Witamy na forum
Czyli jakieś doświadczenie już masz, z nami go nabierzesz więcej
Czytam tą stronkę już od jakiegoś czasu i znalazłem bardzo dużo pomocnych informacji.
Nie mogę się doczekać co mi wyjdzie
.
Trochę słabo u mnie z cierpliwością, ale mam nadzieję że uda mi się ją wyrobić na tyle, żeby później pochwalić się gościom dobrym napitkiem własnej produkcji
Akurat tego też mi brakuje...
To chyba domena początkujących. Podobno (starzy ludzie powiadają), że cierpliwość przychodzi z czasem.
Tak to jest, że to co dobre zwykle wymaga czasu...
Marzy mi się kiedyś móc wypić własnego dwójniaka albo półtoraka
Jak byś go dziś nastawił to za 10-15 lat można było by się zastanawiać czy go już można otworzyć...
(ja takich rzeczy się boje robić, bo szkoda było by mi to pić bez okazji jak tyle czasu na to czekałem)
Myślę że okazja nie jest konieczna; wystarczy odpowiednie towarzystwo
.
Co prawda koszt tych 5-7 litrów dobrej patoki jest już spory, ale czego to się nie ryzykuje dla hobby...
Witam.
Jestem nowy. Nazywam się Piotr i mieszkam w Rzeszowie.
Dzięki forum stawiam pierwsze kroki w temacie własnych wyrobów.
Po namowie sąsiada - dziś przeszedłem kolejny etap w przygotowywaniu nalewki dereniowej (mam nadzieję, że wyjdzie).
W planach mam miód bernardyński trójniak - obecnie szukam składników na ten "napój bogów"
Jeżeli ktoś z forumowiczów mógłby mi sprzedać 5-10g korzenia fiołkowego i oczywiście kilka sadzonek to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam i do usłyszenia
(13-11-2016, 03:59)Piotr1981 napisał(a): [ -> ]- dziś przeszedłem kolejny etap w przygotowywaniu nalewki dereniowej (mam nadzieję, że wyjdzie).
Witaj Piotrze.
Dobrze, że zaczynasz od dereniówki - to jedna ze smaczniejszych nalewek.
W razie czego, służymy swoimi doświadczeniami.
(13-11-2016, 03:59)Piotr1981 napisał(a): [ -> ]W planach mam miód bernardyński trójniak - obecnie szukam składników na ten "napój bogów"
Witaj, Piotrze !
"Trójniak" - to przecie "napój sług bożych"... ano i nasz, "maluczkich" - za co i Bogu dzięki!
Powodzenia - w zbożnym dziele nastawiania "Trójniaka"...
Siemanko wszystkim
Jestem Mateusz z małym doświadczeniem winiarskim lecz pochodzącym z rodziny lubiącej ciekawe trunki własnej roboty
Obecnie on kilku lat stawiam pierwsze kroki w produkcji win, a na koncie posiadam wyroby z winogron, głogu i jabłek.
Hi
Nastawiam wina od kilku lat, średnio 1-2 na rok co zapewnia mi dodatkowe +++ u rodziny i znajomych
Sam wina piję od lat kilkunastu i jest fajnie.
Pozdrawiam
Witam, jestem tu nowy na forum, nazywam się Krzysztof. Wina owocowe robię od lat. Chcę tej zimy spróbować zrobić wino z ryżu. Czy można(ktoś próbował?)zamiast rodzynków dać daktyle? A może do rodzynków dodać daktyli?
Witamy wszystkich nowych Forumowiczów.
Cześć, jestem Gilbert z Rzeszowa. Forum czytam od niedawna żeby poprawić technologię wykonywanych przez siebie win
Kamil z Zabrza,witam wszystkich.
Hej, mam na imię Alicja i dopiero zaczynam przygodę z domowymi winami. Chcę zrobić niespodziankę rodzinie, mam nadzieję, że mi pomożecie.
Witam wszystkich miłośników win domowych,
na imię mam Marek, wino robiłem z 15 lat temu, teraz wracam do tego zajęcia, od 2 tygodni stoi 50 litrów z winogron i pracuje :-))
Witam Wszystkich Serdecznie
Jakiś czas temu przygotowałem po raz pierwszy pulpę z winogron w dwóch 35-cio litrowych butlach. Zobaczymy...
Konrad z Tomaszowa, witam wszystkich...
Witam wszystkich bardzo miło!
Mam na imię Artur mieszkam w Zamościu. Do tej pory robiłem nalewki i przyszedł czas na nastawienie jakiegoś winka.
Pozdrawiam
Witam i Ja
Łukasz, 33l żona, dwóch urwisów 6 i 3 latka
Osiek pod Olkuszem, 3 rok pszczelarz zazimowałem 25 rodzin oby tylko ładnie przezimowały
Trafiłem do Was przez Tadka (Tadek 11) z naszego forum
http://pasiekapszczelarska.pl/ bo mam zamiar zająć się produkcją miodów pitnych (dla siebie i znajomych
)
Tadziu ruszył dyskusje o miodach no i poszła lawina kilku z nas na pewno już robi ja czekam na baniaczek ma mi przyjść w poniedziałem 50 l w wiklinie
(jak szaleć to na całego
a co !!)
Zerknijcie na ten temat na naszym forum zobaczycie sami jak się ruszyło w temacie dzięki Tadziowi
http://pasiekapszczelarska.pl/topic/833-...B3d-pitny/
Pozdrawiam wszystkich
Witam wszystkich na forum.
Jestem Mateusz 28 lat . Winami oraz nalewka mi zajmuje się od 2 lat.
Zaraził mnie ta hobby mój dziadek . Na samym początku parę wiek nie wyszło albo wytrawne albo nie smaczne .
1 moje wina były z 2 odmian winogrona ciemnego i różowego . Do tej pory mam na swoim koncie wina z herbaty ziołowe ciociosan z winogron jabłka kompotów z dzikiej róży oraz paru eksperymentów które nie wypaliło czyli z kawy za dużo dałem kardamon z banana kiwi . Ale dzięki nim troche się nauczyłem. Ze trzeba być cierpliwym oraz rozwarznym . Naturalna siła rzeczy parę win znajomy musiał przerobić na bimber
bo niestety nie wyszło . Oraz mam na koncie ostatnio miodek pity czworniak który będzie butelkowany w kwietniu .
Odnośnie nalewek zaś standard cytrynowka.kawowkę robiłem jak i krowkuwke skitelsowkę oraz niedawno z pigwy .
Tak więc te 2 lata nauczyły mnie trochę pokory a zarazem cierpliwości
Myślę że na forum douczę się i znajdę ciekawych pomysłów na dalsze prace .
Pozdrawiam całą ekipę
Witam wszystkich na forum.
Jestem Arek 26 lat z dolengośląska (okolice Bolesławca) . Winami oraz nalewka mi zajmuje się od 2 lat, mam nadzieje że tutaj zglebię bardziej swoja wiedzę.
Pozdrawiam całą ekipę