przeglądam forum już od pewnego czasu, interesuje się winiarstwem sam posiadam kilka arów winorośli.
Jak trza to trza,
Piotr mi nadano na chrzcie i tak zostało. Nie tylko w sporządzaniu win, miodków i nalewek czas marnotrawię, ale również na ich degustowaniu. Szukam nowych inspiracji do moich eksperymentów i mam nadzieję, że znajdę kilka na szanownym forum. A z racji wykonywanego zawodu – chemik analityk - mogę też czasem służyć jakąś radą, jak zajdzie takowa potrzeba.
Osiągnięć ogromniastych raczej nie mam, bo raczej hobbistyczne podejście zaposiadam, kilka miodków, kilka winek i naleweczek a i jakiś nocą porą robiony, mocny trunek w kolekcji się tylko znajduje.
Serdecznie pozdrawiam,
Rot64
Witaj na forum. Jako chemik na pewno będziesz miał łatwiej w obliczeniach przemian podczas fermentacji tak jak ja mam łatwiej robiąc miody pitne bo mam pasiekę i się trochę znam na miodach . A reszta to nabycie doświadczeń praktycznych i wyobraźnia do tworzenia nowych smaków , czy nowych kompozycji trunków.
Pozdrawiam
Tadek
Witajcie.
Generalnie lubię wino, ale nie zamierzam robić. Głównie kupuję na Węgrzech większą ilość wina i moje ewentualne pytania dotyczyć bedą jak utrzymać wino lub jak uratować. Na pewno to drugie.

Pozdrawiam.